Čarape, muškarac u odelu

Čarape su nezamenjiv deo garderobe, bez obzira na to da se li radi o muškarcu, ženi ili detetu. One su prosto odevni komad koji se nosi u skoro svim prilikama, svim danima i nose ih sve generacije ljudi. Jedino kada su manje zastupljene u upotrebi su tokom letnjih dana, kada ste na plaži, bazenima ili u svojim kućama.

Muškarcima je malo lakše da izaberu čarape, jer je jednostavnije pronaći lako uklopive muške čarape, koja god da je prilika u pitanju.

Čarape bi trebalo da vam pruže udobnost tokom celog dana i trebalo bi da vam pruže ugodan osećaj nošenja čak i kada su vam na nogama ceo dan, bez stvaranja osećalja žuljanja.

Osim ugodnosti, trebalo bi da lepo pristaju nozi, prijaju vašoj koži i da dopuste vašim stopalima da dišu.

Kako da odaberete prave muške čarape vam otkrivamo u nastavku.

Kvalitet i materijal čarapa

S obzirom na raznolikost materijala čarapa, postoji i razlika u kvalitetu istih. Često ne pridajemo značaj čarapa i ne gledamo sastav i deklaracije, jer na čarape gledamo kao na manje bitnu stavka garderoba.

S obzirom da smo u njima često po ceo dan, i te kako bi trebalo veću pažnju obratiti na njih. Stajanje može imati velike posledice po naše zdravlje, a ukoliko su vam loše čarape i obuće, posledice mogu biti kobne.

Trebalo bi izbegavati čarape koje imaju akrilik, jer on prouzrokuje smrad i vlažnost, a ona je zaslužna za stvaranje bakterija i gljiivica. Ukoliko ste imali problema sa mirisom vaših stopala, moguće da su uzročnik toga bile nekvalitetne čarape.

Ono što se preporučuje jesu čarape od bambusa zbog kvaliteta materijala, jer ovaj materijal apsorbira ne samo vlagu, već i miris, a tekstura je vrlo meka i one su idealne za osetljivu kožu.

Pamučne čarape takođe dobro upijaju vlagu, stopalo se ne znoji za razliku od sintetičkih proizvoda u kojima dolazi do znojenja. A preterano znojenje može dovesti do ekcema. Ali, pamuk ne upija mirise kao bambus. Pamuk je dobra i jeftinija opcija.

Dužina čarape

Prema dužini, čarape se dele u nekoliko kategorija. Svaka od dužina ima svoje prednosti i funkcije. Kada je u pitanju moda, smatra se da su najbolje dokolenice jer vam noge ostaju toplije ili hladnije u zavisnosti od potrebe a i materijala, kao i iz razloga jer se vaše dlakave noge ne vide kada sednete i prekrstite noge.

Neke od kategorija muških čarapa:

Super kratke čarape – čarape u kojima se ostavlja utisak kao da ste obuli cipele na boso stopalo. One se mogu koristiti sa mokasinama, sportskom obućom, kao i obući za svaki dan.

Kratke čarape – čarape do zglobova koje se najviše oblače uz patike za svaki dan, koje se takođe koriste za sport.

Čarape srednje dužine – ove čarape su pogodne za cipele i čizme.

Dokolenice – čarape do sredine lista ili kolena koje se mogu nositi sa bilo kojom cipelom.

Kada se govori o kvalitetu i dizajnu čarapa, tu prednjače zemlje mode -Italija i Francuska. Ali takođe, čarape rađene za nemačko, rusko i jevrejsko tržište važe za čarape najboljeg kvaliteta.

Čarape na žici

Čarape u sportu

Čarape su neizostavni deo opreme svih sportista. One sprečavaju povrede, ali se moraju i adekvatno kombinovati uz sve muške stilove. Na primer, sportske bele čarape su po nekom pravilu rezervisane samo za bavljenje sportom. One su po pravilu deblje i punije, za razliku od drugih čarapa koje su pravljene od finijeg materijala.

Čarape je potrebno menjati često iz higijenskih razloga i održavati ih čistim.

Boja čarapa

Zahvaljujući promeni industrije tekstila i industrije čarapa kao i navikama potrošača, čarape se proizvode u svim mogućim bojama i dezenima i postale su odličan način da iskažemo naš stil i našu ličnost. Kada su u pitanju boje čarapa, pravilo je da njih usklađujete sa bojom pantalona, a ukoliko se dvoumite oko nijanse, izaberite malo tamnije čarape od pantalona i nećete pogrešiti.

Boja čarapa može da prikaže vaše raspoloženje, možete sa svetlijim tonovima da razbijete tmurnu i monotonu jesen i da se igrate sa vašim stajlinzima pomoću ovog odevnog komada. Toliko je mogućnosti na raspolaganju.

Američki pisac Džoš Bermen je rekao sledeće za čarape u boji: “Čarape u boji su kao donji veš za muškarca: samo ti znaš šta je ispod pantalona, ali možeš malo toga i da pokažeš – ukoliko želiš.”

Dezen čarapa

Pored klasičnih geometrijskih dezena čarapa, u poslednje vreme je vrlo postalo popularno nositi happy socks čarape koje su poznate po zanimljivim bojama i interesantnim i raznovrsnim dezenima. One su odlična prilika da razbijete monotoniju vašeg stajlinga i da pokažete svoj karakter kroz čarape. Iako su one drečavih boja i šarenih šablona, gledajte da i njih lepo ukombinujete.

Koliko god nama čarape delovale kao sitna stavka u našem budžetu, postoje itekako skupe i retke čarape. Jedne od takvih ćemo vam predstaviti u nastavku.

Čarape od vikunjine vune – najskuplje vune na svetu

Falke – čuvena nemačka kompanija koja je specijalizovana za proizvodnju čarapa je pre 9 godina lansirala limitiranu seriju od deset pari čarapa koje su napravljene od najređe i najskuplje vune na svetu – vikunjine vune. Čarape su se prodavale po ceni od 1.200 dolara

Vikunja je nacionalna životinja Perua i dalek je rođak lame i naslednik alpaka. Do ovih životinja je izuzetno teško doći jer žive na visokim nadmorskim visinama Anda. Od jedne životinje se dobije manje od pola kilograma vune. A ova vuna predstavlja najfiniju vunu na svetu jer ima samo 12 mikro metara u svom diametru. Ove čarape su se prodavale u samo jednoj boji, njenoj prirodnoj zlatno braon, jer farbanje ove vune je nemoguće.

Čarape su deo naše svakodnevnice i uvek će i biti, a mi se nadamo da smo vas naučili nešto novo i pomogli vam kako da lakše dođete do odabira boja, dužina i kombinacija čarapa za vas!