Kako da vam dvorište izgleda bajkovito, kao u najlepšim filmovima? Potrebno je samo malo novca i malo više vremena i truda, ali za relativno kratko vreme možete imati dvorište iz snova, koje će zadiviti svakog prolaznika, a kamo li vaše goste.

Naša dvorišta su retko tako zadivljujuća, pa je to odlična prilika da se lako izdvojite u odnosu na komšiluk. Lepo uređeno i ukrašeno dvorište, ako se neguje i održava na pravi način, dugo može očuvati dobar glas o domaćinima.

U nastavku teksta saznajte koji su to osnovni koraci za jednostavno uređenje dvorišta, koji će imati snažan pozitivan uticaj na opšti izgled dvorišta, i kako da zatim napravite nekoliko sitnih ili krupnih izmena za dobijanje efekta bajkovitosti.

Uredite dvorište – osnovni koraci

Zvuči pomalo očigledno, ali uređeno dvorište je zaista pola posla. Potrebno je samo da sve dovedete u red, pa ćete dobiti dvorište sa zadivljujućim izgledom, koje se kasnije može ukrašavati. 

Ako imate drveće u dvorištu, orežite ga. Sve suvišne grane, niske grančice koje deluju neuredno, pa čak i čitava stabla koja vam smetaju godinama i znate da im nije tu mesto – posecite ih danas. Kasnije drvo možete sačuvati za ogrev, usitnite deblo testerom, pa ga nacepajte sekirom. Deo grana izdrobite na sitno, što može rešiti jedna kvalitetna drobilica za drvo, dobijena piljevina će vam služiti za đubrenje zemljišta i održavanje njegove rastresitosti.

Kada ste završili sa drvećem, pređite na travnjak. Sav organski i neorganski otpad pokupite. Ako vam je dvorište obraslo gustom travom, biće dovoljno da je redovno kosite, ali ukoliko je busenje retko, bilo bi dobro da posejete travnjak, koji će kasnije godinama davati prelepu zelenu boju dvorištu.

Pospremite dvorište, bacite stare stvari kojih već godinama želite da se otarasite i ako ste u mogućnosti zamenite ih drugim, koje ne moraju biti nove.

Sve sitne kvarove popravite makar privremeno. Ukoliko je beton pukao na nekim mestima ili je farba opala sa kapije, zakrpite to. Ograda je još jedan važan faktor koji utiče na opšti izgled dvorišta, zato se potrudite da ona izgleda što urednije, a po mogućstvu je zamenite makar jeftinom, ali skladnom novom ogradom.

Zasadite cveće – ‘’ko uzgaja ruže živeće beskonačno’’

Cveće je najlepši ukras koji možete da imate u svom dvorištu. Ono krasi sve najlepše gradske parkove, parkove ispred skupština i drugih važnih zgrada i građevina. Lepo cveće ništa ne može da zameni, ali mu je potrebno posebno održavanje i nega.

Isprobajte za početak neko cveće koje nije suviše zahtevno, izdržljivo je, a dovoljno dekorativno. Ako ste ipak iskusniji u gajenju cveća, onda možete pokušati i sa uzgajanjem nekih vrsta zahtevnijih po pitanju nege.

Cveće ne samo da ulepšava dvorište, već ga i obogaćuje svojim bujnim mirisima, pa će vam pored savršenog pogleda kroz prozor, u kući biti prisutan cvetni miris, naročito u proleće. Ako lepota zadivljuje, onda miris očarava svakog prolaznika i posetioca

Kameni radovi za bajkoviti izgled

Kameni radovi se uglavnom izvode ručno i podsećaju na davna vremena, srednji i novi viek. Koje u ranije vreme imao lepe kamene zidove, stepenice ili staze popločane kamenom, morao bi dobro da plati zanatliju ili da sam ima dovoljno viška vremena i snage da bi tako nešto priuštio. 

S obzirom na to da se radnja svake bajke odvija u neko davno vreme, kamen iako na prvi pogled jednostavan materijal, odavaće utisak bajkovitosti. Za ovako nešto će vam biti potrebno malo materijala, malo truda i malo osećaja za estetiku. Kamen je pored svega veoma kvalitetan materijal, pa vam može trajati dugi niz godina.

Dekorisanje dvorišta i izbor osvetljenja

Dvorište možete ukrasiti na mnogo različitih načina. Praktično, sve što se nalazi u dvorištu može imati dekorativni karakter, iako je to neka funkcionalna stvar, kao na primer klupica. Zato preporučujemo da pre nego što počnete da postavljate nove ukrase, fokusirajte se na neke već postojeće delove nameštaja ili objekte u dvorištu i zapitajte se kako biste mogli njih da ulepšate. 

Nakon toga možete dodati ukrase poput zanimljivih baštenskih figura ili malih saksija sa cvećem, raspoređenih na zanimljiv način, a možda i odignutih od zemlje.

Osvetljenje je još jedna bitna stavka, koja može mnogo uticati na izgled dvorišta i njegovu upadljivost. U svrhu osetljavanja vam savetujemo da uvek koristite više slabijih izvora svetlosti, jer oni asociraju na nešto što je suprotno jednoj sijalici koja osvetljava celo dvorište ili sobu, što deluje jeftino. Viseće lampice možete nabaviti veoma jeftino, a time ćete maksimalno obogatiti prostor i dati mu potpuno drugu dimenziju.

Vaše dvorište može krasiti i živi svet

Dvorište vam ne mora izgledati neugledno ako u njemu stanuju životinje, a to možete postići odabirom vrsta i adekvatnim uređivanjem njihovog životnog prostora. 

Pored pasa i mačaka, koji su preporučljivi za držanje iz brojnih razloga, a mnoge od njih i iz estetskih, možete gajiti i ptice. Ne živinu, već male ukrasne ptice letačice, koje ćete držati u malim kavezima zakačenim na drveće.

Druge ukrasne ptice, kao što je paun na primer, su takođe odličan izbor, s obzirom na jednostavnost gajenja. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste u njemu pronašli, ako ne kompletan vodič, onda barem nekoliko zanimljivih ideja kako da svoje dvorište uredite i ulepšate.