Živimo u eri velikih ekoloških katastrofa nastalih usled velikog zagrevanja i globalnog zagađenja, te činjenice  nas teraju da se dublje zamislimo, ali i da činimo nešto što će promeniti svest, pa se uz stalnu edukaciju, podrazumeva i promena u stilu života, ali i promene u svim oblastima društva koje treba da vode ka ekološki prihvatljivim i održivim opcijama, a u arhitekturi su kontejneri za stanovanje upravo te ekološki održive opcije. 

Kontejneri za stanovanje kao finansijski održiva opcija

Rešavanje stambenog pitanja danas mnogi bračni parovi vezuju za dom u montažnoj kući, u narodu se te kuće jednostavno zovu kontejneri za stanovanje. Cena je ono što ih čini atraktivnim i finansijski održivim, a njihova ekološka održivost je razlog zbog koga zauzimaju sve više prostora na građevinskoj mapi Srbije. 

Montažni sistem kontejnera za stanovanje značajno je unapredio gradnju, tako što je ubrzao proces izgradnje objekata, oni sada niču u rekordno kratkom roku i predstavljaju revolucionarnu inovaciju u ovoj oblasti. 

Kontejneri za stanovanje se prave od izuzetno kvalitetne čelične konstrukcije pa su zbog tog kvaliteta vrlo brzo osvojili čitav svet, a na drugoj strani ta niska cena i isplativost su razlozi zbog kojih se to osvajanje tržišta tako  uskladilo sa mišljenjima dizajnera eksterijera i enterijera koji su svesrdno na strani montažne gradnje i preporučuju je kao opciju koja je u našoj zemlji tek u razvoju, ali možda zbog toga što smo tek pioniri u ovoj oblasti, kontejneri za stanovanje biće još prisutniji u arhitekturi na ovim prostorima. Oni naravno svojom cenom osvajaju na prvi pogled, ali imaju i druge odlične karakteristike. 

Prilagodljivost potrebama današnjeg čoveka

Nekada su kuće bile ogromne, u njima je živelo nekoliko generacija, na nekoliko spratova, sada se porodica svodi na najuže članove, decu i roditelje, zato i potreba za velikim prostorima više nije tako aktuelna. 

Umesto velikih kuća, sada su u trendu kontejneri za stanovanje, cena je ono što interesuje mnoge mlade parove, pa smo tragali i došli do podataka da je ona apsolutno   prilagođena potrebama mladih u Srbiji, da se kreće do nekoliko hiljada evra za neki osnovni model. Intrigiraju mnoge, posebno u slučajevima kada uz njih ide i dodatna oprema poput inverter klime, komarnika, panelnih radijatora, ali i balkona ili terase koja se uklapa uz ambijent eksterijera, ali i enterijera, uglavnom je mala, zato su i stanovi u kontejnerima mali, ali oni obezbeđuju sve potrebne uslove da se u njima svakodnevno neometano živi.

Savršena kvadratura za trajniji boravak

U standardne dimenzije kontejnera koje su 600x240x255 staje savršena kvadratura koja baš odgovora stambenom prostoru za manju porodicu, uz to da metalna konstrukcija ovih kontejnera doprinosi da se sve više govori o njihovoj stabilnost, a ona je vrlo važna zato što živimo u vrlo nestabilnim vremenima, bilo da je reč o klimatskim ili društvenim promenama, zaključak je isti.  Budućnost je neizvesna. Svest o mogućnostima da se velike promene sve češće dešavaju, otvara vrata za neki novi pristup modernom načinu života. Arhitektura pokušava da  nađe adekvatan odgovor na brz način života, koji sve više gubi na kvalitetu, kontejnerske kuće su jedno od rešenja kome treba dati šansu.