Ukoliko se ozbiljno bavite preduzetništvom, onda znate koliko su usluge knjigovodstvene agencije važne. Pored osnovnih, njihove usluge vrlo često izlaze iz okvira knjigovodstva. Koliko te usluge platiti i koje su vrednosti i benefiti koje dobijate uz dobrog knjigovođu, neke su od tema kojima ćemo se pozabaviti u ovom tekstu.

Knjigovodstvena agencija je vaš stalni partner u poslovanju

Ovo je stavka koju nikako ne treba zanemariti. U startu je bitno da znate, bilo da već sarađujete sa knjigovodstvenom agencijom, u potrazi ste za istom ili želite da promenite način saradnje i usluge knjigovodstva, da je knjigovođa od ključne važnosti i vaša „produžena ruka“. Kako vas, tako i vašeg biznisa.

Druga važna stvar, dobrog knjigovođu danas možete naći u bilo kojem gradu, gde god da se vaša firma nalazi. Usluge koje knjigovodstvena agencija Kragujevac, Niš, Beograd, Novi Sad, pruža su kod većine agencija vrlo kvalitetne i pouzdane.

Postoji puno knjigovodstvenih usluga koje su potrebne svakom preduzetniku, naročito, onom neiskusnom, a pomenućemo samo neke od najvažnijih.

Prvo i osnovno jeste vođenje poslovnih i blagajničkih knjiga. Sledi knjiženje dokumentacije koja se odnosi na poslovanje korisnika shodno Zakonu o računovodstvu, Zakona o porezu na dohodak građana za preduzetničke radnje, Zakona o Porezu na dodatu vrednost, Zakonu o obaveznom socijalnom osiguranju i ostalim odgovarajućim zakonima na koje se knjiženja dokumentacija odnosi. Zatim, tu je i obračnu i knjiženje PDV-a, formiranje PDV prijave i pratećih evidencija po osnovu Zakona o PDV-u.

Od ostalih važnih knjigovodstvenih usluga spomenućemo i sledeće: Unos finansijskih podataka o prometu robe; Unos i knjiženje izvoda banaka u lokalnoj valuti, kao i deviznih izvoda; Vršenje obračuna zarada i ostalih ličnih primanja zaposlenih lica koja su angažovana po ugovoru; Unos nabavnih faktura za usluge koje su primljene iz republike i inostranstva; Kreiranje završnog obračuna na kraju godine; Pružanje podrške klijentu kroz savete i obaveštenja o izmenama zakona i propisa u oblasti računovodstva i finansija, a koje se tiču samog poslovanja…

Naravno, u zavisnosti od usluga koje su navedene u ugovoru o saradnji, ovaj spisak može biti znatno proširen, a u praksi se dešava da knjigovostvena agencija sarađuje sa vama i mnogo prisnije nego što to ugovor zahteva.

Kao što možete zaključiti, danas se od knjigovođe očekuje da obavlja i određene kadrovske poslove – prijava i odjava radnika na socijalno osiguranje, obračun zarada, izrada i predaja različitih obrazaca iz oblasti radnih odnosa.

Finansijsko i poresko savetovanje od strane knjigovodstvene agencije je nešto što je postalo uobičajena stvar. Knjigovođa obračunava i razne vrste poreza, izrađuje i predaje poreske prijave, vrši obračun kamata i raznih taksi i naknada.

Agencija sa kojom sarađujete može da vam daje konsultacije u vezi sa vođenjem biznisa i upravljanjem, kao i različite pravne savete veoma neophodne u mnogim situacijama.

Zahvaljujući svim ovim uslugama, u računovodstvenoj agenciji imaćete pravog poslovnog partnera posvećenog napredovanju vašeg poslovanja, što je od velikog značaja za vašu firmu.

A pre svega ovoga, važno je da znate da, ukoliko tek planirate da pokrenete posao – knjigovodstvena agencija pruža usluge otvaranja firme i regulisanja kompletne prateće dokumentacije.

Knjigovođa je prijatelj vaše firme

Od knjigovođe se očekuje tačnost, preciznost, ažurnost, dobra organizacija i odgovornost, kako bi se izbegle greške pri unosu i obrađivanju podataka. Oni dolaze u dodir sa poverljivim podacima o preduzetniku, a često i sa poslovnim tajnama, što nam govori da bi knjigovođe trebalo da budu ličnosti od poverenja.

Cene usluga knjigovodstvene agencije

Na cenu usluga knjigovodstvene agencije utiče veliki broj faktora, kao što su:

  1. Koji je oblik pravnog lica u pitanju;
  2. Koliki je mesečni obim dokumentacijeza računovodstvenu obradu u pitanju;
  3. Na koji načinse dokumentacija dostavlja računovodstvenoj agenciji;
  4. Na koji način se vrši unos podataka;
  5. Koliko je različitih poslovnih procesa uključeno u proces računovodstvene obrade;
  6. Ko preuzima/dostavlja dokumentaciju;
  7. Ka kojoj teritoriji se firma nalazi.

Tako recimo, osnovni paket usluga za preduzetnike i paušalce može iznositi već od 30 EUR, dok veći obim usluga, za koji se najčešće i odlučujete, može iznositi od 90 EUR mesečno.

Veliki je broj faktora koji na to utiče, a oni koji već sarađuju sa knjigovodstvenom agencijom znaju da, vrlo često, ta saradnja nema cenu.