Sigurni smo da vas je barem jednom privukao miris kineske hrane.
Kineska kuhinja veoma je popularna širom sveta, a i na našim prostorima mogu se pronaći brojni restorani sa jelima koja stižu pravo iz Kine. Ako vas zanima šta je to što kinesku kuhinju čini tako cenjenom, želite da se upoznate sa njenim osnovnim odlikama i pripremite neki od najpopularnijih recepata na kineski način, nastavite da čitate naš tekst!
Opremite kuhinju za pripremu ukusnih jela
Kako biste uživali u ukusu svih jela koje pripremite, važno je da dobro opremite kuhinju, kako kvalitetnim posuđem, tako i uređajima koji će vam pomoći da brzo i efikasno pripremite sve obroke koje ste zamislili.
Uređaji koje svaka kuhinja treba da ima su zasigurno kvalitetan šporet i frižider, a kada se u vašoj kuhinji nađu drugi savremeni uređaji kao što su mikrotalasna pećnica i indukciona ploča – uživaćete u pripremi najukusnijih obroka!
Da li znate šta je zapravo indukciona ploča?
Indukciona ploča se brzo zagreva, te ukoliko se nađe u vašoj kuhinji, nećete imati problem da efikasno i lako pripremite raznovrsne obroke, ali i tople napitke. Naime, ukoliko se odlučite za kvalitetni indukcioni rešo, uštedećete energiju i vreme, budući da se on duplo brže zagreva od konvencionalnih ploča.
Radi po principu magnetnog polja koje se javlja između ploče i posude, te stvara toplotu zahvaljujući kojoj se greje samo posuda, a ništa oko nje.
U trenutku kada posudu sklonite sa ploče, zagrevanje prestaje. Ne morate da brinete da li ste isključili uređaj, on će se sam isključiti posle podešenog vremena, jer poseduje tajmer.
Za brzu pripremu hrane, ali i njen bogat ukus takođe je zaduženo kvalitetno posuđe. Naša prepruka je da poseban fokus stavite na tiganje i pekač, budući da se kineska hrana najčešće priprema pomoću ova dva suda. U asortiman svoje kuhinje uvek uključite posuđe u nekoliko veličina kako biste mogli da pripremate male i velike porcije hrane.
Odlike kineske kuhinje – tajne bogatog ukusa
Kineska kuhinja definitivno je jedna od najrasprostranjenijih i najpopularnijih kuhinja širom sveta. I na našim prostorima može se naći veliki broj restorana kineske kuhinje, a ono što je još bolje jeste da ova jela možete doneti i u svoj dom!
Kada kažemo kineska kuhinja, mislimo na sve kuhinje naroda koji žive u Kini, te zapravo ona obuhvata nekoliko različitih kuhinja poput pekinške, kantonske, šangajske, sečuanske i drugih. Sve one imaju svoje sličnosti, ali i razlike. Ipak ono što ih sve povezuje jeste upotreba piletine i svinjetine u manjim količinama, pretežno u parčićima.
Od začina su najzastupljeniji beli luk, soja sos i različiti ljuti sosovi, ali i drugi aromatični začini koji daju specifičan ukus njihovoj hrani. Sir i mlečni proizvodi gotovo da se ne koriste u kineskoj kuhinji.
Glavne namirnice koje ćete videti u svim kineskim jelima su pirinač, nudle i soja. Njihov omiljeni napitak definitivno je čaj, a od dezerta uživaju u neobičnim ukusima lepinje od crvenog pasulja, zmajevoj bradi, tartu od jaja i drugim neodoljivim slatkišima.
Dezerti se na ovim prostorima retko jedu u okviru obroka, te se pretežno konzumiraju u vidu užine.
Piletina na kineski način – omiljeno jelo ljubitelja intenzivnih ukusa
Jedno od najpopularnijih kineskih jela koje mnogi ljubitelji ove kuhinje pripremaju kod nas zasigurno je piletina na bezbroj načina. Zanimljivo je da se kod pripreme ovakvog jela ne morate uvek držati recepta, već možete eksperimentisati sa različitim namirnicama, baš kao što to rade kulinarski majstori u dalekoj Kini. Ipak, mi vam dajemo predlog recepta i podstičemo vas da eksperimentišete!
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 400 g kupusa
- 200 g praziluka
- 200 g šampinjona
- 200 g šargarepe
- 50 ml soja sosa
- 1-2 koluta ananasa po želji
- pirinač
- vegeta
Belo meso očistite i isecite na kockice, povrće na listiće, odnosno trakice, a ananas na komadiće. Začinite vegetom, pa stavite u zagrejan tiganj da se proprži na ulju. Kada je meso gotovo izvaditi ga iz posude, te ubaciti povrće. Prvo treba staviti praziluk, pa nakon što omekša dodati šargarepu i pečurke, te na kraju kupus i ananas.
Ova dva sastojka se dodaju kada svi sastojci već omekšaju, a pečurke dobiju specifičnu boju. Nakon toga dodajte soja sos i pržite nekoliko minuta. Kada se povrće dovoljno termički obradi, promešajte ga sa piletinom i servirajte sa barenim pirinčem.
Uživajte!
Salata sa kineskim kupusom i kukuruzom – idealno prolećno osveženje
Ako tragate za zdravom i ukusnom užinom na kineski način, preporučujemo salatu sa kineskim kupusom i kukuruzom.
Sastojci:
- 5-6 listova kineskog kupusa
- 1 šargarepa
- 100-150 g kukuruza šećerca
- pola krastavca
- peršun po ukusu
- so, ulje i sirće
Dobro operite i očistite povrće, a krastavac ostavite sa korom. Šargarepu narendajte, kupus iseckajte na komadiće, a krastavac na četvrtinu koluta i sve to začinite maslinovim uljem, solju i sirćetom, pa preko dodajte naseckan peršun.
To je to! Na vašem tanjiru nalazi se jednostavno jelo bogatog ukusa spremno za svega 5 minuta. Ako planirate da delite užinu sa nekim, preporučujemo da duplirate količinu namirnica. Isto tako u ovu šarenu salatu uvek možete dodati i drugo povrće po želji poput spanaća, paradajza i slično.
Prijatno!
Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli inspiraciju da se oprobate u kulinarskim majstorijama, te u svoj jelovnik unesete ukuse daleke Kine!