Devojka četkicom nanosi puder na lice

U današnjem svetu, kada su briga o koži i lepota postali veoma važni, pronalaženje odgovarajućih preparata za negu masne kože može biti pravi izazov. 

Masna koža ima tendenciju da bude sklona aknama, sjaju i proširenim porama, pa je izuzetno važno pravilno birati proizvode koji će joj odgovarati. 

U ovom članku ćemo vam dati pet korisnih saveta o tome kako izabrati odgovarajuće preparate za negu masne kože, koji će vam pomoći da postignete zdravu i blistavu kožu koja izgleda sjajno.

Odaberite proizvode za kontrolu sjaja

Jedan od najčešćih problema kod masne kože je prekomerni sjaj. Kada birate preparate za negu masne kože, posebno obratite pažnju na proizvode koji su formulisani da kontrolišu sjaj. Tražite proizvode sa matirajućim efektom ili formulacije koje apsorbuju višak sebuma. 

Puderi za masnu kožu ili matirajuća krema mogu biti odličan izbor kako biste održali mat izgled kože tokom dana. Ovakvi proizvodi će vam pomoći da zadržite svež i mat izgled, sprečavajući masnoću da prevlada, posebno u zoni čela, nosa i brade.

Puderi su takođe odlični kao preparati koji:

  • Smanjuju vidljivost pora – masna koža često ima proširene pore koje su izražene i vidljive. Puder se nanosi na kožu i deluje kao blagi „fil“ koji izravnava teksturu kože. Na taj način, puder može učiniti da pore izgledaju manje izražene i koža glađe;
  • Produžava trajnost šminke – Kada se nanese preko tečnog pudera ili BB kreme, puder će stvoriti sloj koji će „setovati“ šminku i sprečiti njen razmazivanje ili curenje tokom dana. Ovo je posebno korisno kod masne kože koja ima tendenciju da „istopi“ šminku tokom vremena.

Pripazite na sastojke – odaberite preparate sa laganim i nekomedogenim sastojcima

Kada birate preparate za negu masne kože, trebalo bi pažljivo čitati deklaracije i obratiti pažnju na sastojke proizvoda. 

Ključno je izbegavati proizvode koji sadrže teške i komedogene sastojke, poput mineralnih ulja i parafina, a mogu zapušiti pore i izazvati dodatnu masnoću na koži. 

Umesto toga, tražite proizvode koji sadrže lagane i nekomedogene sastojke, kao što su salicilna kiselina, glikolna kiselina i cink. Ovi sastojci pomažu u kontroli lučenja sebuma i čišćenju pora, smanjujući tako sjaj i rizik od pojave akni.

Pored toga, preparati za negu masne kože sa laganim i nekomedogenim sastojcima dobri su i zato što smanjuju sjaj kože, iritaciju i osetljivost, dok ujedno olakšavaju nanošenje šminke, što je danas ženama posebno važno pri spremanju za važan događaj ili posao.

Pazite na pH vrednost proizvoda

Kada je u pitanju masna koža, pH vrednost proizvoda za negu je važan faktor koji treba uzeti u obzir. Preparati sa niskom pH vrednošću, mogu pomoći u održavanju ravnoteže kože i smanjenju prekomernog lučenja sebuma. 

Idealna pH vrednost za masnu kožu je blago kiselina, između 4 i 6. Ovi preparati će pomoći u održavanju kože zdravom i uravnoteženom.

Oni smanjuju rizik od iritacije. Suprotno, previše kiselinskih ili alkalnih preparata može izazvati peckanje, crvenilo i nelagodnost. Preparati sa optimalnom pH vrednošću prilagođeni su koži, čineći tretman prijatnijim i efikasnijim.

Preparati sa optimalnom pH vrednošću pomažu u održavanju funkcija kože. Koža ima prirodnu barijeru koja štiti od spoljnih faktora i održava vlagu. Ova barijera funkcioniše najbolje kada je pH vrednost uravnotežena. Preparati sa pravilnom pH vrednošću pomažu u očuvanju integriteta barijere kože, sprečavajući gubitak vlage i održavajući je zdravom.

Birajte proizvode sa laganim teksturama

Masna koža već ima prirodno visok nivo masnoće, pa je važno izbegavati teške i masne kreme koje mogu dodatno opteretiti kožu. 

Umesto toga, birajte proizvode sa laganim i brzo upijajućim teksturama, kao što su gelovi ili losioni. Ovi proizvodi će pružiti hidrataciju koži, istovremeno je matirajući i ne ostavljajući osećaj težine na licu.

Konsultujte se sa dermatologom

Najvažniji savet prilikom izbora preparata za negu masne kože jeste da se konsultujete sa dermatologom. Svaka koža je jedinstvena, pa je stručni savet dermatologa neophodan kako biste pronašli optimalne proizvode za svoju kožu. 

Dermatolog će proceniti stanje vaše kože, pružiti vam specifične preporuke i možda čak prepisati određene proizvode ili tretmane koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. Stručni nadzor će vam pomoći da postignete najbolje rezultate i izbegnete moguće probleme koji mogu nastati korišćenjem pogrešnih preparata.

Pažljivo proučavanje sastojaka, biranje proizvoda za kontrolu sjaja, pažnja na pH vrednost, izbor laganih tekstura i konsultacija sa dermatologom su ključni faktori za postizanje zdrave i blistave kože. Neka vam ovi saveti budu smernice prilikom izbora preparata za negu masne kože, kako biste postigli željene rezultate i osećali se samouvereno u svom tenu. Pored toga, možete pripaziti na ishranu i koje namirnice unosite u svoj organizam.