Pogled na Kalemengdan

O Beogradu kao jednoj od najvećih i najlepših prestonica u okruženju mnogi misle da znaju dosta, a neki čak i sve. Ipak, Beograd, kao veoma star grad, sa bogatom istorijom i urbanom sadašnjicom, ume da sakrije pokoju zanimljivost o sebi, koja bi iznenadila mnoge koji koračaju njegovim ulicama. Upoznajte i vi glavni grad, iz nešto drugačijih priča.

Antika koja hrani savremeni Beograd

Obeležja Beograda su nastala u sudaru kulturnih nasleđa, o kojima, među prvima svedoče antički lokaliteti koji danas žive u simbiozi sa savremenim građevinama. Oko Belog grada vođene su mnoge bitke, bio je paljen i rušen do temelja nebrojano puta a kao posledica svega toga, razvio se unikatan, beogradski duh, koji je utkan u svaki pedalj njegove zemlje, reka, arhitekture i svaki damar ljudi koji u njemu stvaraju život.

Prvo naselje su, već u 3. veku pre naše ere, osnovali su Kelti, da bi ga oko 1. veka p.n.e. preuzeli Rimljani, dodelivši mu naziv po kojem ga i danas rado oslovljavaju – Singidunum, što je latinksi naziv za grad, ili tvrđavu.

Kalemegdan – najlepše beogradsko bojište

Nekada je Kalemegdan bio utvrđenje (kale) i bojno polje (megdan), a danas je mesto od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja, sa parkom, vidikovcem i zoo vrtom, mesto na kom se održavaju koncerti i gotovo uvek je prva ili obavezna stanica turista koji u grad dolaze tokom čitave godine, ali je najpopularniji za doček Nove godine.

Sa Kalemegdana se pruža pogled na ušće dve najlepše evropske reke, Savu i Dunav, čije obale krase impozantne građevine i stambeni objekti, ušuškani u zelene oaze sa stazama za vožnju bicikala i usidreni splavovi i restorani, koje Beograđani revnosno posećuju. 

Novi deo grada, urban i okrenut budućnosti, sa distinktivnim svetlima omiljenih prestoničkih lokala kao što je splav Tag, Lasta ili Leto, odlično prenosi kulturu mladog Beograda.

Rimski bunar

Jedna od najvećih beogradskih atrakcija na Kalemegdanu je svakako Rimski bunar sa njegova dva, spiralna niza od ukupno 212 stepenika. Ovaj čuveni bunar je dubok čak 62m, što je za čak 10m niže od najniže tačke u Beogradu.

Pogled kroz kapiju na Kalemegdanu

Grad sa 15 imena

Smatra se da su njegov prvi žitelji, Kelti, današnji Beograd nazivali Singidūn(on). Rimski naziv za utvrđeni grad bio je Singidūnum, a nakon toga imao je mnogo imena, uključujući: Alba Graeca, Alba Bulgarica, Fehérvár, Nandoralba, Nándorfehérvár, Landorfehérvár, Weißenburg i Griechisch-Weißenburg, Castelbianco, Veligrad(i)on ili Velegrada, Dar Al Jihad (Kuća rata), Belgrat i Prinz Eugen Stadt

Ime koje se do današnjeg dana zadržali je Beograd (Belograd), koji se prvi put spominje 878. u pismu Pape Jovana VIII caru Borisu Bugarskom.

Legenda o Atilinom grobu na Ušću

Pre drugih varvarskih plemena i Slovena, Beograd je, tokom pohoda u 5. veku, bio meta Huna. Taj pohod se nije srećno završio, pošto je u to vreme njihov vođa, Atila, zvani Bič božiji poginuo, a ako je za verovati legendi – pao je baš na ušću Save u Dunav, i sahranjen je ispod Beogradske tvrđave.

Tajni grad ispod Beograda

Više od stotinu pećina, tunela i prolaza koji sami po sebi mogu sačinjavati zaseban grad pod Beogradom,  svedoče o njegovoj vezi sa mnogobrojnim carstavima i državama koji su vladale na ovim prostorima tokom prošlih vekova.

Podzemni Beograd je oduvek je privlačio mnogo pažnje! Rimski akvadukt, podzemne dvorane, tajne komunističnog informativnog biroa – sve uspomene starog Beograda možete naći u ovom gradu, žive i savršeno očuvane. 

Doduše, veći broj ovih podzemnih odaja je ostao neistražen, u mnogima od njih je i zabranjen pristup, što ih čini još misterioznijim. Obilazak svih njih će vas sigurno umoriti, pa vam je savet da za obilazak podzemnog Beograda obujete udobne patike.

Rimska šalitrena pećina

U samom cetru grada, kraj parka Tašmajdan, i po mnogima najlepšoj četvrti današnjeg Beograda, nalazi se još jedna stvar vredna pažnje. Na mestu gde se danas nalazi crkva Svetog Marka, u rimskom periodu se nalazila šalitrena pećina iz koje se, među prvima na ovom prostoru, vadio kamen za pravljenje sarkofaga.

Kultura Vinče je starija od Mesopotamije

Obzirom da određene naseobine na teritoriji Beograda postoje najmanje 7000 godina, predeo Beograda se svrstava u neka od najranije naseljavanih područja u Evropi. Nedaleko od centra grada, nalazi se naselje Vinčanske kulture, koja datira čak od doba iz prvih pet milenijuma pre naše ere i smatra se starijom od najpoznatije, Mesopotamije, iz persijskog zaliva.

Kao što Beograđani vole da kažu, i pored sve lepote, istorije i kulture kojom vas grad može počastiti – Beograd su ljudi. Prijatna i nasmejana lica koja će vas dočekati svaki put kada se u njihovom gradu zadesite. Potrudite se da sledeći put kada krenete u obilazak ovog, prastarog grada, naučite još nešto novo o njemu i pridodate ovoj listi, vešto čuvanih zanimljivosti.