prikaz trudnice sa krofnom na stomaku

27. nedelja trudnoće čini početak trećeg tromesečja kada telo trudnice traži više energije, brže nakuplja višak kilograma i iscrpljuje organe majke. Jako je važno da se vodi računa o ishrani jer to može biti razlika između zdrave trudnoće i one koja može imati komplikacije.

Sa kakvim se izazovima suočava telo majke? Kakva ishrana se preporučuje? Na šta obratiti posebnu pažnju?

27. nedelja trudnoće i izazovi koji vas očekuju

Ponovo se pojavljuju simptomi koji su prestali oko 12. nedelje trudnoće, ali se javljaju i nove pojave. Problemi sa varenjem su sve učestaliji, gorušica, zatvor, hemoroidi se pojavljuju baš oko 27. nedelje trudnoće.

Oticanje ruku i nogu je sve izraženije i to će pratiti trudnoću sve do kraja, plitak dah usled podizanja dijafragme i veće zamaranje jer srce i bubrezi rade napornije nego inače.

Zbog svega ovoga važno je konzumirati namirnice koje će vam prijati pa da 27. nedelja trudnoće bude nastavak dobrog režima ishrane.

Koje namirnice je dobro konzumirati?

Tokom ovog perioda idealno bi bilo da se unosi do 300 kcal više nego što je optimalna dnevna doza osobe koja nije trudna. 

Namirnice koje je obavezno unositi su: žitarice i to od celog zrna, soja, testenine, žitarice, pirinač, susam, orašaste plodove. Oko 65% kalorija treba da dolazi od ovakvih ugljenih hidrata, ali treba voditi računa o količini porcija. Najbolje je da se unese vlaknasta hrana jer se lakše vari.

Masti treba da čine 35% kalorija i to je najbolje da potiče od ribe, orašastih plodova, piletine i ulja koja su zdrava. Na taj način se telo snabdeva energijom, a ne opterećuje lošim holesterolom.

Mlečni proizvodi takođe treba da budu deo svakodnevnog jelovnika pa se preporučuje mladi sir, jogurt, poluobrano mleko.

Proteine treba unositi kroz ribu, mahunarke, orase, spanać, umerenu količinu jaja. Važno je da se pojača unos omega-3 kiselina, a riba je najbolji izvor toga.

Šećer treba da dolazi isključivo iz raznovrsnog voća. Poželjan je i unos suvog voća, ali samo nekoliko komada dnevno. Oprezno sa medom i smeđim šećerom koji je dozvoljen, ali u ograničenim količinama.

Ne treba zaboraviti ni vodu koju treba unositi minimum 1,5L dnevno. Čista voda će doneti povlačenju otoka, boljoj funkciji bubrega, boljem varenju i sprečavanju urinarnih infekcija.

Iako svaka trudnica koristi i suplementaciju ishrani, nema adekvatne zamene za raznovrstan jelovnik pa će se ovako vrlo brzo rešiti problem anemije ili nedostatka kalcijuma jer 27. nedelja trudnoće može doneti upravo ove probleme.

Poseban oprez u ishrani!

Ne postoji univerzalno pravilo pri kreiranju jelovnika. Ono zavisi od trenutne gojaznosti trudnice, godina, koliko je aktivna. Dijete su strogo zabranjene, a ako i pored redovne ishrane dolazi do dobijanja više od 1 kg sedmično onda se treba obratiti lekaru radi dodatnih provera.

Trudnica mora da ima 3 glavna obroka i 2 užine. Ako su porcije umerene, a namernice zdrave, jelo će prijati organizmu i vodićete zdravu trudnoću. Izbegavajte prejedanje, proste šećere, belo brašno i masnu hranu i ako ste se toga pridržavali i do sad svom telu ste olakšali drugo stanje.

Ne zavaravajte se, trudnica ne treba da jede sve što poželi! Planirani obroci i zdrave namernice će zasititi, dati energiju, a sačuvati telo od svih komplikacija.