Kada je reč o trudnoći, uglavnom se govori o lako uočljivim simptomima – mučnina, vrtoglavica, dobijanje na težini, promene u apetitu… Jedan od čestih simptoma o kome se ređe priča je pojačan umor ili pospanost tokom trudnoće.

Brz životni tempo doveo je do toga da često osećamo da smo iscrpljeni, čak i kada nismo u drugom stanju. Međutim, već u prvim nedeljama trudnoće, možda ćete imati osećaj da je beba već preuzela dobar deo vaše energije. Bez brige – reč je o simptomu kroz koji prolazi većina budućih majki. I za njega postoji rešenje!

Šta izaziva pojavu pojačanog umora u trudnoći?

Pojačan umor je čest simptom prvog trimestra trudnoće. U ovom periodu beba ubrzano raste i razvija se, što automatski znači i da telo majke radi “prekovremeno”. Sem toga, nivo hormona u organizmu se značajno menja, pa se telo privikava i na ovu promenu.

Nakon prvog trimesta, sledi blaženi drugi trimestar, kada trudnica često ima osećaj da je “opet ona stara”. Energija se, u određenoj meri, vraća i možete se vratiti gotovo svim omiljenim aktivnostima. Međutim, tu nije kraj. Pojačani umor se opet vraća tokom trećeg trimestra. Ovog puta je razlog za pojavu umora prilično jasan i uočljiv – dete je već veliko i otežava kretanje, a svaka aktivnost iziskuje dodatni napor.

Kako da utičem na pojačan umor u trudnoći?

Rešenje je prilično logično – spavajte i odmarajte se. Ne postoji bolji lek za umor i pospanost od odmaranja i spavanja. Ako ranije niste uživali u poslepodnevnim dremkama, možda je pravi trenutak da uvedete pravilo poslepodnevnog odmora od sat-dva. Na ovaj način ćete prikupiti energiju i nećete se tokom celog dana osećati kao da vas je “voz pregazio”.

Vodite računa da san bude kvalitetan – bez stalnog buđenja, uz minimalna uznemiravanja. Uložite u udobne dušeke i jastuke, udaljite se od ekrana različitih uređaja, duboko udahnite i – odmorite se.

Fizička aktivnost u trudnoći

Sledeći savet tiče se ishrane, životnog stila i fizičke aktivnosti. Kada osetite jak umor, fizička aktivnost vam verovatno neće biti ni na kraj pameti. Ipak, imajte na umu da ćete se nakon lakog treninga osećati energičnije, bićete raspoloženiji i bolje ćete spavati. Ako ste već jako umorni, jedna neprospavana noć može biti kap koja preliva čašu. Rezultati istraživanja pokazuju i da će umerena fizička aktivnost tokom trudnoće, u velikoj meri olakšati porođaj. Eto još jednog razloga da se razmrdate! Uostalom, često govorimo o tome kako trening i sport pozitivno utiču na zdravlje.

Ishranom protiv umora u trudnoć

Kada je u pitanju ishrana, potražite savet lekara o namirnicama koje bi trebalo da konzumirate, kao i o veličini porcija i broju obroka. Možete zatražiti i pomoć nutricioniste, koji će osmisliti plan ishrane baš po vašim potrebama. Trudite se da ishranu obogatite voćem, povrćem, žitaricama i mesom koje je bogato proteinima, a izbegavajte prerađenu hranu, masti i nezdrave šećere. Grickalice i slatkiši mogu zavarati glad, ali predstavljaju samo privremene izvore energije. Ubrzo će sva energija koju je doneo šećer nestati, a vi ćete se osećati još umornije.

Ima li razloga za zabrinutost?

Pojačan umor u trudnoći je, u većini slučajeva, česta i bezazlena pojava. Ipak, ukoliko osetite nagli pad energije ili jednostavno niste u stanju da ustanete iz kreveta – obratite se lekaru za stručni savet.

Avitaminoza ili anemija mogu izazvati jak umor (čak i kod osoba koje nisu u drugom stanju). U pitanju su zdravstveni problemi koji nisu previše ozbiljni i najčešće se lako rešavaju. Veliki broj trudnica pati od niskog nivoa gvožđa u krvi (anemija), pa im lekar prepisuje suplemente gvožđa i raznih vitamina. Umor, neraspoloženje, anksioznost i nevoljnost, mogu biti simptomi psihičkih promena i oboljenja, poput depresije. Depresiju nikada ne bi trebalo shvatati olako, a posebno ne tokom trudnoće. Obavezno se što pre obratite ekspertu.

Za brojne trudnice, glavni izvor anksioznosti je upravo zabrinutost za zdravlje nerođene bebe. Strah ponekad nije utemeljen u činjenicama, ali to ne umanjuje njegovu jačinu. Postoji jednostavno rešenje – prenatalno testiranje.

U pitanju je neinvazivna prenatalna metoda, bez rizika po majku i bebu. Dovoljno je prikupiti samo malu količinu krvi majke i rezultati testiranja donose bitne informacije. Moj prenatalni test je dostupan od 10. nedelje trudnoće i otkriva prisustvo trizomija 21, 18 i 13 i pol deteta. Test je precizan, pouzdan i siguran i preporučuje se svim trudnicama koje žele da se uvere da nose zdravu bebu. Rezultati testa se čekaju samo nekoliko dana.

Pojačan umor u trudnoći je regularni simptom koji iskusi većina trudnica. Možda najbolji savet je da osluškujete svoje telo i preduzmete sve kako bi se osećali bolje. Ukoliko vaše telo poručuje da je umorno – dozvolite mu da se odmori i prikupi energiju. Glavni zadatak trudnice je da održava svoje i zdravlje deteta. Odmorno telo znači više energije i za mamu i za bebu.

Za sam kraj, preporučujemo vam da pročitate i naš tekst o tome kako da se vratite u formu nakon porođaja.