pregled uha kod orl specijaliste

Otorinolaringologija ili ORL je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti uha, grla i nosa

Uprkos tome što su ove oblasti našeg tela izložene svakodnevnim spoljnim uticajima, često zanemarujemo njihovo zdravlje sve dok se ne pojave prvi simptomi upala i komplikacija.

Kako bismo bili odgovorni prema našem zdravlju, važno je znati kada je vreme da potražimo usluge otorinolaringologa.

Stoga ćemo se u daljem tekstu pozabaviti najučestalijim bolestima u domenu ORL-a, koje zahvataju decu i odrasle, a koje zahtevaju pažnju specijaliste.

ORL usluge za odrasle – kada je vreme da posetite specijalistu?

Kod odraslih osoba, postoji nekoliko faktora koji mogu ukazivati na potrebu za posetom otorinolaringologu. 

Prvi i najuočljiviji simptom je gubitak sluha ili smanjenje slušne sposobnosti

Ako primetite da imate poteškoće u razumevanju razgovora, često propuštate zvukove ili vam je potrebna veća jačina zvuka da biste čuli, to može biti znak problema sa sluhom i razlog za posetu stručnjaku. 

Takođe, neprijatna zvonjava, zujanje, šum ili pištanje u ušima može biti znak da je vreme da posetite ORL specijalistu, jer je možda reč o tinitusu – stanju gde čulni nadražaji u ušima nisu povezani sa spoljnim izvorom zvuka. 

Kod odraslih osoba, tinitus može biti privremen ili hroničan, iako je hronični tinitus češći.

Nastanak tinitusa može biti posledica različitih faktora, a najčešći uzroci su izloženost buci (poput dugotrajnog izlaganja glasnoj muzici, bučnim radnim okruženjima ili eksplozijama), starenje (prirodni gubitak sluha), oštećenje sluha određenim lekovima, infekcije uha, cerumen (ušna mast) ili promene u strukturi unutar uha.

Pored toga, učestale upale uha, ponavljajući sinusni problemi, hronično zapušen nos ili promene u glasu su simptomi koji zahtevaju pažnju otorinolaringologa.

pregled uha

Najčešće upale uha i grla kod odraslih

Najčešće upale kod odraslih su:

Upala srednjeg uha (otitis media) 

Obično je uzrokovana infekcijom bakterijama ili virusima. Može se javiti kao posledica prehlade, gripa ili alergijskih reakcija. Simptomi uključuju bol u uhu, oslabljeno sluh, osećaj pritiska u uhu, groznicu i mogući gubitak sluha

Lekar obično propisuje antibiotike za bakterijske infekcije, dok se virusne infekcije tretiraju simptomatski.

Upala grla (faringitis)

Ovo je zapaljenje sluznice u zadnjem delu grla, najčešće izazvano virusnom infekcijom, poput prehlade ili gripa. Simptomi mogu uključivati grlobolju, otežano gutanje, crvenilo i otok grla, promuklost i povišenu temperaturu

Lečenje se obično fokusira na simptomatsko olakšanje, poput ispiranja grla toplom vodom i soli, ispiranja antiseptičkim rastvorima, konzumiranja hladnih napitaka i lekova protiv bolova.

Upala krajnika (tonzilitis)

Ona se odnosi na zapaljenje krajnika, ovalnih masa tkiva smeštenih sa strane grla. Najčešće je uzrokovana bakterijskom infekcijom streptokokom, ali može biti i virusnog porekla. Simptomi uključuju grlobolju, otok i crvenilo krajnika, poteškoće pri gutanju, promuklost, glavobolju i povišenu temperaturu. 

Lečenje može uključivati antibiotsku terapiju za bakterijske infekcije, analgetike za smanjenje bola i simptomatsku negu, poput ispiranja grla.

Sinusitis

Predstavlja zapaljenje sluznice sinusa, šupljina koje se nalaze u kostima lica i lobanji. Najčešće je uzrokovan virusnom ili bakterijskom infekcijom, alergijama ili iritacijom. Simptomi sinusitisa mogu uključivati zapušen nos, iscedak iz nosa, bol u predelu sinusa, glavobolju, kašalj i umor

Lečenje se obično sastoji od simptomatskih mera, poput inhalacije pare, ispiranja nosa slanim rastvorom i lekova za olakšavanje simptoma.

ORL usluge za decu – prepoznajte prve simptome upala kod beba i dece

Kada je reč o deci, roditelji trebaju biti posebno pažljivi i osluškivati znakove koji ukazuju na probleme sa sluhom ili bolesti uha, grla i nosa. 

Kod beba i malih dece, česta infekcija uha, neuobičajeno bučno disanje, problemi sa gutanjem, dugotrajno korišćenje cucle ili usporen govor mogu biti upozoravajući znaci. 

Ukoliko primetite da se vaše dete često trlja po ušima ili ima promene u ponašanju, poput iritabilnosti ili nesanice, to može ukazivati na nepravilan rad uha, grla ili nosa.

Akutni otitis media, upala srednjeg uha, je vrlo česta kod dece. 

Obično je uzrokovana infekcijom bakterijama ili virusima koji dospevaju iz nazofarinksa u srednje uho. 

Simptomi mogu uključivati bol u uhu, razdražljivost, povišenu temperaturu, smanjen apetit, problem sa spavanjem, poteškoće sa sluhom i može se primetiti iscedak iz uha. 

Lekar obično propisuje antibiotike za bakterijske infekcije ili pruža simptomatsko olakšanje za virusne infekcije.

Kada se suočite sa ovim simptomima ili bilo kojim drugim neobičnim promenama, važno je zakazati pregled kod otorinolaringologa. Oni će obaviti detaljan pregled, uzeti anamnezu i možda preporučiti dodatne dijagnostičke testove, poput audiometrije ili endoskopije, radi precizne dijagnoze.

Prevencija je takođe ključna.

dete na pregledu kod orl lekara

Održavanje zdravlja uha, grla i nosa može se postići redovnom higijenom, izbegavanjem preterane izloženosti buci, adekvatnom zaštitom od hladnoće i upotrebu odgovarajuće opreme zaštite prilikom bavljenja sportom ili drugim aktivnostima.

Bez obzira da li se radi o odraslima ili deci, prepoznavanje prvih znakova oštećenja sluha ili bolesti uha, grla i nosa može biti ključno za pravovremenu dijagnozu i adekvatno lečenje. Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija i odgovorimo na neka od najčešćih pitanja – pratite naš sajt za još praktičnih saveta!