kineska hrana u posudi na stolu, povrće u činiji

Koliko ste puta samo sa prijateljima ili porodicom prionuli na odlučivanje u koji ćete restoran otići da jedete ili odakle ćete naručiti hranu i posle mnogo dogovaranja zaključili da vam kineska hrana svima najviše odgovara?

Ovo ni ne čudi – čini se da je kineska hrana na celom svetu među omiljenim kuhinjama, a da su kineska jela rado viđen gost na porodičnim trpezama, pauzama za ručak na poslu, pa i romantičnim večerama. 

Sigurno ste se zapitali i zašto je to tako? Koji su razlozi što se stalno vraćate u najbolje kineske restorane, kao što je restoran Dva Štapića (Beograd)? Pa, hajde da razmotrimo zašto je kineska hrana među najpopularnijim kuhinjama sveta. 

Kineska hrana – svako može pronaći jelo po svom ukusu

Kineska hrana poznata je po tome što se na posluženju može naći u bezbroj različitih ukusa i varijanti. Od slatkih, karamelizovanih jela, preko kiselih, pa sve do gorčih ukusa, ali i njihovih neodoljivih kombinacija – kinesko jelo bukvalno može da bude skladno svačijem ukusu

Dovoljno je da pogledate meni dobrog kineskog restorana i videćete koliko najrazličitijih jela imaju u ponudi. Upravo veliki izbor ukusa, glavni je adut kineske hrane koji je preporučuje i predstavlja jedan od ključnih razloga za njenu veliku popularnost. 

Veliki izbor sastojaka kineskih jela

Osim samih ukusa, kinesku hranu odlikuje još jedan adut koji se odnosi na veliku mogućnost izbora: sastojci koji se koriste u kineskoj kuhinji zaista su širokog dijapazona.

Pre svega, tu je meso – piletina, junetina, ćuretina, svinjetina, plodovi mora… Kinesko jelo može biti napravljeno od bilo koje vrste mesa. Kada je reč o povrću i začinima koji se koriste za pripremu kineskih jela, ovde je tek ogroman izbor! 

Zato, kineska hrana svoju popularnost definitivno duguje i širokom dijapazonu najrazličitijih sastojaka koji mogu biti deo jela ove kuhinje, pa oni koji ne uživaju u ishrani određenim namirnicama, u kineskom restoranu uvek mogu pronaći jelo u kome će uživati.

Kineska hrana za sve prilike 

Još jedan od velikih aduta kineske kuhinje je taj što se ona može konzumirati u najrazličitijim prilikama. Od brzog jela pred izlazak u grad ili ishrane “usput” prilikom završavanja dnevnih obaveza, preko pauze za ručak na poslu ili studijama, pa sve do porodičnih ručkova i večeri – kineska jela uvek su pravi izbor.

Pre svega, dostava kineske hrane, koja je vrlo popularna i rasprostranjena, olakšava i prilagođava kineska jela bilo kojoj prilici. Osim toga, kineska jela mogu biti brza, ali i standardna, sofisticiranija. Zato je kineska hrana savršen izbor za svaku priliku, a ovo je definitivno i još jedan od njenih velikih aduta.

Spagete na kineski način, velika količina spageta

Kineska kuhinja ima dugu istoriju

Poznavaoci istorije gastronomije i najrazličitijih svetskih kuhinja, znaju još jednu prednost kineske kuhinje – ona je antička

Ova zanimljivost definitivno privlači na isprobavanje jela koja su pripremljena po nekim od najstarijih recepata na svetu, ali nije to ono što ovaj adut kineske hrane preporučuje da se nađe među glavnim “krivcima” za ogromnu popularnost kineske hrane na svetskom nivou. 

Naime, duga istorija kineske kuhinje pobrinula se za to da se ona, vremenom, i izuzetno mnogo“raširi” po celom svetu. Od Amerike, preko Evrope i Afrike – kineska kuhinja osvojila je svet. Poćela je da se širi putevima svile, da bi nastavila da emigrira po celom svetu sve većom brzinom. Ovo je definitivno doprinelo i popularnosti koju kineska kuhinja uživa na svetskom nivou. 

Štapići kineskoj hrani daju poseban šarm

Ono što kineskoj hrani daje poseban šarm svakako su štapići koji su predviđeni kao pribor za jelo. Na primer, roditelji decu privuku na to da probaju kinesku kuhinju upravo štapićima (za decu zapadnog sveta jedenje štapićima predstavlja nepresušan izvor zabave), a kasnije ona neretko postane i njihova omiljena vrsta kuhinje. Osim toga, kineski štapići za jelo osvajaju i srca odraslih, a kineskom jelu daju posebnu čar i oplemenjuju ga egzotičnom notom.

Pa, ko je za “kineze”? Prijatno!