mešano voće u činiji

Imuni sitem ljudskom organizmu služi kao prva linija odbrane od virusa, bakterija, gljivica i parazita, njihovih hemijskih supstanci koje nazivamo toksinima i od sopstvenih izmenjenih i istrošenih ćelija. 

Predstavlja niz procesa i struktura sa glavnim zadatakom – zaštita organizma!

Kako bi imuni sistem funkcionisao na najbolji mogući način potrebno ga je negovati i brinuti se o njegovom stanju. 

Briga o zdravlju je postala jedna od najbitnijih tema svakodnevnice nakon pojave pandemije korona virusa, pa stoga verujem da i sami želite da znate kako se veoma lako i jednostavno možete brinuti o sebi.

U nastavku teksta saznajte nešto više o tome kako možete održavati zdravlje imunog sistema na optimalnom nivou.

Mi smo ono što redovno jedemo

Snaga imunog sistema sa godinama opada, ali unosom dovoljne količine fitokemikalija možete uticati na to da vaš imuni sistem održava svoju snagu tokom vremena.

Primećeno je da čak i kod ljudi mlađih od 35 godina dolazi do pada imuniteta usled nedovoljnog unosa voća i povrća.

Svako voće i povrće karakteristično je po sopstvenoj nutritivnoj vrednosti i sastavu, ali ćete kombinovanom i izbalansiranom ishranom dobiti dovoljnu količinu raznovrsnih vitamina i minerala i obogatiti sopstveni organizam.

Jedan od najboljih primera kako možete uneti dovoljnu količinu vitamina C jeste putem ananasa. Kalorijska vrednost ananasa je veoma niska, dok ćete unosom ovog ukusnog voća dobiti osećaj zasićenosti. 

G bombe predstavljaju najbolju opciju po pitanju unosa zdravih namirnica, a u ovu grupu spadaju: 

 • mahunarke – pasulj, grašak, sočivo (vlakna i otporni skrob);
 • zeleno povrće – spanać, kelj, brokoli, gljive (folat, kalcijum antioksidansi); 
 • luk – mladi, beli, crni, praziluk (organosumporna jedinjenja);
 • pečurke (jedinjenje sekretorni IgA, potencijalni lek za rak); 
 • bobice – jagode, maline, kupine (fitohemikalije i vitamini);
 • orašasti plodovi (višestruko pozitivna dejstva).

Da li vežbanje zaista jača imuni sistem i kako?

Odgovor je jednostavan i on je potvrdan, a ustanovljeno je od strane naučnika da samo 60 minuta umerenog vežbanja dnevno pozitivno utiče na kompletan imunološki sistem, ali pročitajte šta se to tačno dešava u telu:

 • vežbanje uvećava izlučivanje imunoglobulina i citokina, koji su najvažniji u odbrani organizma od infekcija;
 • ubrzava se cirkulacija – neutrofili i limfociti brže stižu do mesta u telu gde je potrebno izboriti se sa stranim telom;
 • podizanjem temperature tela pomaže se antitelima da se izbore sa infekcijama;
 • redukcija upalnih procesa u telu;
 • smanjuje se nivo stresa;
 • smanjuje se šansa za oboljevanjem od teških bolesti i povećava snaga organizma u odbrani od mikroorganizama.

Preporučuje se najmanje 30 minuta dnevne fizičke aktivnosti, što bi na nedeljnom niovu moglo da se raspodeli na 150 do 300 minuta umerenog treninga i 75 d 100 minuta intenzivnijeg napora.

Izbegavajte intenzivne treninge duže od 90 minuta, s obzirom da oni mogu prouzrokovati negativne posledice po imuni sistem.

Na vama je da odaberete koji tip treninga vam odgovara, ali je potrebno da znate da redovne fizičke aktivnosti podrazumevaju usputnu kvalitetnu ishranu i kvalitetan san u cilju održavanja jakog imunog sistema.

Cigarete su jedan od najvećih neprijatelja po zdravlje čoveka

Veoma često ćete čuti kako su cigarete katastrofalne po zdravlje čoveka, da uništavaju pluća, krvne sudove i povećavaju šanse za pojavom kancera, ali kako one direktno utiču na imuni sistem?

Cigarete u sebi sadrže nikotin zbog koga postajemo zavisni od duvana, dok istovremeno povećava nivo kortizola u telu i smanjuje odgovor antitela B ćelija i T ćelija na antigene.

Tri glavna sastojka cigareta jesu:

 • ugljen monoksid – izduvni gas iz automobila;
 • nikotin – pesticid;
 • katran – susptanca sa površinskih slojeva puteva.

Kada se unesu u pluća putem duvanskog dima, ove hemikalije krvotok raznosi po celom organizmu, odvodeći ih do svakog organa i ćelije. Vezuju se za hemoglobin i onemogućavaju ćelije da vrše prenos kiseonika na pravi način.

Posledično, dolazi do oštećivanja gena i slabljenja imunog sistema, a nadamo se da vam je štetnost cigareta sada potpuno jasna.

Kvalitetan san kao osnova zdravog života

Stručnjaci preporučuju da odrasla osoba u snu mora provesti najmanje 7 do 9 sati svake noći, kako bi bila sposobna za dnevne aktivnosti i ne samo to.

Redovan san sačuvaće vas od depresije, kardiovaskularnih oboljenja, glavobolje, alergija i pozitivno uticati na imunitet. San je ključan za regeneraciju ćelija organizma zaduženih za njegovu odbranu.

Isprekidan i kratak san utiče na smanjivanje broja T ćelija, odnosno belih krvnih zrnaca zaduženih za borbu protiv virusa.

Kvalitet sna možete poboljšati ranznim aktivnostima kao što su bolja ishrana i više fizičke aktivnosti. Izbegavajte kasne večere, intenzivne treninge pred spavanje i kafu nakon 18h. Ukoliko se i sami potrudite da održite kvalitet sna na optimalnom nivou, vratiće vam se višestruko, dok ćete imati dovoljnu količinu limfocita potrebnih za odbranu organizma.   

Ukoliko želite da na pravi način održite snagu imunog sistema i budete otporni na razne viruse, primenite pročitane savete i potrudite se da promenite životne navike. Nije neophodno ni striktno pridržavanje pravila, a svako sebi može da priušti povremeno opuštanje, ali je ključ u umerenosti. Negujte vaše telo i potrudite se da ga održite vitalnim tokom celog života!