Dermatološke komplikacije uzrokovane psorijazom nisu jedina manifestacija bolesti od koje najčešće obolevaju mladi uzrasta od 15 do 25 godina. Oslabljen imunitet koji pogoduje nastanku psorijaze uzrokovan metaboličkim procesima može aktivirati i dijabetes, psorijazni artitis, bolesti srca i depresiju.

Neprijatnosti usled pojave psorijaze nisu samo lokalnog i estetskog karaktera, i ako se pravilno ne leči, mogu biti okidač i za druge bolesti. Medikamenti u vidu tableta, krema, ili gelova koji su deo terapije preporučene od strane lekara u optimalnom roku daju odlične rezultate, ali je preporučljivo koristiti i prirodna sredstva.

Šta utiče na pojavu psorijaze

Poznato je da neodgovoran odnos prema telu – konzumiranje brze hrane sa visokim sadržajem masti, gaziranih sokova, alkohola kao i stres, između ostalog, doprinose pojavi psorijaze.

Prvi simptomi, ali i preventivno delovanje, podrazumevaju promenu načina života:

  • vođenje relaksirajućih aktivnosti tokom redovne dnevne rutine,
  • korigovanje načina ishrane unošenjem svežeg voća i povrća,
  • jela od ribe i morskih plodova,
  • zdravih masti, odnosno nerafinisanih biljnih ulja.

Sirevi sa visokim sadržajem mlečne masti, punomasno mleko, jaja, meso sadrže arahonsku kiselinu koja uzrokuje crvenilo na mestima zahvaćenim psorijazom te ih treba izbegavati. Suprotno dejstvo imaju ulje od lana, susama, ili jagorčevine, isto tako i zrna lecitina koja je preporučljivo konzumirati u količini od 3-4 kašičice dnevno u periodu od dva meseca.

Hrana bogata vitaminima, naročito A vitaminom, mineralima od kojih je cink najbitniji, i D vitamin su poželjni, isto kao i nemirnice bogate antioksidantima: brusnica,borovnica, malina, aronija, brokoli..

Prirodni lekovi za psorijazu

Za lečenje psorijaze preporučuju se čajevi i to u trajanju od jednog do tri meseca.

Čaj od anđelike je vrlo efikasan zbog toga što ova biljka sadrži psolarene koji neutrališu psorijazu. Psolarene takođe sadrža i namernice: celer, komorač, maslina i paškanat pa se preporučuje ishrana koja sadrži ove biljke.

Biljka sarsaparilla sadrži flavonoide koji deluju na ravnotežu imunološkog sistema, i koristi se za pripremanje čaja koji služi i za detoksikaciju organizma. Osušeno lišće sarapsarille u količini od 1 kašike prelije se šoljom ključale vode i ostavi da odstoji. Pije se topao čaj dva do tri puta dnevno.

Čajna mešavina koja se sastoji od jednakih delova korene zečijeg trna, korena čička, ploda kleke, lista hajdučke trave i lista vodopije ublažava tegobe na koži izazvane psorijazom kao i psorijaznim artitisom. Spravlja se tako što se kašika biljne mešavine prelije hladnom vodom i zagreva do ključanja. Nakon toga se čaj ostavi da odstoji 30 minuta i tek tada je spreman za upotrebu i to 3 puta po šolja tokom dana.

Kao vrlo delotvoran lek preporučuje se kupanje u moru, ili umivanje obolelih delova tela morskom vodom. Kao zamena može da posluži i rastvor morske soli u toploj vodi, a idelno bi bilo da se kada natopi ovim rastvorom i upražnava najmanje dve kupke dnevno.

Postepeno izlaganje suncu delotvorno deluje na crvenilo, a i zadebljanja kože postepeno nestaju. Međutim, treba biti umeren u sunčanju, zbog dejstva UV zraka, ili koristiti kremu sa odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Čaj od sušenog korena sladića je odličan za lečenje bolesti koje zahtevaju korišćenje hidrokorziona zbog toga što sadrži glicirizinsku kiselinu. Za lečenje psorijaze preporučuje se umivanje obolelih delova tela sladićem.

Obloge od jabukovog sirćeta koje se na obolelim mestima drže najmanje 20 minuta su vrlo delotvorne, isto kao i redovno tretiranje lanenim uljem.

List kupusa je poznata obloga u našoj narodnoj medicini , a za lečenje psorijaze upotrebljava se svež list koji se prethodno dobro opere i malo iznječi da bi otpustio sok. Privija se na obolelo mesto a radi dugotrajnijeg dnevnog tretmana preko se može omotati gaza ili čista tanka tkanina, tako da se pacijent nesmetano može baviti i nekom dnevnom aktivnošću.

Obolela mesta mogu se obložiti i korom banane, takođe i listovima aloa vera. U nedostatku sveže biljke aloa vera mogu se koristiti preparati u vidu ulja, kreme ili gela.

Za ublažavanje svraba pomoć stiže od ovsa i to u vidu ovsene kaše koja se pomeša sa kupkom. Takođe se može priviti na oboleli deo, pa pričvrstiti gazom.

Budući da je psorijaza i metaboličko oboljenje, post uz biljne sokove je vrlo blagodatan za dovođenje organizma u ravnotežu. Dva do tri dana u trajanju od dve nedelje ishranu treba bazirati na sveže ceđenim sokovima od voća ili povrća, pa tretman ponoviti nakon četiri nedelje.

U međuvremenu treba voditi računa da ovakva dijeta mora biti bazirana na visokom sadržaju korisnih vitamina i minerala.