Mačkaste sunčane naočare

Naočare za sunce jedan su od najpopularnijih modnih detalja kako među muškarcima, tako i među ženama. Osim što imaju praktičnu svrhu u vidu zaštite očiju i vida od štetnog dejstva sunčevih zraka, one imaju i vrlo bitnu sekundarnu, estetsku svrhu.

Pa tako muške i ženske naočare za sunce danas postoje u raznovrsnim modelima, sa staklima različitih veličina i neobičnih boja. Ni ramovi ne zaostaju za staklima u kreativnosti, te naočare za sunce predstavljaju modni detalj kojim možete izraziti svoju autentičnost.

Međutim, određeni klasični modeli pobeđuju sve tokove vremena, te čak i pored mnogih inovacija u svetu mode ostaju omiljeni među ljubiteljima ovog modnog detalja. U nastavku teksta pročitajte koji su to modeli sunčanih naočara koji su obeležili istoriju i dan-danas uživaju veliku popularnost.

Ray-Ban Aviator – lagani okvir za moderan izgled

Svi smo čuli za ovaj model naočara, a mnogi od nas su ga i posedovali. Poznatije kao rejbanke ili avijatorke, ovaj popularan model sunčanih naočara zapravo je prvi model koji je Ray Ban izbacio na tržište.

Avijatorke su originalno dizajnirane za američku avijaciju. Cilj je pre svega bio da avijatičarima pruže zaštitu od sunčevih zraka, ali i da dobro stoje, te stvore određen imidž kod pripadnika vazduhoplovstva.

One su prve sunčane naočare u istoriji koje su posedovale lagane pozlaćene ramove i nereflektujuća stakla. Najveću popularnost dostižu 60-ih i 70-ih godina, zahvaljujući hipi kulturi i poznatim ličnostima poput Pola Makartnija i Fredija Merkjurija.

Sunčane naočare Rej ban

Ray-Ban Wayfarer – prvi model sa plastičnim ramom

Kao što to obično biva u svetu mode, Ray-Ban postaje veliki deo američke mode i popularne kulture upravo kada se oslobodio okova tradicije. Naime, 50-ih godina Ray-Ban se udaljava od tradicionalnih metalnih ramova i kreira model naočara sa plastičnim ramom, pod nazivom Wayfarer.

Ovaj potez danas se smatra revolucionarnim momentom u istoriji sunčanih naočara. Tada su vrlo brzo pridobile simpatije mnogih poznatih ličnosti, te su bile omiljeni model sunčanih naočara tokom 50-ih i 60-ih godina. Nosili su ih svi od Džejmsa Dina i Merilin Monro, do Džona Lenona i Endija Vorhola.

Persol 714 – najpopularniji model poznate italijanske marke

Još od svojih početaka 1917. godine, glavna zamisao marke Persol bila je da pilotima i sportskim vozačima pruži naočare visokog kvaliteta, koje će im obezbediti neophodnu zaštitu i dobar izgled. Njihove naočare pravile su se ručno, a popularan Meflecto sistem omogućavao je naočarima da se prilagode crtama lica.

Mnogo je Persol modela koji su se tokom istorije nosili, ali ni jedan nije doživeo toliku popularnost kao što je Persol 714. Ovaj model popularan je i dan-danas, i to zahvaljujući poznatim ličnostima poput Džordža Klunija, Danijela Krejga, Pirsa Brosnana i Rajana Goslinga, koji ih verno nose kao svoj modni detalj.

Oakley Frogskin – spoj klasičnog dizajna i modernih boja

Oakley Frogskin predstavlja model sunčanih naočara koji je proslavio ovu marku. Bile su vrlo popularne 80-ih godina, i to najviše među sportistima ekstremnih sportova. Ovaj model obeležio je uglavnom 80-te, ali je ponovo doživeo popularnost tokom 2000-tih, kada je klasičan dizajn upotpunjen ramovima i staklima različitih boja i veličina.

John Lennon naočare – uniseks model u retro stilu

Slobodno možemo reći da su lenonke jedan od najpopularnijih modela sunčanih naočara svih vremena. Čuveni pevač Džon Lenon dizanjirao je ovaj model, ali ga i proslavio noseći ga. Ovaj retro stil sunčanih naočara obeležio je 70-te, a popularan je i dan danas, najviše zbog svog neutralnog oblika, koji ih čini uniseks modnim detaljem.

Lenonke naočare

Mačkasti okvir – prvi ženski model sunčanih naočara

Lista najpopularnijih modela sunčanih naočara ne može proći a da se ne spomenu mačkaste naočare. Sve do 30-ih godina prošlog veka, modeli sunčanih naočara bili su dizanjirani isključivo za muškarce. Pojavom mačkastih okvira, žene konačno dobijaju modni detalj u skladu sa svoji željama.

Dizajnerka ovog vanvremenskog modela, Altina Šinasi, nazvala ga je harlekin, inspirisana njegovim izgledom koji podseća na karnevalske maske iz Venecije. Iako je ovaj dizajn nailazio na mnoga odbijanja, jedan mali butik u Njujorku pristao je da ih prodaje, a one su momentalno stekle veliku popularnost.

Vremenom, ime modela promenjeno je u mačkaste naočare (na negleskom cat-eye naočare). Svoju najveću popularnost dostižu 60-ih godina, nakon što ih je Odri Hepburn nosila u filmu Doručak kod Tifanija.

Mnogo je klasika među modelima sunčanih naočara, a ovo su samo neki od njih. Tajna u njihovoj slavi nije samo njihov privlačan izgled – osim estetike, ono što ih je proslavilo i održalo njihovu popularnost jesu kvalitet i funkcionalnost.