Devojka igra balet - balerina

Za mnoge od nas, hobiji predstavljaju esencijalni deo ličnosti, identitetsko obeležje koje čini neodvojivi deo onoga što jesmo. Naravno, hobiji pre svega treba da budu ono što nas zanima, opušta ili razonodi, jer je njihova primarna funkcija da nam skrenu misli od svega što opterećuje svakodnevicu. 

Hobiji mogu da uključuje brojne aktivnosti, pa se tako možete učlaniti u čitalački klub, upisati se na kurs crtanja i nacrtati na zidu šta god poželite ako želite da osvežite prostor u kom boravite, ili, pak, postati somelijer amater. Sa druge strane, spoj zdravog i korisnog predstavlja odličnu priliku da hobi postane i način života.

Upražnjavanje zdravog načina života često je više od same zdrave ishrane ili vežbanje, to je onaj holistički pristup koji se odnosi na zdrav način života kao takvog. U nastavku teksta pročitajte neke od najzdravijih hobija koje bi trebalo da usvojite.

#1 Ples – odlična vežba za dušu i telo

Ples donosi širok dijapazon zdravstvenih benefita, a ono što je takođe veoma bitno je što je dostupan velikom broju ljudi. Za ples nije potrebna neka posebna oprema, već želja i raspoloženost za igru. Ples je odličan promoter zdravlja jer jača kosti igrača i sagoreva kalorije svih koji ga upražnjavaju.

Pored odlične vežbe za telo, ples predstavlja i razonodu za dušu, jer je aktivnost koja odiše zabavom i razigranošću. U zavisnosti od vrste plesa, telo može da bude pod većim ili manjim izazovom, ali jedno je sigurno – ples predstavlja odličan hobi koji je istovremeno zabavna i zdrava aktivnost.

#2 Baštovanstvo – nega o biljkama i nega o sebi

Baštovanstvo sa sobom nosi zdravstvene pogodnosti koje na prvi pogled tako ne izgledaju. Tek kad “uprljate ruke” radeći u svojoj bašti, osetite kako stres napušta telo i kako se samopouzdanje usled same aktivnosti povećava. Baštovanstvo takođe predstavlja i odličan način da upražnjavate fizičku aktivnost, zbog pokreta i promena ritma.

Baštovanstvo predstavlja suptilnu formu aerobika, koja ojačava staminu i fleksibilnost tela. Uz to, ovaj hobi omogućava vam da vreme provodite u prirodi, uz pristup vitaminu D i sunčevoj svetlosti. Korisna aktivnost koja spada u red najzdravijih hobija učiniće i vašu baštu lepšom i atraktivnijom, posebno tokom letnjih meseci. 

Žena presađuje cveće iz saksije

#3 Planinarenje – hobi koji nudi zdrav život

Još jedan hobi, koji spada u red najzdravijih, odnosi se na planinarenje. Ova aktivnost svakome pruža priliku da provede određeno vreme u prirodi, da savladava prepreke ili ostvaruje ciljeve koji su unapred postavljeni i zacrtani, dok se istovremeno zabavlja i testira svoju fizičku sposobnost. Planinarenje je hobi koji nudi zdrav život i ujedno predstavlja odličan trening za svakoga.

Boravak u prirodi jača imuni sistem, oslobađa toksine iz tela i pruža osećaj slobode, bilo da je u pitanje planinarenje, pešačenje zelenim krajolicima ili vožnja bicikla. Svaka od ovih aktivnosti predstavlja hobi za ljude koji ne mogu da zamisle zabavu bez pokreta, a ujedno donosi i niz zdravstvenih benefita koji dodatno stimulišu ljude da ih upražnjavaju.

#4 Kreativno pisanje – katarza za um i telo

Pisanje dnevnika, amatersko bavljenje novinarstvom ili vođenje blog stranice samo su neki od hobija koji uključuju kreativno pisanje. Pisanjem je moguće svoje emocije staviti na papir, bilo da su u pitanju problemi na poslu ili zadovoljstvo zbog dobro urađenog posla. U svakom slučaju, ovaj hobi poboljšava zdravstveno stanje jer ljudima pruža priliku da se izraze i ne dozvole emocijama da implodiraju.

Pisanje se često povezuje sa brojnim pogodnostima koje pruža mentalnom zdravlju, a utiče i na poboljšanje pamćenja, nivoa stresa i kvalitet sna. Pisanje je dobar način da “pročistite” svoj um i telo, ali pruža i sjajan način da, uz pomoć hobija, steknete kvalitetno oruđe za javni nastup i obraćanje većoj grupi ljudi. 

#5 Muzika – hobi sa isceliteljskim moćima

Bilo da svirate neki instrument ili ste samo zaljubljeni u muziku, pa bez slušalica ne možete da zamislite dobar deo dana, muzika je hobi sa isceliteljskim moćima. Uticaj muzike na naš mozak ima višestruke zdravstvene benefite, jer opušta telo, ispunjava ga osećajem zadovoljstva i smanjuje depresiju. 

Svaki put kad na plejlisti naiđe pesma koju obožavamo, nivo stresa i anksioznosti se drastično snižava. Muzika predstavlja lek koji istovremeno utiče na kreativni naboj i, zajedno sa ostalim nabrojanim aktivnostima, čini hobije koji su spoj lepog, umetnički nastrojenog i zdravog načina života.