Motorcikli naslonjeni na zid

Više od 130 godina motocikli su simbol slobode, avanture i pobune. 

Od ranih primeraka na parni pogon do najnovijih električnih modela, oni su pretrpeli značajne promene i napredak, oblikujući industriju i popularnu kulturu. Istorijski razvoj motocikala bio je veoma uzbudljiv, a dešavao se u korak sa drugim inovacijama koje su pratile 19. i 20. vek.

Ako vas zanimaju detalji o razvoju motora, nastavite da čitate, jer ćemo u narednim odeljcima dublje ući u njihovu istoriju, istražujući glavne prekretnice i napredak dvotočkaša koji su ih učinili ovakvim kakvi su danas.

Gledajući u budućnost, na kraju teksta možete čuti i na koji način industrija motocikala nastavlja da se razvija, sa novim tehnologijama i inovacijama koje će je oblikovati u godinama koje dolaze. 

Nastanak prvog motocikla 

U eri motocikala na električni pogon, gde su prodaja i otkup polovnih motora svakodnevna stvar, teško je zamisliti sam momenat nastanka ovog prevoznog sredstva.

Prvi oblici transporta na dva točka razvijeni su početkom 19. veka, sa draizinom i velocipedom. Ovo su bili drveni bicikli koje su pokretale noge vozača, a od njih se kasnije razvio motocikl.

Sredinom 19. Veka osmišljeni su prvi motocikli na parni pogon. Parni velociped Michael-Perreault, razvijen u Francuskoj 1860-ih, bio je jedan od najranijih primeraka, a imao je parnu mašinu postavljenu na drveni okvir.

Međutim, tek kasnih 1800-ih počeli su da se pojavljuju motocikli sa pogonom na gorivo, koje su osmislili nemački inženjeri Gotlib Dajmler i Vilhelm Majbah 1885. godine i time napravili prvi veliki iskorak ka motociklu kakvog danas poznajemo. Imao je jednocilindrični motor sa unutrašnjim sagorevanjem, postavljen na drveni okvir, sa maksimalnom brzinom od oko 15 km/h i sangom od pola konja. U ovo vreme su počeli da se pojavljuju i prvi zakoni o saobraćaju.

Na prelazu veka, motocikli ulaze u serijsku proizvodnju i postaju popularan način prevoza, sa proizvođačima kao što su Indian, Suzuki i Harley-Davidson. Zanimljivo je napomenuti da su oni tada počeli da predvode ovu industriju i do danas zadržali svoju popularnost.

žena vozi harley davidson motorcikl na autoputu

Dalji razvoj ovog dvotočkaša

Tokom godina, motocikli su prošli kroz brojna tehnološka unapređenja koja su uveliko poboljšala njihovu brzinu, snagu i kontrolu prilikom vožnje.

Početkom 20. veka, dobili su višecilindrične motore, kao što je V-twin koji se koristi u Harley-Davidson motociklima. Ovo je omogućilo postizanje veće brzine i više snage. 

Tridesetih godina prošlog veka razvijen je prvi potpuno zatvoreni motocikl, BMW R7. Ovo je označilo početak stila turing motocikala, koji je davao prednost udobnosti i praktičnosti.

Tokom 1960-ih i 70-ih, stil čopera je postao popularan, uz prilagođene motore sa dugim prednjim viljuškama i produženim okvirima. U poslednjim decenijama 20. veka, pojavili su se sportski motocikli, sa elegantnim dizajnom i motorima visokih performansi.

Motori i njihov kulturni značaj

Motocikli su takođe igrali značajnu ulogu u popularnoj kulturi i subkulturama.

Oni su ovekovečeni u kinematografiji, kroz filmove kao što su Easy Rider, The Wild One i Mad Max. Muzički žanrovi poput rokenrola i hevi metala takođe su prihvatili motocikle, te su oni postali jedan od simbola pobune i slobode

Motociklistički klubovi, kao što su Hells Angels i The Outlaws, razvili su svoje jedinstvene kulture i kodekse ponašanja. Različite subkulture su se takođe razvile među ljubiteljima vožnje na dva točka, a njih i danas karakterišu specifičan stili oblačenja, način života i estetika.

grupa bajkera na autoputu

Budućnost motocikala

Budućnost motocikala se čini svetlom, sa novim inovacijama i trendovima koji se pojavljuju veoma često.

Jedan od najuzbudljivijih događaja je porast električnih motocikala. Određene kompanije već proizvode električne modele, koji nude brojne prednosti u odnosu na motocikle na benzin, kao što su smanjene emisije i niži troškovi održavanja. 

Pametna oprema za vožnju takođe postaje sve popularnija, uz kacige i jakne koje imaju ugrađene komunikacione sisteme, heads-up displeje i druge napredne funkcije. Ove tehnologije imaju potencijal da u velikoj meri poboljšaju bezbednost i udobnost vožnje motocikla.

Istorija motocikala je fascinantno putovanje koje traje od ranog 19. Veka.

Od ranih drvenih bicikala do najnovijih električnih i pametnih motocikala, oni su prošli brojne promene i inovacije koje su uticale na ovu industrijsku granu, ali joj i omogućile da zadrži svoju popularnost u burnim vremenima. 

Motocikli na parni pogon i pogon na benzin iz 19. veka ustupili su mesto višecilindričnim motorima, turing motociklima, čoperima, kao i sportskim motociklima i tako napravili prekretnicu u evoluciji ovog prevoznog sredstva. 

Ipak, uloga motocikala u popularnoj kulturi i društvu, sa raznim subkulturama i pokretima koji su se pojavili oko njih, presudno je uticala na njihov razvoj i popularnost koju imaju i dan danas.