Negovana i lepa kosa je san svakoga od nas. Kosa jednostavno u svakom momentu treba da je doterana, kako bi celokupni izraz lica i tela došao do izražaja. Poslednjih godina, čak i decenija, o nezi kose sve više vode računa i muškarci, baš iz razloga jer su muške duže frizure sve popularnije.

Međutim, kada je kosa malo duža, teže je stilizovati je i brinuti da uvek bude lepa i negovana. To odmah podrazumeva jaču i kvalitetniju negu, a samim tim i pravilan odabir preparata za tu namenu.

Šta se dešava sa našom kosom kada se bavimo nekim sportom, trčanjem, tenisom, plivanjem? Ona je većim delom vezana u rep, oznojena, mokra i slana, često i sa osušenim krajevima i veoma ružno izgleda. Kako bi uklonili taj neprikladan prizor sebi i drugima, potrebno je obratiti veću pažnju na kosu i celokupnu njenu negu, a to veoma dobro znaju osobe koje su u svakodnevnom fizičkom treningu.

Kada kažemo ‘biti u formi’ ne podrazumeva se da je samo telo u pitanju, već i kosa. Da bi kosa ostala u formi, bila sjajna, mekana i elastična, potrebna joj je dodatna nega, nekoliko dobrih saveta i disciplina, baš kao i u sportu.

Poznato je da se u toku dužih utakmica kosa dosta znoji, dolazi u kontakt sa hlorom, upada šljaka u nju i kojekakve nečistoće iz vazduha, isušuje se posle dugog boravka na suncu i puca od konstantnog vezivanja. Pogotovo kada imate retku, tanku i slabu kosu, sve ove situacije samo doprinose da ona izgleda još gore i da se više trajno ošteti. Tada je neophodno posvetiti joj više pažnje i ako je potrebno uvrstiti i neki tretman za njen oporavak.

Opšte preporuke za negu kose koja je izložena jakim treninzima su sledeće:

Pravilno pranje kose

Jako je važno da kosu perete pravilno. Ne postoji definicija pravilnosti, ali postoje smernice koje vas vode do cilja i na kraju dobrog rezultata vidite da ste odradili dobro posao.

Jedna od smernica kaže da kosu ne treba često prati, da je ne bi isušili. Ako se kupate pre i nakon treninga, uvek praktikujte da šampon ne stavljate oba puta tokom pranja, već samo jednom ili nijednom. Za vašu kosu će sasvim dovoljno biti da je operete vodom i tako ćete skinuti sav znoj i slane nečistoće sa nje. Nakon pranja, takođe ne trljajte grubo, već mekanim peškirom pokupite višak vode sa glave i kose. Nema potrebe za čestu upotrebu šampona, jer kosa to ne trpi.

Kosu nikada ne perite previše toplom vodom, čak ni kada su spoljne temperature jako niske. Mlaka voda je najbolja, a ako ste dovoljno hrabri i termostabilni, isperite je na kraju prohladnom vodom, zarad lepšeg sjaja.

Kada nanosite preparate na kosu i kožu glave, ostavite ih da deluju bar 15 minuta, a vi utrošite vreme na depilaciju ili pranje zuba. Utrljavajte šampon i blago masirajte kožu, kako bi dubinski očistili teme glave i podstakli bolju cirkulaciju i prokrvljenost. Time ćete omogućiti dozirano lučenje sebuma, a samim tim će se kosa sporije mastiti.

Odabir preparata u skladu sa tipom kose

Ako još uvek niste odredili kakav tip kose imate, pravo je vreme da to učinite sada. Postoji brz i lak test za određivanje poroznosti kose, a za to će vam trebati jedna ćaša sa vodom, pramen čiste kose i makaze. Odrežite pramen kose i ubacite u čašu, ako ostane da pluta, imate nisku poroznost kose, ako ostane na pola, poroznost je normalna, a ako pramen potone, kosa vam je visoko porozna.

Sada kada ste odredili kakvog vam je tipa kosa, lakše ćete birati preparate za njegu negu. Uglavnom je kosa koja stalno trenira, dosta i suva. Potrebno je potražiti šampon na prirodnoj osnovi, bez sulfata i parabena.

Dobri šamponi sprečavaju oštećenja kose i oni su osnov zdrave i sjajne kose, a to najbolje možete primetiti posle kraće upotrebe istog. Zato je potrebno da odaberete pravi šampon za vaš tip kose koji će popraviti dlaku i spolja i iznutra.

Ako primećujete da vam je kosa i nakon pranja odgovarajućim šamponom beživotna i dehidrirana, uzmite šampon koji sadrži kofein. On će vašu kosu, poput kafe za organizam razdrmati i poboljšati u korenu. Kada se dlaka dosta isuši, usled različitih faktora, znoja koji je nagriza, čestog vlaženja pa dolazi do dehidratacije dlake, kod prejakog zatezanja i pucanja dlake, neophodno je osim dobrog i kvalitetnog šampona obezbediti i dodatnu hranu za njen brti oporavak.

To mogu biti različiti balzami i regeneratori za kosu, silikonske kapi, prirodna ulja i losioni za utrljavanje, kao i spej za lakše raščešljavanje. Praktikujte da kosu češljate nakon svakog treninga ili utakmice, jer ćete tako skinuti nečistoće sa njene površine i zaštiti je od oštećenja.

Takođe, kosu sušite prirodnim putem kad god vam situacija to omogućava i ne izlažite je velikim temperaturnim razlikama. Kada baš morate da uključite fen, držite ga na razdaljinu od minimum 20cm od kose. Izbegavajte aparate koji gore kosu, poput prese, figara ili električne četke, jer su suvi krajevi na meti u takvim situacijama.

Zaštita kose bogatim formulama

Bogate formule u ovakvim situacijama samo mogu da pomognu i da zaštitte vašu kosu od slabosti i pucanja. Žene najviše vole da koriste keratinska pakovanja koja oblože dlaku u celosti i daju joj prirodni sjaj. Keratin je protein koji dlaka prirodno sadrži u sebi, ali ga po prirodi najbrže i izgubi pa se kosa zbog toga dosta oštećuje. Muškarci nisu mnogo privrženi pakovanjima za kosu, oni radije biraju ulja i gelove, iako bi vlasnici dužih frizura trebalo da ih uvrste u svakodnevnu rutinu.

Nakon pranja možete birati hranljiva prirodna ulja za kosu, koja se nanose na mokru kosu, ujedno je stilizuju i štite od isušivanja i drugih oštećenja. Ništa manje ne pružaju ni silikonske kapi, koje možete naneti i na suvu kosu, a ujedno smanjuju i naelektrisanost.

Prirodna maska za kosu može biti dobar izbor u danima kada nema treninga i kada ste kod kuće. Jednu takvu masku možete napraviti i sami i držati na glavi dok gledate omiljenu seriju ili čitate knjigu. Biće vam potrebno jedno jaje i malo maslinovog ulja. Jaje je prirodni izvor proteina i ima dosta vitamina B u sebi. Osim što štiti dlaku, pogodno je i za osetljivu farbanu kosu, koja brzo puca i podstiče rast nove kose. Ova dva sastojka pomešajte i kad dobijete jednoličnu smesu, nanesite na kosu. Ostavite da deluje pola sata, sat i onda isperite. Javite nam utiske! Sigurni smo da će biti pozitivni, a kosa mekana i sjajna.

Fizička zaštita kose u toku sportskih aktivnosti (traka za kosu, gumica, kapa, sportska marama)

Nije nekako prirodno da kosa bude puštena dok se obavlja bilo kakva fizička aktivnost. Bilo da se radi o ženama ili muškarcima, svima nam je mnogo jednostavnije da kosu vežemo u rep ili punđu i tako obavljamo različite vežbe i sportove, trčimo u teretani, vežbamo i slično. Zašto? Zato što se telo tokom treninga oznoji, postaje nelagodno vruće i kosa, ako je duga, lepi se svuda po telu.

Tako da je uglavnom svi vezujemo. Kada već moramo da je vežemo, hajde da to onda učinimo nekom gumicom za kosu koja neće da nam iskida dlaku i previše je ošteti. Ovim mislimo na one malene gumene za kosu, koje zaista samo mogu da joj naškode. Neka vaš izbor bude mekana i široka gumica koja će u dva poteza da pokupi kosu, ma koliko ona duga bila.

Dobar izbor može biti i široka traka za kosu, koju radije koriste žene. Ona se stavlja na ivicu glave, svuda ukrug i tako štiti kosu od pojačanog znojenja, mokrenja i dodirivanja sa ostatkom tela. Verovatno ste primetili da mnoge naše sportistkinje nose traku okolo glave, kao i mnoga svetska lica, čak i u fudbalu.

Potpuno je normalna pojava da se nose i kapice na glavi, posebno u vaterpolu, kao sastavni deo dresova. One ne zahtevaju posebno održavanje kao druga sportska oprema, a ujedno su odlična zaštita, jer lepo prijanjaju uz ivicu glave i ne dopuštaju da voda prodre unutar dlake. Posebno je pogodno za žene koje se farbaju, jer je bazenska voda puna hlora. Ipak, nije baš preporučljivo nositi kapu tokom celog dana, jer kosa voli čist vazduh i kiseonik.

Zaštitne sportske marame su pogodne za treniranje po visokim temperaturama i pri direktnoj izloženosti suncu. Štite i kosu i glavu od UV zračenja i dodatnog isušivanja usled prenaglašenih vrućina. S obzirom da se prave u više različitih dezena, mogu ići i kao dodatak uz odevnu kombinaciju.

Bilo kojim sportom da se bavite, ne zaboravite da se vaša kosa zajedno sa ostatkom tela troši i iscrpljuje. Potrudite se da joj obezbedite dobru i kvalitetnu negu između dana kada nemate jake treninge, da bi ostala zdrava i sjajna. Nemojte da je izneverite i budite sigurni da neće ni ona vas!