Vizual kondenzatora

Sigurno ste ga videli mnogo puta na slikama kada ste gledali čipove unutar računara, ali se niste ni zapitali šta je kondenzator.

Bio to elektrolitski ili neki drugi kondenzator, malo koja komponenta ima takvu vrednost kao što imaju kondenzatori. Prodaja ovih komponenata je standardna pojava u skoro svim radnjama, ma kojeg obima one bile. 

Šta je kondenzator?

Iako su danas informacije dostupne na svakom koraku, ljudi i dalje ne znaju šta su kondenzatori i čemu tačno služe. Laički rečeno, oni služe da zadrže i prerasporede struju kroz određene komponente

Svi kondenzatori imaju kvalitet poznat kao kapacitivnost. To je odlika materijala ili komponente da zadržava električnu energiju ili struju. Recimo, staklo ima nisku kapacitivnost budući da slabo provodi struju, dok bakar, na primer, ima odličnu kapacitivnost, budući da odlično provodi struju. 

Kako funkcioniše kondenzator?

Sam kondenzator se pravi na taj način što se uzimaju određeni materijali koji su dobri provodnici i sastavljaju se tako da između njih stoji komponenta koja slabije provodi struju. Kako naelektrisanje stiže u prvi provodnik, rasipa se u srednjoj komponenti, da bi se “izokola” povezala sa drugim provodnikom. 

Tada se stvara elektro-magnetno polje, koja održava i napaja komponentu električnom energijom. Ta energija se kroz konstrukcije celokupne komponente može prebacivati dalje i koristiti za pokretanje ostatka komponente. 

To je osnovni koncept rada kondenzatora. Naravno, to vam još ne govori mnogo o tome kako oni rade u praksi. U praksi, kondenzatori se nalaze svugde gde električnu energiju treba skladištiti i otpuštati po potrebi. Nikada ne stoje zasebno, niti bi bilo smisla da tako stoje. 

Gde se primenjuju kondenzatori?

Najpoznatiji primer korišćenja kondenzatora je u mikročipovima za računar. Računari se sastoje od gomile komponenti, koja se sastoje od gomile sitnih komponenti. Da biste mogli da koristite računar, sve te komponente moraju da rade paralelno i pod gotovo istim naponom. 

To se postiže tako što se postavljaju kondenzatori koji omogućavaju skladištenje i otpuštanje struje u manje komponente. Svaka od komponenti mora da ima pristup struji, ali struji pod određenim naponom. S obzirom da će računar raditi satima, a nekada i danima čak, neophodno je da uvek imaju pristup struji. Toj raspodeli i održavanju služe kondenzatori. 

Da stvar bude još bolja, postoje različiti tipovi kondenzatora. 

Koje vrste kondenzatora postoje?

Kada smo se upoznali sa pojmom kondenzator, vreme je da se upoznamo sa pojedinačnim vrstama kondenzatora. Kondenzatori mogu biti od metala, keramike i metalizovanih folija. Doduše, najpopularniji je svakako elektrolitski kondenzator. 

Vizual kondenzatora

Elektrolitski kondenzatori

Kada gledamo kako se prodaju kondenzatori, ubedljivo dominiraju elektrolitski kondenzatori. Elektrolitski kondenzatori imaju posebne presvlake u vidu paste, koje omogućava veću kapacitivnost komponente

Ostale vrste kondenzatora

Naravno, ni druge komponente kao keramički kondenzator ili kondenzator od metalizovanih folija nisu za odbaciti. Pitanje je šta želite tačno da postignete sa određenim kondenzatorom. Iako je elektrolitska varijanta tehnički najefikasnija, može se desiti da konkretno vašem projektu odgovara neki drugi tip kondenzatora. 

Primer toga može da imate određeni set komponenata ili da imate neku specijalizovanu mašinu. Zamislimo da ona kao jednu od svojih osnovnih karakteristika ima proizvođenje visoke temperature. Metalizovani papir ili elektrolitska pasta se mogu oštetiti. 

Za takve situacije mnogo je pogodnije koristiti keramički kondenzator. Otporan je na visoke temperature, može da radi u tim uslovima, i trajaće dugo. U nekim drugim situacijama ovakva postavka neće važiti. U tome se i ogleda kompleksnost tehnologije i nauke.  

Zato, najvažnije je da se dobro upoznate sa vašim projektima i shvatite zahteve toga sa čim radite. Jednom kada razumete zahteve, možete napravite kvalitetan izbor i mašine koristiti uspešno u godinama koje dolaze. 

Gde ih možete nabaviti?

Kvalitetne kondenzatore možete naći u radnji tehnike Mikro Princ. Tu ćete naći kondenzatore od svih mogućih materijala, kao i pojedinačne modele unutar tih vrsta. Sa njima ćete moći da popravljate postojeće uređaje i sklapate nove. 

Sa kvalitetnim komponentama možete sve. Osigurajte sebi da uspete u projektima sa dobrim komponentama.