prikaz sprava za trening u prostoru za treniranje

Ukoliko ste rešili da idete u teretanu i tek se upoznajete sa svim sprava i mogućnostima koje one nude, pravo je vreme sa upoznate sa mnogima omiljenom multifunkcionalnom spravom, popularno nazvanom gladijator. 

Gladijator sprava za vežbanje omiljena je među profesionalnim sportistima, ali i svima koji redovno izvode treninge radi održavanja dobre forme i snage mišića.

Ako želite da saznate šta je to što ovu multifunkcionalnu spravu čini omiljenom među ljubiteljima sporta, koje su njene mogućnosti i najveće prednosti, kao i koje mišiće možete jačati na gladijatu, nastavite da čitate naš tekst!

Karakteristike sprave gladijator i sve njene prednosti

Gladijatori su prevashodno sprave namenjene za vežbanje snage, odnosno jačanje mišića. Ponuda ovih sprava na tržištu je raznolika, te se mogu pronaći jednostavni modeli koji nude mogućnost izvođenja minimalno dve vežbe, ali i napredni modeli koji nude mogućnost vežbanja gotovo svih grupa mišića.

Delovi gladijatora se razlikuju u zavisnosti od modela. Čini ga čelična konstrukcija, benč klupa, lat šipka, dodaci za jačanje mišića nogu i ruku i nekoliko diskova za izvođenje različitih vežbi.

Prilikom kupovine važno je da birate modele čiji su ključni delovi na koje se oslanjate prilikom treninga presvučeni mekanim i izdržljivim materijalima koji pružaju udobnost pri radu i sjajan oslonac za ruke i leđa. 

Najveća prednost gladijatora je to što zauzima relativno malo prostora i spektar mogućnosti koje nudi. Na malom prostoru svaki vežbač može izvesti nekoliko desetina vežbi i praktično imati kompletan trening snage uz samo jednu spravu. Može se reći da gladijatori kombinuju više sprava u jednoj pružajući mogućnost treniranjapre svega  ruku, nogu, grudi i leđa.

devojka vezuje pertle na patikama za trening

Vežbe na gladijatoru – aktivirajte mišiće čitavog tela

Na gladijatoru se izvode vežbe za različite grupe mišića i vrlo jednostavno se mogu maksimalno koristiti sve njegove mogućnosti. Na njima je moguće trenirati mišiće grudi i nadlaktice, mišiće nogu, mišići abdomena i izvoditi vežbe za triceps i biceps.

U skladu sa vašim ciljevima i mogućnostima možete birati broj ponavljanja, ali i težine tegova. Neke od najpopularnijih vežbi na gladijatoru su zgibovi, propadanje, povlačenje lat šipke iza i ispred glave za jačanje mišića leđa i ruku, vežbe dizanja tegova za ruke, vežbe za stomak na benč klupi, ali i vežbe za donji stomak, u uspravnom položaju, oslanjanjem na podlaktice i izvođenjem fleksije u kokovima. 

Na ovoj spravi moguće je kombinovati vežbe i osmisliti najrazličitije treninge, uz pomoć trenera ili samostalno. Predlažemo vam da napravite plan vežbi i ne forsirate se previše izazovnim i napornim treninzima, te napravite pauzu kada vaše telo to zahteva. Bol može nastati u različitim situacijama i iz brojnih razloga, a u slučaju da se on tokom treninga javi, obavezno ga prekinite.

Takođe je važno pravilno držanje tela i položaj prilikom izvođenja vežbi na ovaj spravi. Na taj način izbegavate mogućnost povređivanja, a vežbe će imati mnogo osetnije efekte na vaše mišiće.

Ukoliko želite da vaš trening na gladijatoru bude što efikasniji i smanjite mogućnost povrede ili preforsiranja, važno je da se dobro opremite dodacima kao što su fitnes rukavice i prostirke kako biste izbegli da vam noge klize tokom treninga.

Gladijator je idealna opcija za kućnu teretanu

Izuzev popularnog naziva gladijator, ova multifunkcionalna sprava za vežbanje naziva se i kućna teretana. Upravo taj naziv govori o njegovoj mogućnosti za efikasno vežbanje kod kuće. 

Kada se uzmu u obzir sve prednosti gladijatora – od jednostavnosti upotrebe, preko mogućnosti izvođenja brojnih vežbi, pa sve do prostora koji zauzima, može se reći da je gladijator idealna sprava za kućnu teretanu.

Možete ga postaviti u jednom uglu odabranog prostora za treniranje  i izvoditi vežbe sa lakoćom. Pre nego što se upustite u osmišljavanje plana vežbi i njihovo izvođenje, trebalo bi da dokupite dodatke koji će vam biti potrebni tokom vežbanja. Za zaštitu podova ispod gladijatora treba postaviti prostirke, a ukoliko u pakovanju ne dolaze drugi dodaci i njih bi trebalo da nabavite. 

Pod tim prevashodno mislimo na slatak za tegove i šipke, ali i dodatne tegove, odnosno ploče, za jače i efektivnije treninge. Prilikom montiranja sprave i pre prvog treninga, proverite da je sve učvršćeno kako treba, kako biste izbegli ozbiljne povrede. 

Kao što iz teksta možete zaključiti, gladijator je sprava koja zaista pruža brojne opcije i omogućava vam da uz redovno i predano vežbanje dođete do forme koju ste poželeli. Prilikom kupovine gladijatora, birajte proverene prioizvođače sa dugim iskustvom, bilo da se radi o kupovini online, ili u prodavnici. Kada je reč o kupovini gladijatora, kvalitet nije stavka koju treba da zanemarite, jer upravo on igra važnu ulogu u vašoj bezbednosti, efikasnosti i prijatnosti tokom vežbanja. Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan, te da ste se adekvatno upoznali sa spravom koja je nazaobilazna u teretani i koja isto tako može biti važan deo vaše kućne teretane. Sve što vam preostaje jeste da smislite plan vežbi i upustite se u zabavne treninge koji će vas dovesti do željene forme!