dzokej i trkacki konj

Da su godine samo broj dokazuje i nekoliko sportista koji u poznim godinama uspevaju da treniraju sa skoro istim intenzitetom kao kada su imali manje godina. Možda ste pomislili da je reč o sportistima koji su se u nekom momentu života opredelili za neku specijalnu aktivnost ili sport koji bi bio primereniji njihovom životnom dobu, međutim, reč je o sasvim regularnim sportovima u kojima uživaju ljudi svih godina. 

Iako se sportistima u poznim godinama ne preporučuje intenzivno vežbanje zbog opasnosti od zadobijanja ozbiljne sportske povrede, nakon čega obično sledi fizioterapija u ustanovama kao što je Zdravstvena nega Eliksir, u ovom tekstu vam predstavljamo nekoliko starijih sportista koji su još uvek aktivni i intenzivno treniraju, uprkos svojim godinama.

Majk Smit – šampion konjičkih trka

Majk Smit je sportista koji je u svojoj 52. godini proglašen za najstarijeg džokeja koji je osvojio Trostruku krunu, osvajanjem Kentaki Derbija, Priknesa i Belmont Stejksa, sa svojim konjem Džastifaj. 

Smit je u konjičkom sportu aktivan od 1990. godine a 2003. je uvršten u Nacionalni muzej trka i Dvoranu slavnih, kada je takođe za NBC Sports izjavio da se ne oseća kao da tamo pripada. Međutim, u međuvremenu su se stvari promenile. 

Malo posle njegove pobede na trci Belmont Stejks za isti kanal je izjavio da se sad oseća kao da definitivno zaslužuje svoje mesto u Dvorani slavnih, a takođe je i za divljenje što i dalje aktivno trenira i učestvuje u trkama. 

Rubi Karter- Spajks – bodibilderka u 60-im

Rubi je bodibilderka koja je stupila u svet sporta 1999. godine u svojoj 51. godini, a i dan danas trenira jednom do dva puta dnevno, u čemu istrajava zahvaljujući svojoj ljubavi prema fitnesu. Njena filozofija je da je potrebno trenirati zbog osećaja koji imate nakon treninga, ne toliko zbog izgleda. 

Karter-Pajks služi kao inspiracija monogim starijim osobama koje žele da se bave nekim sportom, a koje smatraju da su im godine prepreka, za šta Rubi smatra zaista ne postoje jasno definisana pravila u tom domenu. 

trcanje po mraku

Harvi Burget – aktivan na svetskim šampionatima

Harvi Burget je tek u svojim 60-im mogao sebe da nazove sinhronim plivačem, jer pre toga nije znao da pliva. Njegova karijera profesionalnog sportiste je započela nakon serije edukativnih časova na Liman Koledžu u Bronksu, Njujork, gde ga je instruktor Dejl Muhamed naučio da pliva. 

Kasnije, Muhamed je uspeo da ga ubedi da isproba sinhrono plivanje, nakon čega se Burget pridružio klubu Gotam Sinhro, posle čega mu je samo dve godine trebalo da se okiti zlatom. Kao sportista u poznim godinama, Burhet takođe veruje da u spoortu, naročito u sinhronom plivanju, godine nisu bitne, već samo činjenica da ste u vodi i fokus na pravilno disanje. 

Harijet Tompson – najstarija žena rekorder u polumaratonu

Stariji sportsiti koji inspirišu se mogu naći u raznim sportskim disciplinama i režimima, pa se isto može reći i za Harijet Tompson. Pretprošle godine, ova starija dama je postala prva žena koja je u 94. godini uspela da završi polumaraton, a pre toga je takođe držala rekord, samo što je tad bila najstarija u 92. godini. 

Najneverovatnije od svega je što je prvi put počela da trči maratone u 76. godini. Nažalost, Harijet je preminula kratko nakon postavljanja novog rekorda u trčanju polumaratona, što ne znači da prestaje da bude inspiracija za sve oni koji žele da započnu da se bave nekim sportom u starijem dobu. 

Naravno, primer svih do sada nabrojanih sportista je i više nego pozitivan i ukazuje da je zdrav stav presudan prilikom bavljenja nekim sportom, ali ne treba izgubiti uz vida da, koliko god su navedeni primeri motivišući, stariji sportisti se mnogo lakše povrede i mnogo teže se oporavljaju od sportskih povreda, i da ipak u određenoj meri treba voditi računa.