Priprema dece za prvi sportski trening može biti uzbudljiv, ali i pomalo i naporan trenutak. Kako bi se deca osećala sigurno i spremno za ovaj novi izazov, važno je da se prethodno dobro pripreme i da budu zadovoljna i srećna. U nastavku ćemo podeliti sa vama nekoliko korisnih saveta kako da pripremite decu za odlazak na prvi sportski trening.

Odaberite odgovarajući sportski ranac ili torbu

Kada je u pitanju priprema dece za odlazak na prvi sportski trening, pronalaženje odgovarajućeg ranca ili torbe je veoma važno. Ova torba će biti mesto gde će dete nositi sve što mu je potrebno za trening, stoga je važno da bude pravilno odabrana i dizajnirana.

Jedan od najvažnijih faktora prilikom odabira ranca ili torbe je ergonomija. Ergonomski dizajniran ranac će se pravilno prilagoditi kičmi deteta, čime će se smanjiti rizik od povreda i nepravilnog držanja tela. Rančevi za oba pola ovakvog dizajna su izuzetno kvalitetni i praktični, a deci koja su u fazi rasta i razvoja su neophodni. To je iz razloga što nepravilno nošenje tereta može negativno uticati na njihovu kičmu.

Prilikom odabira ranca ili torbe, treba obratiti pažnju na nekoliko faktora. Prvi faktor je veličina ranca ili torbe. Trebalo bi da bude dovoljno prostran da stane sve što dete treba da ponesi na trening, ali ne sme biti prevelik kako ne bi opterećivao dete nepotrebno. Takođe, treba obratiti pažnju na broj pregrada i džepova, kako bi se stvari organizovale na pravi način. Pregrade i džepovi omogućavaju da se stvari lakše pronađu i izbegne gomilanje svega u jednom delu ranca.

Materijal od kojeg je ranac ili torba napravljen takođe igra važnu ulogu. Trebalo bi da bude izrađen od kvalitetnih materijala koji su izdržljivi i vodootporni. Ovo je posebno bitno ako dete trenira na otvorenom ili ako putuje u kišnim uslovima. Vodootporni materijali će zaštititi stvari unutar ranca od vlage i održati ih suvim i sigurnim.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je udobnost nošenja ranca. Trebalo bi da ima široke i dobro podstavljene kaiševe koji će ravnomerno rasporediti teret na ramenima i leđima deteta. Ovo će smanjiti pritisak na određene delove tela i omogućiti udobno nošenje ranca tokom dužih perioda. Takođe, trebalo bi da ima i dodatnu podršku u donjem delu leđa kako bi se smanjio pritisak na kičmu.

Kada je reč o dizajnu ranca ili torbe, trebalo bi uzeti u obzir preferencije deteta. Dete će biti motivisano i ponosno na svoj ranac ili torbu ukoliko mu se dopada dizajn. Postoje različite boje, uzorci i motive koje možete birati kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara detetovom stilu i interesovanjima. 

Nabavite odgovarajuću sportsku opremu

Kada je reč o pripremi dece za odlazak na prvi sportski trening, nabavka odgovarajuće sportske opreme je jedan od ključnih koraka. Ova oprema ne samo da pruža udobnost i zaštitu tokom vežbanja, već i pomaže vašem detetu da se oseća samouvereno i spremno za izazove koje sport donosi.

Pri odabiru sportske opreme prva stvar na koju treba da obratite pažnju je vrsta sporta kojim će se dete baviti. Svaki sport ima specifične zahteve kada je u pitanju oprema, pa je važno da se prilagodite tim zahtevima kako biste obezbedili optimalne uslove za trening.

Kada je u pitanju odeća, birajte materijale koji omogućavaju slobodno kretanje i koji su udobni za nošenje. Majice od laganih materijala poput pamuka ili poliestera sa visokim udelom elastina su odličan izbor, jer omogućavaju koži da diše i apsorbuju znoj tokom vežbanja. Helanke ili šorts takođe treba da budu napravljeni od istih materijala kako bi omogućili slobodno kretanje i pružili udobnost tokom treninga.

Kada je reč o obući, patike su ključni deo sportske opreme. Birajte udobne patike sa adekvatnom potporom i pravilnim prilagođavanjem stopalu. Patike treba da budu prilagođene vrsti sporta kojim će se dete baviti. Na primer, za trčanje su potrebne patike sa dobrom amortizacijom, dok za fudbal ili košarku treba odabrati patike sa dobrom trakcijom i stabilnošću.

Pored odeće i obuće, takođe je važno razmotriti i dodatnu opremu koja je potrebna za određeni sport. Na primer, za tenis će biti potrebne teniske loptice i reket, dok će za plivanje biti potrebne naočare za vodu i kapa. 

Kada dete ima odgovarajuću sportsku opremu, ono će se osećati spremno za trening. Ova oprema ne samo da pruža fizičku zaštitu, već i ima psihološki efekat na dete. Dobra sportska oprema može pomoći u izgradnji samopouzdanja kod dece, jer će se osećati udobno i sigurno tokom vežbanja.

Razgovarajte sa detetom o očekivanjima

Pre nego što krenete na prvi sportski trening, važno je da razgovarate sa detetom i pripremite ga za ono što može da očekuje. Ovo je važno jer će im pomoći da se mentalno pripreme i smanje svoju nervozu.

Objasnite detetu da će biti deo grupe sa drugom decom. Objasnite im da će biti u društvu vršnjaka koji takođe žele da nauče i uživaju u sportu. Ovo će im pomoći da se osećaju prijatnije i da shvate da nisu sami u tom iskustvu.

Takođe, naglasite detetu da će na treningu imati priliku da uče nove veštine. Objasnite im da će treneri raditi sa njima kako bi im pomogli da steknu nove sposobnosti i da napreduju u sportu. Podstaknite ih da budu otvoreni za učenje i da se trude da savladaju nove tehnike.

Važno je da detetu objasnite da će biti potrebno da prate instrukcije trenera. Naglasite im da će treneri imati iskustvo i znanje koje će im pomoći da napreduju. Podstaknite ih da budu pažljivi i da se trude da slede uputstva kako bi maksimalno iskoristili trening.

Nemojte zaboraviti da detetu pružite podršku i ohrabrenje. Recite im da ste ponosni na njih što su se odlučili da se bave sportom i da ćete biti uz njih tokom celog procesa. Podstaknite ih da uživaju u treningu i da se trude da daju svoj maksimum.

Na kraju, ne zaboravite da detetu objasnite da je trening deo procesa učenja i da je važno da budu strpljivi. Recite im da će biti potrebno vreme da savladaju nove veštine i da postignu rezultate. Podstaknite ih da budu uporni i da se ne obeshrabre ako ne uspeju iz prve.