Radnici na gradilištu

Pre svake gradnje, na gradilištu postoji niz pripremnih radova koji treba ili mogu da obuhvate sve vezano za rušenje i rasčišćavanje terena, za uredjenje pristupnih gradjevinskih puteva, za nivelisanje terena i obezbeđenje adekvatne pogonske energije.

Stoga vam u zavisnosti od stanja terena i vrste gradjevinskih radova može zatrebati određena gradjevinska oprema bez koje se danas ne može zamisliti nijedno dobro organizovano gradilište

A dobro isplanirano gradilište, sa svim potrebnim mašinama i opremom, predstavlja pola obavljenog posla.

Gradjevinske masine za rušenje i rasčišćavanje terena

Rušenje može biti ručno ili mehaničko. U zavisnosti od tipa rušenja mogu se koristiti različite vrste pneumatskih i hidrauličnih bušilica, testera i čekića, kao i gabaritne gradjevinske masine, kranovi i bageri, koje zahvaljujući različitim priključcima (kugle, priključci za drobljenje ili rezanje i sl.), doprinose brzom i efikasnom rušenju terena.  

Porušen teren potrebno je potom rasčistiti. Ovde napominjemo da u ovom segmentu gradjevinskih radova reciklaža može da bude veoma korisna, kako po životnu sredinu tako i po vaš budžet. Proverite da li pojedini otpadni materijal možete iskoristiti, a za sve drugo je najbolje rešenje reciklaža. Za ovo sortiranje otpada mogu vam poslužiti hidraulični magneti ili hvatači za sortiranje materijala. 

Iz širokog asortimana najpoznatijih svetskih brendova u proizvodnji gradjevinske opreme i alata, za ovu vrstu gradjevinskih radova izdvajamo Atlas Copco Cobra čekić. Ovaj višenamenski čekić može da posluži za više operacija na gradilištu: za bušenje, razbijanje, kopanje, sabijanje, tamponiranje i sečenje. Vrlo je lak za rukovanje i brzo se kreće čak i po nepovoljnom terenu. Odlikuje se minimiziranom emisijom, vibracijom i bukom što povoljno utiče na ljude koji s njim rukuju, ali i na zaštitu životne okoline, i što je najvažnije ne zahteva nikakvo eksterno napajanje.

Pored ovog vrlo korisnog alata, Epiroc hidraulični čekić je podjednako dobar i efikasan u rušenju na otvorenom i zatvorenom prostoru. Savršen je i za izvođenje zemljanih radova. Zahvaljujući povratnoj energiji klipa za smanjenje nivoa vibracija odlikuje se automatski obnovljivom energijom i pritom ima akumulator visokog pristiska kome nije potrebno održavanje. Svojim dizajnom i čvrstom konstrukcijom pokazuje visoku izdržljivost i produktivnost.

Gradjevinska oprema za uređenje i nivelisanje terena, kao i za obezbeđenje pogonske energije

Nakon rasčišćavanja terena sledi poravnavanje, nivelisanje i sređivanje zemljišta za gradnju. Za optimalan rad na gradilištu potrebno je urediti i prilazne puteve kojim treba da se bezbedno kreću gradjevinske masine. Gradjevinska oprema koja služi za sabijanje, poravnanje terena, ali i za uredjenje pristupnih gradjevinskih puteva jesu kompakteri. 

Za ovaj deo gradjevinskih radova predlažemo Husqvarna kompaktere. Odlikuju se brzinom, visokom centrifugalnom silom i veoma su moćni i efikasni u sabijanju zemljišta i betona. Štite radnike i životnu sredinu od nezdravih nivoa vibracija što takođe doprinosi boljoj produktivnosti. 

Ukoliko prilikom zemljanih i betonskih radova dođe do izlivanja podzemnih voda, Atlas Copco pumpe za vodu su sve što vam je potrebno da se otarasite suvišne vode i drugih tečnih otpadnih materijala.

Pojedine gradjevinske mašine i gradjevinska oprema za svoj rad koriste električno napajanje. Stoga je na gradilištu potrebno obezbediti i adekvatnu pogonsku energiju. U te svrhe se najčešće koriste generatori i agregati velikih snaga. Kako bi gradnja bila još efikasnija, naročito u mesecima kada su kraći dani, za rad u noćnim uslovima veliku pomoć pružaju kule za osvetljenje.

Atlas Copco kompanija vam nudi snažne LED svetlosne kule, koje sa samo četiri lampe od po 350 V osvetljavaju 5.000 kvadratnih metara na gradilištu. Energetski su veoma efikasne jer štede i do 75% električne energije, ali i vašeg budžeta, jer uz povećanu produktivnost traju duže od običnih.

Među generatorima na gradilištima se najbolje pokazala peta generacija QAS generatora, od istog proizvođača, koja se odlikuje do 20% manjim otiskom od sličnih na tržištu. Uz tiši rad i smanjenu emisiju izduvnih gasova, ovi Atlas Copco generatori znatno povećavaju ekonomičnost gradnje.

Prodaja gradjevinskih masina i alata

Uz pomenute kompanije – Atlas Copco, Epiroc i Husqvarna, vodeći svetski lideri u proizvodnji gradjevinskih alata su još i Godwin i Xylem. Već duži niz godina na našem tržištu je prisutna prodaja gradjevinskih masina i opreme i ovih svetski priznatih brendovi. CP SRB Pneumatic, kao ovlašćeni distributer pomenutih brendova u gradjevinarstvu, nudi i redovno održavanje i servis celokupne opreme.

Prednost ovih proizvođača u odnosu na sve druge na tržištu jeste prvo kvalitet proizvoda, njihova bezbednost i sigurnost u radu, a potom i to što kao velike svetske kompanije imaju potencijal da svojim inovativnim rešenjima doprinesu zaštiti ljudskih i prirodnih resursa. Uz vrhunske performanse i visoku izdržljivost, ova gradjevinska oprema traje duže i štedi vaš novac. 

Za dodatne informacije i performanse o pojedinim gradjevinskim alatima i mašinama pogledajte katalog.