Fudbalski stadion u Minhenu

Mesto gde se rađaju moderni gladijatori, gde se ispisuje istorija sporta i neka od najposećenijih mesta na svetu – fudbalski stadioni. 

Koliko će neka fudbalska reprezentacija (ili destinacija?) biti popularna, u velikom broju slučajeva može da odredi i ta impozantna građevina gde se rešava sudbina mnogih naših, omiljenih sportista. Gde se nalaze i kako izgledaju najpoznatije fudbalske kuće, saznaćemo u nastavku teksta.

1. Nacionalni stadion u Pekingu

Za osmišljavanje i projektvanje verovatno najfascinantnijeg fudbalskog stadiona na svetu bile su potrebne udružene snage švajcarskih i kineskih umetnika i arhitkata. 

Švajcarska firma Herceg i De Meuron, angažovana je rame uz rame sa eminentnim kineskim umetnikom Aijem Veiveijem i arhitektom Lijem Šingangom da sagradi, bezmalo najimpresivniji građevinski poduhvat, mnogi bi rekli, u istoriji sporta.

Stadion je građen za potrebe Letnjih Olimpijskih igara, kojima je Peking bio domaćin, 2008. godine. Na ovom, nacionalnom stadionu, igrale su se i kvalifikacije za Svetski kup 2018. ali su se odigravali i brojni, prijateljski susreti domaćina i klubova sa reprezentacijama iz Evrope i sveta.

Potpuno nova vizija “lastinog gnezda”

Ono po čemu se ovaj stadion toliko izdvaja jeste masivna konstrukcija koja se nalazi u samom centru grada i specifičan, polusferni oblik zbog čega je dobio nadimak “ptičije gnezdo”. 

Njegov oblik simbolično je povezan i sa kineskom mitologijom, gdje je krug označavao nebo, a kvadrat zemlju. Građevine koje su poštovale tu strukturu činile su vezu između neba i zemlje.

Ptičije gnezdo je jedno od najvećih čeličnih konstrukcija na svijetu, sa površinom od 258.000 metara kvadratnih, i mogućnošću da primi 80.000 posetilaca. Konstrukciju građevine čini unutrašnji deo crvene boje, koji do naročitog izražaja dolazi kada se upale specijalni reflektori za stadione, dok spoljašnjost okružuje čelični okvir, kao plašt.

Na severozapadnoj strani, naležu Ling Long pagoda i istoimeni, multifunkcionalni toranj sa 6 trodimenzionalnih soba koje su namenjene za poslovne prostore. Celokupan trošak oko izgradnje nacionalnog stadiona iznosio je basnoslovnih 480 miliona dolara.

2. Alijanc arena u Minhenu

Jedan od najmodernijih i najposećenijih fudbalskih stadiona na svetu nalazi se u severnom delu Minhena. Jedna zanimljivost koja izdvaja ovaj monumentalni podvig od stadiona je ta da je on jedini stadion koji nosi tri imena, takoreći.

Iako je kompanija “Alianc” kupila pravo da narenih 30 godina stadion nosi njeno ime, kada je u toku emačka Liga prvaka, stadion nosi ime München Arena, ali zato kada dođe vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, na stadionu svetli naziv: FIFA WM-Stadion München, zbog zabrane FIFE da stadion tokom prvenstva nosi ime nekog sponzora ili da bilo koga reklamira.

Stadion koji je dom jednoj od najboljih fudbalskih reprezentacija, Bajernu iz Minhena, pre dogovora sa Alijanc kompanijom nosio je ime Olympia Stadion (Olimpijski stadion).

Kapacitet najboljeg stadiona u Evropi

Allianz Arena nudi brojne usluge unutar samog stadiona ili u sklopu kompleksa koji može da primi oko 70.000 hiljada posetilaca. Fan-shopove za mnogobrojne navijače ovoj bavarskog kluba, brojne restorane, čak i dva vrtića izvan stadiona, ali u njegovom kompleksu. 

Krov natkriva kompletno gledalište zahvaljujući svojoj kružnoj konstrukciji koja neke podseća na automobilsku gumu. Tokom večernjih časova, cela spoljašnja konstrukcija stadiona osvetljena je jarko crvenim reflektorima, što ovom stadionu daje naročito prepoznatljiv duh. Teren je jedini u kompleksu koji nije pokriven.

Fudbalski stadion u Pekingu

3. “Tajvanski zmaj” – održivi nacionalni stadion Kaošiung

U gradu Kaohsiung, na Tajvanu, je 2009. godine povodom održavanja Svetskih Igara izgrađen Nacionalni stadion, za sve buduće potrebe sportskih susreta, među kojima su prednjačile fudbalske utakmice. Stadion je bio stecište susreta za kvalifikacije za Svetski kup i Kup Azije.

Pored svog izuzetno atraktivnog dizajna, stadion krasi još jedna neverovatna posebnost koja ga čini jedinstvenim u svetu. Naime, ovaj neverovatni stadion svoju kompletnu potrošnju električne energije zadovoljava samostalnom proizvodnjom

Kaohsiung važi za najveći svetski stadion koji koristi solarnu energiju.

Japanski arhitekta Tojo Ito, zamislio je i projektovao unikatni stadion tako da podseća na figuru zmaja koji spava. U te svrhe, oblici, materijali ali i teksture koje su se koristile izrađeni su od fotonaponskih panela (njih čak 8844) koji omogućavaju dovoljnu količinu energije za napajanje stadiona za vreme korišćenja. 

Sa kapacitetom od 55.000 mesta, Kaošiung predstavlja najveći stadion na Tajvanu, a njegova izgradnja koštala je oko 150 miliona dolara.

4. Fišt – “majstor transformacija” iz Sočija

Kao početak gradnje stadiona Fišt u Sočiju označena je 2007. godina, dok je ceo stadion završen i pušten za korišćenje kao centralna tačka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Tokom fudbalskog prvenstva u Rusiji, na ovom stadionu održavale su se veoma važne utakmice.

Stadion je ime dobio po planinskom vrhu u zapadnom delu Kavkaza, na koji se pruža divan pogled iz grada Sočija. Izgradnja stadiona Fišt je koštala oko 779 miliona američkih dolara, a ono što ovaj objekat čini posebno interesantnim jeste njegova sposobnost da lako menja namenu, zbog čega su ga nazvali Shapeshifter.

Jedinstveni dizajn i pokretni krov

Dizajnom, akustikom, rasvetom i uređenjem stadiona bavila se arhitektonska firma Populous, koja je poznata o projektovanju velikih sportskih hala. Zidovi stadiona su isprva konstruisani kao jedna celina, da bi se nakon novih izmena, instalirao pokretni krov na severnom delu – kako bi se gledaocima omogućio pogled na vrhove Kavkaza.

Školjka i Faberžeovo jaje u jednom.

Kada je krov otvoren, stadion podseća na otvorenu školjku, a kada je zatvoren kažu da liči na Faberžeovo jaje. Zbog neobične konstrukcije stadiona, broj mesta varira između 25 i 45 hiljada. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se, između ostalog, i staza Formule 1.

Održivi materijali kao zaštita od hladnoće

Zbog surovih vremenskih prilika u Sočiju, bilo je potrebno misliti i na materijale koji treba da budu maksimalno izdržljivi i da pružaju optimalnu zaštitu od niskih temperatura. Krov i zidovi su izgrađeni od providnih polikarbonata, odnosno ETFE panela koji su mnogo lakši i izdržljiviji od stakla.

Nadamo se da vam se dopada lista stadiona koji se po svojoj konstrukciji ali i neobičnim zanimljivostima izdvajaju od drugih mesta ove namene. Fudbalski stadion nije lako ni finansirati ni izgraditi, a još je manje verovatno da će neki od njih zavredeti ovoliku pažnju i divljenje.