Brza vožnja na putu

Godine 1987. automobilski svet je ostao u strahu kada je Ferari F40 postao prvi auto koji je išao preko 200 milja na sat (320 kilometara na sat). Od tada, u automobilsku industriju, svake godine dolaze i odlaze neki od najbržih automobila sveta.

Muškarcima su karakteristike kola veoma važne pri kupovini, ali danas nisu svi u mogućnosti da kupe auto koji će u potpunosti zadovoljiti sve njihove apetite kada je sama brzina u pitanju. Iz tog razloga se mnogi opredeljuju da svoj stari polovan automobil daju na otkup.

Agencije koje će otkupiti polovan automobil uglavnom daju keš na ruke, što je svakako odličan način za sakupljanje novca, koji se može uložiti u kupovinu novog i atraktivnijeg modela. U nastavku teksta saznajte koji su najbrži automobili na svetu, kao i šta ih još, pored brzine, čini tako posebnim.

Pininfarina Battista – najbrži auto na svetu za 2019.

Ovaj električni auto važi za najbrži automobil 2019. godine, a bez sumnje predstavlja najmoćniji sportski auto koji je stigao u Italiju, što je svakako vredno pominjanja, jer to nimalo nije lako u jakoj konkurenciji Ferarija i Lamborginija.

Neki smatraju da je Pininfarina Battista možda i najmoćniji auto u celoj istoriji automobila. Ovaj električni auto za manje od dve sekunde razvije brzinu od 100 kilometara na sat, a za manje od 12 sekundi dostiže brzinu of 300 kilometara na čas. Maksimalna brzina raste do nestvarnih 400km/h.

Ono što ga takođe čini najbržim automobilom je podatak da Pininfarina Battista može da pređe 450 kilometara na jedno punjenje, i da mu je snaga motora 1.900 konja, što je skoro duplo jače od bolida Formule jedan.

Koenigsegg Agera RS – luksuzno trkačko vozilo

Koenigsegg Agera RS je najbrži auto koji može legalno da se vozi po javnim saobraćajnicama. Do toga je došlo kada je u Nevadi, tokom dva pokušaja izmerena prosečna brzina od 277,9 milja na sat, što je 447,2 km/h.

Švedska kompanija Koenigsegg, koja je prepoznatljiva po tome što se bavi proizvodnjom supersportskih automobila u malim serijama, za kratko vreme je oborila još jedan rekord kada je brzina u pitanju.

Magazin Top Gear je ovaj model nazvao sportskim super automobilom. Koenigsegg Agera RS je opremljen dvo-turbinskim V8 motorom sa dve turbine za prozvodnu verziju automobila. Zbog svojih karakteristika, ali i moćnog izgleda, ne čudi što ovakve luksuzne automobile preferiraju najpoznatiji fudbaleri sveta.

Narandžasti Bugatti na parkingu

Bugatti Veyron Super Sport – dragulj francuskog prozvođača automobila

Luksuzni Bugatti Veyron Super Sport automobil dostiže brzinu od 431 km/h, uz pomoć motora sa 1,184 konjskih snaga. Ovaj auto je aerodinamičnog dizajna i prema Ginisovoj knjizi rekorda jedan je od retkih uličnih automobila koji dostižu neverovatno veliku brzinu.

Ekipa emisije Top Gear je ovaj model proglasila najboljim automobilom dekade 2000-2009. Koliku vrednost ima ovaj brz automobil, govori i podatak da su samo gume i točkovi za Bugatti skuplji od novog Porshea 911

Hennessey Venom F5 – tornado na putu

Hennessey Venom F5 je dobio naziv prema istoimenom tornadu, koji je na prvom mestu prema olujnom intenzitetu. Ovaj model, neverovatnih performansi, može da dostigne brzinu od 484 kilometara na sat.

Venom F5 ima nestvarnih 1,600 konjskih snaga, a krasi ga šasija od ugljeničnih vlakana i V8 turbo-motor. Ovaj automobil može da dostigne brzinu od 300km/h za manje od 10 sekundi, dok je samo 20-tak sekundi dovoljno kako bi Venom F5 “leteo” brzinom od 400 km/h.

Ovaj automobil je delo ruku američke fabrike Hennessey Special Vehicles, koja je poznata kao firma koja se bavi modifikacijom superbrzih sportskih automobila brojnih svetskih proizvođača.

SSC Tuatara – “zver” neverovatne brzine

Sa dvo-turbinskim motorom V8 zapremine 5,9 litara i brojem obrtaja 9.000, ovaj superbrzi automobil dostiže magičnu brzinu od 482,8 km/h, a samo održavanje automobila sa ovim karakteristikama uopšte nije povoljno i jednostavno. Američki proizvođač SSC je napravio model Tuatra kao naslednika sportskog automobila SSC Aero.

Ovako velika snaga je kombinovana sa aero-optimizovanim telom vozila, što ga čini jednim od najbržim vozila na svetu. Sam naziv, SSC Tuatra je dobio po reptilu sa Novog Zelanda koji ima najbrže evolutivne molekule u celom ekosistemu, što svakako dodatno dočarava sliku jednog ovako brzog automobila.

Svetska automobilska industrija raste i razvija se, tako da se svake godine može pohvaliti novim tehnološkim i inovativnim promenama, a veliki izbor brzih i luksuznih automobila je tu da posvedoči o napretku same automobilske industrije, koja je bez sumnje jedna od vodećih industrija u svetu.