Slika muškarca koji leži na stomaku

Vreme kada je depilacija bila rezervisana samo za žene odavno je prošlo. Sve veći broj muškaraca odstranjuje svoje vlasi i to ne samo sa brkova i brade. Stomak, leđa, pazuh, noge i prepone sve su češći delovi tela koji su na meti depilacije. Razlozi za ovo su višestruki. Pojedini muškarci ovo rade povedeni trendovima, a pojedini žele da na ovaj način bolje istaknu svoje sportom izvajano telo, posebno pred letovanje. Najčešći razlozi su, pak, higijenske prirode, budući da se na ovaj način umanjuje znojenje. Kojigod da je motiv u pitanju, svakodnevno se razvija sve veći broj tretmana i načina da se vlasi odstrane privremeno ili trajno. Mnogi od ovih načina su čak i bezbolni. Navodimo vam najbolje metode za uklanjanje dlačica.

Brijanje

Dobro staro brijanje nije, i verovatno još dugo neće, otići u prošlost. Glavna prednost ovog metoda za odstranjivanje dlačica je to što ga muškarac može obavljati i samostalno kod kuće, te što sam proces ne traje dugo i ostavlja nas sa glatkom kožom. Druga varijanta je odlazak kod berberina za one sa nešto više vremena, gde možemo ćasklati sa drugim mušterijama uz miris tradicionalnog briona. Sa druge strane, brijanje odstranjuje samo spoljašnji sloj dlake, pa su njegovi rezultati kratkotrajni, te se mora obavljati svakodnevno. Osim toga, žilet grebe površinski sloj kože i može dovesti do rasekotina, isušivanja kože i pojave bubuljica.

Pinceta

Čupanje dlačica pincetom je nešto dugotrajnijeg efekta od brijanja- jer se na ovaj način dlake odstranjuju iz korena. Ovaj metod je dobar ukoliko želite da odstranite dlake sa pojedinih izolovanih mesta – poput uređivanja obrva ili dlaka zaostalih posle brijanja. Ovako se ne mogu otklanjati dlake sa većih površina a i sam proces je prilično dugotrajan i bolan.

Muškarac okrenut leđima

Laserska epilacija

Moderna laserska epilacija jedan je od najdugotrajnijih metoda odstranjivanja dlačica. Ona zahteva 3-5 tretmana za dugoročne efekte a kompletno je bezbolna. Mehanizam kojim deluje je oštećenje folikula dlake laserskim snopom, čime se onemogućava dalji rast dlake. Laserska epilacija pomaže i kod uraslih dlaka i upalnih procesa, a sam tretman je gotovo potpuno bezbolan. Ukoliko se odlučite za ovaj metod odstranjivanja dlačica obavezno se informišite i odaberite najsavremeniji laser centar koji koristi najnovije tehnologije.

Depilacija voskom i kremom

Depilacija vrućim voskom jedan je od popularnih metoda za odstranjivanje dlačica sa velikih površina tela, poput noga i grudnog koša. Na ovaj način dlačice se temeljno čupaju iz korena što nam obezbeđuje bar tri nedelje glatke kože. Nedostatak ovog metoda je to što pojedini voskovi mogu iritirati kožu i prouzrokovati upalne procese, ali i to što je sama depilacija bolna. Najbolje je depilaciju prepustiti stručnjaku kako bi se bol sveo na neizbežni minimum, ali postoje načini da depilaciju obavite samostalno. Kada su u pitanju depilacije kremama, možemo ih obavljati i sami kod kuće. Kreme pak sadrže jake hemikalije, pa nisu preporučljive za osetljivu kožu.

Epilacija malim aparatima

Ovaj metod odličan je ukoliko želite da se samostalno i kod kuće rešite neželjenih dlaka. Postoje dva načina za ovo – električni epilator i trimer. Električni mehanički epilator primenjiv je na manje površine tela, i dlake čupa iz korena. Iako efikasan, dok se ne naviknemo na ovaj proces, on može biti bolan, a ponekad može i da prouzrokuje urastanje dlaka. Trimerom slično kao u slučaju brijanja, odsecamo gornju površinu dlake. Ovako skraćujemo dlake. Ukoliko je motiv za odstranjivanje dlačica čisto higijenski, trimovanje je često dovoljan metod depilacije.

Od tradicionalnog brijanja do trajne epilacije, muško odstranjivanje dlačica postaje sve raznovrsnije i prestaje da bude tabu. Svaka metoda ima svoje prednosti i odabir u mnogome može zavisiti od praga tolerancije na bol, ali i od tipa kože i debljine i gustine dlaka na našem telu. Zbog toga ne postoji univerzalna formula učinkvitosti. Birajte onaj metod koji najbolje odgovara baš vama i vašim potrebama.