Devojka lepog lica

Estetska hirurgija pod terminom otoplastika podrazumeva operativnu korekciju ušiju. Ukoliko su uši asimetričnog oblika, ukoliko je ugao između njih i glave veći od poželjnog, ili nejednak kod oba uha, ukoliko se usled neke nezgode dogodi povreda uha, ili se izgubi deo uha, sve su to nedostaci koje operacija ušiju može lako da reši. 

Klempave uši često znaju da predstavljaju estetski problem, usled čega osobe koje ih poseduju neretko pate od manjka samopouzdanja. Kategorija koja je naročito osetljiva su deca, budući da ne znaju na pravi način da odreaguju na komentare i podsmehe vršnjaka. Srećom, estetska hirurgija relativno brzo i lako može da reši ovaj problem.

Na prvom mestu, važna je odluka

Kada su klempave uši u pitanju, cilj operacije je smanjenje ugla između ušne školjke i glave. Ukoliko za tim postoji potreba, tokom operacije je moguće i promeniti oblik ušnih školjki

Prvo što klijent treba da uradi jeste da odluči kojoj će klinici, i kom hirurgu u okviru te klinike, pokloniti svoje poverenje da izvrši operaciju. Klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić se nalazi u centru Beograda i sadrži tim stručnjaka koji poseduju višedecenijsko iskustvo i posvećenost cilju da svojim klijentima pruže prijatno iskustvo i razlog da budu zadovoljni. 

Nakon izbora sledi savetovanje sa hirurgom, dok će pre operacije biti urađeni  lekarski pregledi, kako bi se utvrdilo koje je operativne tehnike potrebno izvesti u cilju ispunjenja želje klijenta. Estetska hirurgija ne ostavlja mesta za improvizaciju, pa će klijent i hirurg zajedno izraditi detaljan plan operativnih tehnika koje će biti sprovedene kako bi željeni cilj bio postignut. Nakon toga sledi operacija.

Kako izgleda operacija ušiju?

U pitanju je postupak u kome hirurg prvo uklanja višak kože iza uha kako bi sebi oslobodio prilaz hrskavici. Nakon toga će preoblikovati hrskavicu ušne školjke, da bi se postigao željeni ugao između uha i glave i kako bi se formirala željena kontura uha. Zatim će postaviti konce i uši fiksirati zavojima,  jer je potrebno da ostanu u željenom položaju. Važno je istaći to da prilikom operacije ne dolazi do oštećenja sluha.

Klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić u svrhu operacije koristi lokalnu anesteziju. Sam operativni postupak traje oko sat vremena, za oba uha. Takođe, ukoliko se operacija izvodi kod manje dece, koja nisu psihički pripremljena, zahvat se može sprovesti i u opštoj anesteziji. Budući da se uši razvijaju do pete godine i da tek tada formiraju konačan oblik, operacija ušiju se ne izvodi kod dece mlađe od 5 gpdina.

Kako izgleda oporavak?

Po završetku operacije uši će biti fiksirane u cilju zadržavanja željenog oblika i sprečavanja da dođe do eventualne povrede. U nedeljama nakon operacije podrazumeva se spavanje na leđima  kako se ne bi vršio pritisak ni na jedno uho. Zavoji se uklanjaju sedam dana nakon operacije i u narednih nekoliko nedelja se toplo preporučuje nošenje trake za kosu tokom spavalja, kako bi se izbeglo savijanje ušiju na bilo koji način. 

Neželjeni efekat nakon skidanja zavoja jeste crvenilo i otoci u predelu ušiju. Nešto što može pomoći da otoci brzo spadnu i da oporavak prođe prijatnije jesu hladne obloge koje redovno treba menjati. Hirurg će skinuti konce dve nedelje nakon operacije, posle čega će pacijent polako moći da se vrati svom uobičajenom tempu života.

Klempave uši zaista mogu biti estetski problem i izazivati neprijatnosti ljudima koji ih poseduju. Sa tim se rađamo, ali to možemo i da menjamo. Sa druge strane, istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi ima strah od operacije, što ih sprečava da promene na sebi ono što im se ne dopada. Iako je 21. vek, estetska hirurgija se još uvek zasniva na operativnim tehnikama. Zbog toga privatne klinike velika sredstva ulažu u cilju opremanja svog prostora kako bi ga učinile što prijatnijim i udobnijim za boravak pacijenata. 

Tako i klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić poseduje luksuzni prostor od 400 m2, u kome je sve podređeno udobnosti i sigurnosti pacijenata – od najsavremenije medicinske opreme do posebnih prostorija za pripremu, operativne zahvate i oporavak. Jedino što je potrebno je želja. Ostvarenje prepustite stručnjacima.