Žena u velikim pantalonama

Ovo je pitanje koje se uglavnom postavlja pred letnju sezonu, kada uglavnom posećujemo bazene, plaže i otvorena kupališta. Međutim, na izgled nije potrebno obratiti pažnju samo u letnjim mesecima već gotovo pa svakodnevno. Pre svega jer višak kilograma mogu da nam naruše ozbiljno zdravlje svakodnevno, svih 365 dana u godini.

Dakle, problem viška kilograma nije samo estetski već i zdravstveni ali i psihološki problem. Naučno je dokazano da osobe koje imaju višak kilograma nemaju dovoljno samopouzdanja ne samo u ljubavnom već i u poslovnom planu.

Kako skinuti višak kilograma?

Sigurni smo da ste i vi čuli za čuveno brojanje kalorija kao metodu mršavljenja, ali i sate i sate provedenih u teretani kao i da ignorišemo osećaj gladi. Međutim, i pored svih tekstova na internetu i raznih obraćanja stručnjaka svi oni ne pružaju korisne savete za skidanja kilograma.

Na primer, ukoliko koristite određenu kuru ili preparate za skidanje kilograma sigurni smo da ćete samo na taj način izgubiti vreme, novac i energiju ali ne i kilograme.

Takođe, vrlo je često da ćete na internetu pronaći i razne nezdrave dijete koje će vam jedino doneti do da na kraju dana ostanete i glavni i nervozni.

Sa druge strane kilogrami koje izgubimo imaju često i tendeciju da se vrate, pa ubrzo nakon što prekinemo korišćenje određenog preparata ili posebnog režima ishrane mi se vratimo starim navikama koje podrazumevaju opet višak kilograma.

Dakle, ukoliko želite da na zdrav način izgubite bišak kilograma nije dovoljno da slepo pratite plan ishrane ispitan na papiru, brojite svakodnevne kalorije i zanemarite osećaj gladi koji vas prati čitavog dana.

Na svu sreću postoje mnogo jednostavniji i lakši načini da izgubite kilograme, a sve što je potrebno jeste da dobro informišete i prestanete da brojite kalorije koje unosite na dnevnom nivou.

Jedite više kako biste smanjili višak kilograma

Sigurni smo da ste i vi čuli do sada milion puta kako su manji ali česti obroci ključ zdraog i dobrog metabolizma. Upravo je ovo isplativo i kada je reč o procesu gubitka viška kilograma. Zaboravite na prejedanje, a okrenite se češćim obrocima i videćete višestruke benefite.

Kada unosite manje obroke tokom čitavog dana, na taj način kontrolišete nivo šećera u krvi i neće biti situacije da dođe do jakih napada gladi koji mogu nastati upravo kao posledica prejedanja. Ipak, više manjih obroka neće smanjiti vaš kalorijski unos, ali dugoročno vam može smanjiti apetit što dovodi do gubitka kilograma.

Želite li izgubiti višak kilograma, razmislite o izbacivanju nezdravih ugljenih hidrata – pogotovo šećera. Činjenica da nizak unos ugljenih hidrata može pomoći pri mršavljenju i gubljenju viška kilograma nije nikakva novost. Ono što možda niste znali je da je do sada urađeno na stotine naučnih studija koje dokazuju da je redukovan unos nezdravih ugljenih hidrata najefikasniji način gubljenja viška kilograma.

Šta ćemo sa ugljevnim hidratima?

Dakle ne treba potpuno izbaciti ugljene hidrate, ali izbacite namirnice iz ove grupe koje nemaju nutritivnu vrednost. Na primer, izbacite slatkiše, sokove i slično.

Kada pogledamo glavnu prednost izbegavanja ugljenih hidrata uočavamo da se apetit i nekontrolisana želja za hranom smanjuje, te se i dolazi do gubitka kilograma.

Proteini su obavezni

Kao važan deo svakog plana zdrave hrane jesu proteini, koji vam mogu u velikoj meri pomoći da se oslobodite viška kilograma. Ukoliko pogledate na internetu razne planove ishrane koji prepisuju nutricionisti videćete da svaki do njih uključuje visok unos proteina, jer ćete na taj način smanjiti apetit – a vi ćete biti siti tokom čitavog dana.

Bez obzira koja je vaša strategija za skidanje kilograma, proteinske namirnice nipošto ne treba izostaviti. Dakle, jedite maksimalno: piletinu, ćuretinu, junetinu, ribu u morske plodove (kao što su losos, pastrmka), jaja takođe, sir, pasulj, mahunarke kao i soju.

Vodu nikako nemojte zaboraviti

Stalno se govori kako dovoljan unos tečnosti može dovesti i do gubitka kilograma, što i jeste na neku ruku tačno. Naime, u dobro hidriranom organizmu mišići i organi brže rade trošeći više kalorija.

Prema istraživanjima voda može ubrzati vaš metabolizam i do 30% te će vam pomoći da sagorite višak kalorija. Na primer, nutricionisti tvrde da je u prosetu 8 čaša vode dnevno dovoljno da se pospeši gubitak viška kilograma. Takođe, osim što ćete na ovaj način ubrzati metabolizam, voda će vam pomoći da eliminišete i toksine iz organizma.

Čak ispijanje i tople vode takođe može dovesti do gubitka kilograma, a na taj način će biti pospešena probava te i razbijanje masnih naslaga koje se lakše sagorevaju.

Fizička aktivnost mora biti po vašoj meri

Nismo zaboravili na fizičku aktivnost, ali i ne forsiramo da to bude određeni sport ili teretana i skupi fitnes centri. Dakle na vama je da organizujete svoju fizičku aktivnost. Da li će to biti planinarenje, šetnja parkom ili gradskim ulicama, sport, ili teretana…nebitno je…potrudite se da u proseku imate bar 30 minuta dnevno fizičke aktivnosti – što će vam pomoći ne samo za skidanje viška kilograma već i prilikom održavanja opšteg zdravlja vašeg organizma.

Na primer ukoliko se odlučite za trening snage, masne naslage ćete zameniti mišićima, dok će kardio vežbe (poput hodanja, trčanja, biciklizma ili plivanja) vam pomoći da brže sagorite masne naslage i izgubite višak kilograma.