Često se dešava da mladi vozači i nedovoljno iskusne osobe koje su tek dobile vozačku dozvolu izazovu nezgodu u saobraćaju. 

Postoji više faktora koji nove vozače stavlja u rizik od nezgoda. Na većinu mogu da utiču i pomognu sebi i drugima da se nesmetano i sigurno kreću kroz saobraćaj. 

Radite na svojoj novostečenoj veštini, navikama i ponašanju i ubrzo ćete voziti odgovorno i pre svega bezbedno.

POŠTUJTE OGRANIČENJA BRZINE

Zakonom su propisana pravila o ponašanju u saobraćaju kojih se morate pridržavati tokom vožnje i put učiniti bezbednim za kretanje svih prisutnih učesnika. Između ostalog, definisana su i ograničenja brzine jer žurba i jurnjava nikome ništa nisu dobro doneli. 

Kretanje u neprilagođenoj brzini ne predstavlja samo kršenje zakona, već i faktor koji Vam neće dozvoliti da u određenim situacijama adekvatno reagujete.

 Posebno obratite pažnju na krivinama, posebno označenim zonama i u blizini pruge. 

NE DOZVOLITE DA STRES UPRAVLJA VAMA

Sedite opušteni za volan i ne obraćajte na pažnju ukoliko vozači trube i viču jer su besni i nervozni zbog zastoja u saobraćaju. Zbog stresa može doći do pada koncentracije i neželjenih poteza što rezultira saobraćajnom nesrećom. 

Pohađanje auto škole značilo Vam je da se adaptirate različitim situacijama u saobraćaju i zato svaki pokret i svaku odluku treba realizovati uz pomoć zdravog razuma i smireno.

VEŽBAJTE VOŽNJU U SVIM VREMENSKIM USLOVIMA

Svako godišnje doba sa sobom nosi raznovrsne uslove za kretanje po putevima i u pojedinim slučajevima potrebna je dodatna pažnja i oprez. 

Recimo, kada su jake padavine i slaba vidljivost novi vozači prave greške jer uglavnom nemaju iskustva u vožnji u takvim situacijama. Nisu u mogućnosti da pravilno zakoče, prilagode brzinu i uoče na vreme opasnost. 

Ukoliko ste u prilici, vežbajte vožnju u specifičnim vremenskim uslovima pre nego što se uključite u saobraćaj. Zatražite kondicione časove u auto školi i dodatno usavršite stečene sposobnosti.

KORISTITE NAVIGACIJU PRILIKOM KRETANJA U NEPOZNATOM OKRUŽENJU

Umesto da lutate po nepoznatim putevima jer niste sigurni kako doći do željene destinacije i time rizikujete da napravite nezgodu, upotrebite uređaj za navigaciju i podesite ga neposredno pre nego što krenete sa polazne tačke. 

Unos destinacije tokom vožnje nikako ne praktikujte jer može da Vam lako skrene pažnju sa dešavanja u saobraćaju i dovede do sudara.

IZBEGAVAJTE KORIŠĆENJE MOBILNOG TELEFONA

Tokom pohađanja auto škole naučili smo da je upotreba mobilnog telefona u vožnji kažnjivo zakonom i da se sme koristiti samo da se javite na poziv uz pomoć konekcije sa handsfree uređajem.

 Međutim, ni to nije dozvoljeno ako imate probnu vozačku dozvolu. U svakom slučaju, savetuje se da mobilni telefon ipak isključite ili bar stavite na silent mode tokom vožnje da Vas ne ometa.

ODRŽAVAJTE BEZBEDNU DISTANCU OD VOZILA ISPRED VAS

Potrebno je da konstantno držite sigurno rastojanje od vozila koje se nalazi ispred Vašeg i obezbedite sebi dovoljno prostora za usporavanje i kočenje ukoliko to bude potrebno, a da ne dođete u situaciju da udarite u njega. 

Takve nezgode se završavaju velikom štetom na vozilima i teškim telesnim povredama. Sigurno to ne želite ni sebi ni drugima.

NASILNIČKA VOŽNJA NE DOLAZI U OBZIR

Izraz ’’nasilnička vožnja’’ je definisan zakonom i za takvo ponašanje propisane su ozbiljne kazne. 

Vožnja sa alkoholom u krvi, brza vožnja, preticanje kolone i prelazak kroz crveno svetlo više puta u kratkom vremenskom roku – sve to se smatra nasilničkom vožnjom. Nikakav razlog ne može da opravda takvo ponašanje. 

Zbog čega postoje pravila? Svi treba da vozimo pažljivo, strpljivo i oprezno, radi sebe i drugih oko sebe.

KORISTITE RETROVIZORE

Osnovna stvar koju učimo u auto školama jeste da vožnja ne podrazumeva samo da sednete i vozite već i da konstantno budete u toku šta se dešava oko vas.

 Ne gledajte samo pravo, već upotrebite i retrovizore onako kako Vas je Vaš instruktor naučio, a ne da odjednom to zaboravite kad sami sa dozvolom izađete na put pa krenete u rikverc i pregazite pešaka.

BUDITE UVEK ODMORNI I NASPAVANI

Umor utiče na Vaš nervni sistem tokom vožnje baš kao kad ste pod uticajem alkohola. Odsustvo koncentracije i kasna reakcija su neki od efekata. 

Neretko se događalo i da vozači zaspe za volanom što je dovodilo do saobraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom.

OGRANIČITE BROJ PUTNIKA

Vozilo puno putnika može Vas ozbiljno remetiti tokom vožnje ukoliko ste tek dobili vozačku dozvolu. 

Ako ima nekog sa Vama u vozilu, zamolite ih da tiše pričaju i da Vas ne uznemiravaju dok ne dođete do željene destinacije, jer radi se o bezbednosti svih – i vozača i putnika i ostalih učesnika u saobraćaju.