Više različitih starih modela mobilnih telefona

Danas nam je ovaj uređaj gotovo svakodnevno u rukama, on nam olakšava rad i komunikaciju sa dragim ljudima, a mnogi od nas ne mogu ni da se sete kako je život izgledao pre pojave istog. Pretpostavili ste, govorimo o mobilnom telefonu

Pa iako je mobilni telefon, deo svakodnevnice gotovo celog čovečanstva, njegova istorija vrlo je kratka. Za samo 30 godina moblini telefoni prošli su neverovatnu evoluciju i uspeli da postanu najkorišćeniji uređaj na svetu. Ova transformacija podrazumevala je promene u izgledu, veličini, težini i karakteristikama. 

U nastavku teksta, pročitajte kako se stiglo, od uređaja koji je zahtevao napor da bi se podigao, do krhkog gedžeta kojeg štitite moderne maskice za mobilni i bez kojeg ne možemo da zamislimo našu svakodnevnicu

Pozivi iz automobila – mobilna telefonija postojala je pre mobilnih telefona

Toliko često čujemo pojam “mobilni telefon”, da nam retko pada na pamet da nam naziv ovog uređaja, govori o njegovoj osnovnoj funckiji – pokretljivosti. Pa tako ne treba da čudi što su prvi pokretni telefoni bili omogućeni baš u prevoznom sredstvu – vozu

Naime, telefon je i dalje bio fiksiran za samo prevozno sredstvo – voz, ali se telefonska usluga, 1926. godine nudila putnicima prve klase Nemačke železnice, na relaciji Berlin – Hamburg. Mobilna telefonija, bila je preteča mogućnosti za mobilni telefon, i zbog toga je ovaj događaj bitan pomena, kada je o evoluciji mobilnih telefona reč! 

Dvadeset godina kasnije, u Čikagu taksisti koriste radio-telefone, kojima komuniciraju lakše, no zbog malog broja radio frekvencija, ovaj način komunikacije bio je značajno limitiran.

U Švedskoj se, 1956. po prvi put predstavlja, mobilni telefonski sistem, namenjen privatnim vozilima. Ovaj sistem težio je 40kg, a za ovu tehnologiju postojalo je, svega, 125 zainteresovanih kupaca. 

Konačno, 1969. godine, osniva se NMT (Nordijska mobilna telefonija) grupa. Inženjeri sa područja Skandivanije, udružuju se kako bi razvili tehnologiju koja će biti fokusirana na masovnoj primeni i dostupnosti. Tako istorija počinje! 

Dva smart telefona u rukama

Prvi poziv sa motorole – do kontraverzne 5G mreže, krenulo se od nule!

Martin Kuper, izvršni direktor motorole, 1973. godine, obavlja prvi zabeležen u javnosti, poziv mobilnim telefonom. Simbolično, Kuper je pozvao inženjera konkurentske kompanije – dr Džoel Endžela. 

Razgovor je mogao da traje svega 30 minuta, nakon 10 sati punjenja. 

Ovo je bila toliko šokantna inovacija da je Kuper morao da da telefon novinarima kako bi i sami obavili poziv, te se uverili da se ne radi o prevari!

Kuper se sa telefonom prošetao i ulicama Njujorka, gde su ga ljudi gledali potpuno izbezumljeno, s obzirom na to da 70tih godina još uvek nije postojao ni bežični, fiksni telefon!

Od ovog trenutka, mobilni telefoni postaju sve manji i lakši, no trebalo je tačno 10 godina da se predstavi model namenjen širokoj populaciji. Prva motorola za komercijalnu upotrebu, bio je model DynaTAC koji je i dalje bio glomazan i težak, a to je pratila i cena od 4000$.
Prvi model koji staje u džep bio je Motorola MicroTac, telefon na preklop iz 1989. godine. 

Prvi SMS na svetu, poslat je iz Velike Britanije 1992. godine, a bio je sadržaja “Srećan Božić” i poslat je direktoru Vodafona. Sedam godina nakon toga, 1999. predstavljen je prvi Blekberi telefon, reklamiran kao savršeni biznis alat. Zbog svoje karakteristične tastature, omogućavao je lako i efikasno odgovaranje na mejlove, sa bilo koje tačke sveta! 

Generacija ovih telefona, poznatija je kao generacija zero (0G), odnosno predstavlja preteču 3g i 4g telefona! 

Dvehiljadite kao ključna tačka evolucije – novi milenijum vesnik novih tehnologija  

Novi milenijum nam donosi i telefon kojeg se svi se sećamo, u pitanju je neuništivi Nokia 3310! Pre toga, Nokia je na tržište izbacila model 7710 koji je bio prvi uređaj koji je imao pristup informacijama sa bežičnih mreža (WAP). 

Ovo otvara vrata takozvanoj 3g mreži, koja je imala brzinu downloada do 2mbs. 

Japanska kompanija Šarp lansira prvi telefon sa kamerom, međutim Soni Erikson 2002. godine izbacivanjem modela T68i, popularizuje telefonsku kameru na zapadnom tržištu. Model Sony Eriksona Z1010 omogućava i prvi video poziv na telefonu, međutim ova karakteristika, u to vreme, nije bila tako popularna!

5 modela starih prenosnih fiksnih telefona

Prvi telefon, sa ekranom osetljivim na dodir, bio je LG Prada, koji je lansiran 2007. godine. Međutim, Epl je potencijal touchscreen tehnologije mnogo bolje eksploatisao, te postao prepoznatljiv upravo po njoj!

Savremeni mobilni telefon – kako je telefon postao ekstenzija naših ekstremiteta?

Četvrta generacija telefona (4G) donosi nam smart uređaje, i značajno pospešenu brzinu prenosa podataka. Sa svojim karakteristikama tako postaju deo našeg svakodnevnog života, i učestvuju ne samo u komunikaciji već i drugim segmentima života. 

Tako se osmišljavaju razne aplikacije koje učestvuju u organizaciji svakodnevnice savremenog čoveka.  Takve su npr. bile revolucionarne Epl fitnes aplikacije koje prate naše kretanje, otkucaje srca i aktivno nam pomažu da održavamo zdravlje

Danas, gotovo da ne postoji neki aspekt života koji ne pratimo aplikacijom, od menstrualnog kalendara, preko programa vežbanja i potrošnju kalorija. A tu su i recenzije ugostiteljskih objekata, edukativni sadržaj i različiti oblici zabave. 

Uz društvene mreže, opcije kamere i video zapisa postaju ultra popularne, te ove opcije sada predstavljaju podrazumevane karakteristike telefona. Smart telefoni postaju na neki način ekstenzija naše ruke, s obzirom na to, da su retko van našeg domašaja

S obzirom na to da je ovaj uređaj deo naše svakodnevnice, mnogo truda se ulaže u dizajn ovog gedžeta. On postaje, ne samo ekstenzija naše ruke, već i ličnog stila! Tako danas, imamo telefone napravljene od, elegantnih materijala poput stakla i metala, koji su pritom jako lagani i jednostavni za održavanje. 

Korisničko iskustvo korišćenja telefona se tako podiglo na jedan sasvim novi nivo, a inovacije ne staju – naprotiv, one samo rastu.

Nadamo se da će vam priča o razvoju ovog uređaja biti podjednako inspirativna i zanimljiva kao nama, a mi vam garantujemo da, više nikada, nećete uzimati mogućnosti vašeg omiljenog uređaja zdravo za gotovo!