Popravka kvara na autu

Situacije poput iznenadnog kvara na putu ili tokom boravka u drugoj državi mogu prouzrokovati ogromnu količinu stresa i anksioznosti ukoliko ne znate kako da adekvatno odreagujete. Savet stručnjaka svakom vozaču je da, u gepeku svog automobila, poseduje osnovne alatke i opremu kako bi bio spremniji da odgovori i na najkompleksnije zahteve u nepredvidivim okolnostima.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da svako putničko vozilo mora posedovati određenu opremu kako bi povećala i osnažila sigurnost putnika tokom vožnje, međutim za to je neretko neophodan i dodatni alat.

U skladu sa tim, u produžetku teksta smo za vas pripremili listu sa najelementarnijim alatkama za auto koje vam se moraju naći na raspolaganju u svakom momentu.

#1 Dizalice za skidanje točka i dodatna oprema

Dizalice za auto i propratna oprema za skidanje točkova su nužne alatke koje morate držati u prtljažniku svog automobila. Poznato je da vozila novijeg datuma dolaze sa fabričkom dizalicom i ključevima, međutim većina vozila sa ovih prostora to još uvek ne poseduje. Stoga je važno da obezbedite sebi dizalice izuzetnih performansi kako biste sa lakoćom mogli da zamenite točak i detaljnije sagledate svaki potencijalni kvar.

Prema navedenim propisima Zakona o bezbednosti sabraćaja na putevima i Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, osoba je dužna da obezbedi rezervni točak. U skladu sa tim, pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu ili homologovan (odobren) kao privremeni rezervni točak na osnovu jednoobraznim tehničkim uslovima.

Sprej za krpljenje gume je takođe vrlo koristan produkt jer vam može značajno pomoći ukoliko vam se guma probuši ili pukne. On se može koristiti bez skidanja gume sa vozila i za njegovo nanošenje nije potreban dodatni alat. Kako je sam sprej formulisan na bazi gume, sve što je potrebno jeste da ga promućkate i naneste na mesto gde propušta vazduh, a potom sporo i pažljivo odvozate vozilo do najbliže pumpe ili vulkanizera.

#2 Ručni alat koji treba da se nađe u vašem vozilu

Ručni alat je neophodan za svaku manju ili veću prepravku automobila. Iako se ovi instrumenti obično kotiraju kao deo proizvoda koji su specijalizovani za automehaničarske radnje, svaki odgovoran i savestan vozač mora posedovati određen set ručnih alata.

Taj set prvenstveno uključuje široki spektar ključeva, tačnije komplet francuskih viljuškastih ključeva dimanzija 7-8, 10-11, 12-13 i 17-19, a po potrebi i drugih proporcija u zavisnosti od individualnih karakteristika vašeg vozila. Bilo da birate regulerne ili podesive ključeve, oni će vam pomoći da se lakše snađete prilikom odvijanja različitih šrafova ili promene pojedinih delova, poput akumulatora.

Potom, neophodno je nabavite odvijače i to standardne manje i veće odvijače, kao i krstatste odvijače. Naravno, ukoliko preferirate, možete odabrati i pneumatske odvijače za kola koji nude bržu i efikasniju soluciju. 

Kombinovana klešta su takođe obavezne kako biste lakše obavljali radnje poput sečenja i šrafljenja, a u nekim situacijama mogu čak i zameniti čekić. Izrađuju se najčešće od čvrstog čelika, dok su drške prekrivene PVC-om. Uz njih, nije na odmet imati i špic cangle klešta.

Auto alat

#3 Nabavite sajlu za vuču 

Sajla za vuču ili poluga za vuču vozila je nužna stavka na listi prioritetne opreme, koja omogućava vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 metara. Pored toga, možete se odlučiti i za rudu (kruću varijantu veze). Iako je ona obično namenjena kamionima i autobusima, rudu možete iskoristiti i za uspešno prešlepovanje automobila na zacrtanu lokaciju.

Mnogi su u nedoumici kako se pravlino vuče automobil koji je u kvaru, odnosno da li se on sme vući ukoliko su mu kočnice neispravne – odgovor na ovo pitanje je da sme, ali isključivo pomenuto rudom.

#4 Punjači za akumulatore i starteri za akumulatore – apsolutna neophodnost tokom putovanja

Punjači i starteri za akumulatore su izuzetno korisni uređaji prilikom dugih putovanja, odnosno u slučaju kvara na autoputu. Njihova uloga je dvojaka jer služe i za paljenje vozila i kao punjač za akumulator. Možete odabrati različite modele punjača za akumulatore u zavisnosti od željenje jačine struje punjenja i naponskih sistema. U skladu sa tim, možete izabrati veličinu od 2,5A, 40A pa sve do 100A.  

Na ovaj način, u slučaju pražnjenja akumulatora i prinudnog zaustavljanja auta, ne morate izgubiti mnogo vremena čekajući pomoć na putu.

Svaki odgovoran vozač treba da poseduje kvalitetnu i izdržljivu opremu koja će biti njegov lojalan saveznik pri radu i olakšica prilikom održavanja automobila.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste sebi obezbedili sav neophodan alat kako za kraće, tako i za duže relacije. Bezbednost na putu treba da bude primarna stavka svim vozačima, a uz odgovarajuću opremu ćete svakako biti korak bliže tome.