Panorama Beograda i pogled na deo grada sa crkvom

Beograd je grad koji ostavlja trajni utisak na sve posetioce. Drugačiji od svih svetskih prestonica, naš glavni grad predstavlja fuziju kultura, arhitektonskih stilova i svaki njegov kutak ima vrednost turističkog eksponata. 

Ono što Beograd takođe objedinjuje u svojoj bogatoj ponudi su i mesta za zabavu i avanturu, i sa druge strane, za opuštanje. U zavisnosti od toga šta je vaš način da kanališete umor i frustracije nagomilane tokom radne nedelje, Beograd ima da vam ponudi mirne šetnje uz reku, i vrhunski večernji provod na splavovima na istim tim rekama. 

Evo koja to mesta treba da posetite ukoliko srpsku prestonicu posećujete zbog izlaska ili opuštanja.

Ada Ciganlija – omiljena letnja destinacija u Beogradu

Beogradsko kupalište Ada Ciganlija savršen je izbor leti, kada je u gradu velika vrućina. Ovo kupalište osim mirne vode za plivanje i sportova na vodi, nudi i lepu plažu za sunčanje, šetalište, stazu za vožnju bicikla i trčanje kao i terene za druge rekreativne aktivnosti. Osim toga, okruženo je gustim zelenilom. 

Kompleks kafića i restorana okružuje ovo jezero u sred grada, pa za one koji vole manje aktivne sate odmora, pripremaju se i ukusna jela i kokteli. Sladoled i kuvani kukuruz, ukusi koji nas vraćaju u detinjstvo u stalnoj su ponudi, pa se može reći da ovo kupalište stvara dobru iluziju ugođaja neke morske plaže.

Zemunski kej – opuštajući predeo uz reku

Prostirući se od Novog Beograda  do prelepe zemunske Gardoš kule, ovo šetalište uz reku uvek vrvi od ljudi. Prelep pogled, svež vazduh i veliki broj restorana i čardi uz put mame mnoge Beograđane, ali i turiste da ovde potraže svoj odmor posle radnog vremena. U večernjim satima, brojni lokali u okolini postaju i mesta noćnih izlazaka, pa je ovo obavezna destinacija svih onih koji znaju čari naše prestonice. 

Skadarlija – najpopularnija gradska četvrt

Ovu beogradsku četvrt prema nekim izvorima svakog dana poseti preko 20000 ljudi. Zbog blizine Narodnog pozorišta tu su nekad živeli brojni glumci, ali i pisci, pesnici i umetnici, stvorivši tako od ovog dela grada svojevrsnu boemsku četvrt. 

Ona je to ostala i do danas, pa ako se pitate gde jesti u Beogradu, uz obaveznu čašu domaćeg vina i zvuke tamburaša, Skadarska ulica bez sumnje treba da bude vaš izbor. Mnogobrojni restorani u Beogradu, a posebno skadarlijski, stalno su prepuni gostiju, pa je rezervacija unapred pametan potez, kojim ćete zasigurno obezbediti sebi opuštanje u autentičnom ambijentu. Restorani ovde rade do duboko u noć, pa su odličan izbor i za izlazak. 

Beogradski splavovi – najbolji noćni provod 

Beograd svoje potencijale u vidu lociranosti na dve prelepe reke maksimalno koristi, pa tako odmor i uživanje u srpskoj prestonici možete potražiti i na njenim poznatim splavovima, koji okupljaju veliki broj mladih svake noći, bez obzira da li je radni ili neradni dan. 

Iako ih reputacijom često povezuju sa folk muzikom, sve je veći broj modernih splavova gde gostuju brojni svetski didžejevi ili se održavaju svirke. Vrhunski kokteli, kraft piva i duh Beograda koji je očarao mnoge strane turiste su sve razlozi zašto bar jednom treba da se u izlazak uputite na splavove. 

Cetinjska ulica – urbani deo prestonice

Cetinjska ulica je novo urbano “hipstersko” jezgro Beograda, a izlazak u nju će vam, osim odličnih muzičkih zvuka i dobrih pića ponuditi uvid i u alternativniju scenu grada. Svirke su ovde gotovo svakodnevne, kafići su krcati ljudima, a enterijeri kafića su veoma inovativni i zanimljivi, sa puno detalja. 

Ova mesta ne zahtevaju nikakav poseban dres-kod, pa možete izaći u onome u čemu se najviše osećate svojima. Osim toga, brojni kafići ovde su ujedno i galerije, pa se možete upoznati i sa delima brojnih avangardnih umetnika.

Od mirnog popodneva pored reke, do uzavrele gradske atmosfere, Beograd može da vam ponudi mnogo zanimljivosti za koje niste ni znali da postoje u gradu. Zbog toga, ukoliko još uvek niste isplanirali svoj vikend, istražite sve fantastične mogućnosti ovog grada.