Dekupaž tehnika na bundevama

Ukoliko ste zaposleni, angažovani na mnogo polja, a uz to usmereni i na porodicu, onda sigurno znate koliko je važno da u svoju svakodnevicu uvrstite i nešto što ćete činiti samo za sebe. 

Neki vid relaksacije je svakako neophodan, a najbolji način da je sebi priuštite je pronalaženje zanimljivog, nesvakidašnjeg hobija koji će aktivirati neke nove potencijale, i podstaći kreativnost za koju možda niste ni znali da postoji u vama. U nastavku vam predstavljamo nekoliko takvih, prilično nestandardnih hobija koji su počeli da privlače sve veću pažnju. Evo o kojim hobijima je reč. 

#1 Kaligrafija – umetnost lepog pisanja

Rukopis može mnogo toga da kaže o osobi, mada je fascinantno da tragovi koje olovkom ostavljamo na papiru mogu da budu ogledalo nekih crta naše ličnosti. Ipak, ima nešto u tome, budući da se rukopisi često tumače i analiziraju u kontekstu tumačenja toga kako osoba razmišlja, čemu je sklona i slično. 

Ako rukopis može da ima takvo značenje, zašto ga onda ne biste doveli do perfekcije? Umetnost lepog pisanja se uči na kursevima, a mnogi polaznici tvrde da ih ovakav hobi dodatno smiruje, relaksira i inspiriše. Kaligrafija je samo hobi, mada je njegov “produkt” primenjiv u raznim sferama života – uvek ćete se negde potpisivati, nešto ćete beležiti na poslu ili ćete možda nekome poslati čestitku. 

Lepo pisanje je uvek poželjna veština, pa ukoliko imate interesovanja za kvakav hobi, izaberite kurs na kome ćete savladati kaligrafiju lako, a ujedno se relaksirati i ispuniti slobodno vreme na najbolji način. 

#2 Izrada mozaika – budite sam svoj majstor 

Mozaici odišu nekom posebnom lepotom kada su u službi dekoracije i estetike, a ujedno predstavljaju vrlo zanimljiv vid umetosti kojoj se baš svako može posvetiti. 

Kursevi posvećeni izradi mozaika su koncipirani tako da upoznaju svoje učenike sa tehnikama izrade mozaika,  a tokom učenja i vežbanja možete i samostalno izraditi neki primerak za svoj dom – bilo da želite da ukrasite zid, pod ili neki manji element u kući. 

Ovo je vrlo interesantan hobi jer predstavlja igru raznih boja i elemenata, a ujedno zahteva i kreativnost koja će ga učiniti autentičnim. Uz malo vremena, mnogo volje i kreativnosti možete savladati ovu tehniku i primeniti je u svom domu, ili pak pokloniti nekome mozaik koji će ostati kao trajna dekorativna uspomena. 

Mozak - riba

#3 Učenje novog jezika kroz omiljeni program

Učenje novog jezika je sjajan hobi ukoliko ga ne posmatrate isključivo kroz knjige i nastavni materijal. Zapravo, ne morate čak ni da uzimate časove koji će vam vremenom svakako stvoriti obavezu i umor. 

Koji god jezik da vas zanima, uvek ga možete učiti gledajući filmove, serije i dokumentarce na njemu. Svoju plejlistu obogatite muzikom na datom jeziku, a pomoć raznih jezičkih aplikacija može biti od koristi za razumevanje gramatičkih pravila. 

Dobra stvar kod aplikacija za učenje stranih jezika je što zahtevaju minimum vašeg vremena, a na zabavan, jednostavan i lak način vam objašnjavaju pravila nekog jezika. Još jedna prednost ovakvog učenja je besplatan pristup svim sadržajima, jer su vam za filmove, serije i aplikacije potrebni samo laptop, internet i telefon. 

#4 Maketarstvo – kreirajte minijaturne replike

Dobar način da iskoristite svoje slobodno vreme je i pravljenje maketa. Kroz makete možete predstaviti baš sve što vam se dopada, bilo da su u pitanju predmeti, građevine ili nešto treće. Pravljenje minijaturnih replika zahteva trud i motivaciju, ali sam proces učenja je vrlo relaksirajući zbog čega se veliki broj ljudi odlučuje za maketarstvo kao hobi. 

Makete su takođe odlična dekoracija, pa ih možete smestiti u svoj dom ili nameniti nekome kao poklon. Ujedno, maketarstvo je specifičan vid umetnosti koji biste sigurno voleli da savladate.

#5 Dekupaž – ukrasite predmete na svoj način

Dekupaž možete da savladate i sami, a sigurni smo da su mnog od vas već imali iskustva u ovoj tehnici. Ukoliko ste nekada sekli zanimljive motive iz novina i lepili ih na saksije, vaze, rokovnike i slične predmete, onda vam dekupaž svakako neće biti novina. 

Ipak, ono što ga karakteriše je malo “stručniji” pristup ukrašavanju predmeta, gde se na tačno određen način predmet oblaže papirom i raznim dezenima, a zatim premazuje lakom kako bi zaista delovao lepo. Ovo je još jedan vid dekorisanja sopstvenih predmeta, a ujedno i odličan način da se zabavite, opustite i ispoljite svoju kreativnost, što je glavna svrha hobija. 

Ukoliko nemate hobi, a ne privlači vas sport, možda je vreme da razmislite o nekom od naših predloga i upotpunite svoje vreme na pravi način. Pravite sopstvene dekoracije, učite strane jezike i pozovite prijatelje da vam se pridruže. Nema sumnje da će vam svakodnevica postati lepša i ispunjenija!