Konačno ste odlučili da svoje telo i um dovedete u formu. Zacrtali ste cilj kako želite da izgledate i u kom vremenskom periodu, odabrali namirnice i plan ishrane kojeg ćete se pridržavati, pronašli odgovarajuću teretanu u komšiluku i spremni ste za pomoć na tom putu. Ali niste sigurni koga odabrati – personalnog trenera ili fitnes instruktora?

Razumljivo, odabir ključne osobe u vašem procesu promene nije nimalo lak zadatak. Iskustva vama bliskih ljudi su jedno, ono što vidite na Instagramu je drugo, a treće je vaš lični osećaj i poklanjanje poverenja nekome ko mora zadovoljiti nekoliko kriterijuma: da bude stručan, motivisan, strpljiv, prijateljski nastrojen i u okviru planiranog budžeta. 

Ukratko, personalni trener je osoba koja sa vama, kao svojim klijentom, radi „jedan na jedan“ i fokusiran je na ciljeve kao što su mršavljenje, izgradnja mišićne mase, snage, brzine. Sa druge strane, fitnes instruktor vam može u svim tim ciljevima pomoći, ali je fokusiran na rad sa više klijenata istovremeno i pomaže vam da vaši treninzi budu „održivi“ i van teretane i njegove pomoći. I jedan i drugi imaju svoje prednosti, a njihovi pozivi zahtevaju podjednako kontinuiranu edukaciju i obrazovanje. Kako onda odlučiti šta je bolje za vas?

Nakon čitanja ovog teksta i razumevanja svih razlika između personalnog trenera i fitnes instruktora, nećete imati dilemu.

Osnovne razlike

Personalni trener sa ogromnim iskustvom može biti od izuzetno velike pomoći svakoj osobi. To je pojedinac kojeg angažujete privatno ili u okviru teretane da radi samo sa vama kako bi vam pružio smernice i savete o novom načinu života, kao što su vežbanje, ishrana i dijeta. Na raspolaganju vam je redovno, u vremenu kada se dogovorite, a najčešće nekoliko puta nedeljno ili planiranim danima kako biste stekli rutinu. Lični treneri su nekada zaposleni u teretani, a najčešće i samozaposleni, promovišu svoje usluge i onlajn i lično. Cena tih usluga je viša nego cena usluga fitnes instruktora, budući da su vam najvažniji saveznik i savetnik za ciljeve koje želite postići. Dobar su izbor kako za početnike kojima je potrebna pomoć da počnu, tako i za iskusnije koji žele da postignu više.

Fitnes instruktor je pojedinac koji radi u okviru određene fitnes grupe, kao što je sportski centar ili teretana, kako bi pružio podršku korisnicima, često dok su usred treninga ili časa. Ako poseduje relevantne kvalifikacije, fitnes instruktor može da vodi grupne ili individualne treninge, u rasponu od intenzivnog treninga do aerobnih vežbi sporijeg tempa. Vođeni treninzi se smatraju onim treninzima koji se izvode pod nadzorom fitnes instruktora, ali je fokus na učenju da sve te vežbe izvodite i samostalno. U odnosu na personalnog trenera koji se uz vas u svakom trenutku, fitnes instruktor to nije, ali će vam pomoći da vežbe izvodite onako kako treba.

Zašto da angažujete personalnog trenera?

Ako ste pažljivo čitali pretodne karakteristike, personalni treninzi vam mogu izgledati vrlo slično fitnes treninzima. Međutim, kada dublje zađete u ovu tematiku, razlike će vam postati evidentne. Za početak, personalni treneri bi trebalo da imaju zahtevnije obrazovanje i prolazak kroz specifičnije edukacije za najbolje razumevanje zdravlja, kondicije i forme

Ukoliko pažljivije sagledamo odgovornosti personalnog trenera, videćemo da u to spadaju brojne stavke:

 • Poznavanje anatomije i fiziologije tela stečene kroz obrazovanje
 • On mora da duboko razume klijenta i kreira specifične planove prema njegovim ciljevima i ličnim preferencijama
 • Bude spreman da radi „jedan na jedan“ prema unapred uvrđenom programu, ali i da ga prilagođava
 • Treba da bude edukovan za kreiranje plana ishrane i dijete
 • Mora da ima poseban psihološki pristup svakom ponaosob, kako bi procenio tip ličnosti i napravio personalizovani program
 • Treba da poseduje osećaj za detalje, kao što su tehnika vežbanja, disanja,  odmor između serija vežbi, procena sposobnosti
 • Mora da bude izgrađen kao ličnost tako da klijentima bude snažna podrška u napretku.

Kako bi se sve ove stavke ispoštovale, potrebno je građenje čvrste veze između personalnog trenera i klijenta i zbog toga je obavezno da vaš izbor bude personalni trener koji iza sebe ima dugogodišnji rad i veliko iskustvo. Samo na taj način ćete postići ono što ste zacrtali.

Zašto da angažujete fitnes instruktora?

Kada smo razumeli sve obaveze i odovornosti personalnog trenera, razumevanje poslova fitnes instruktora će biti mnogo jasnije. Njegove odgovornosti su drugačije, ali nikako manje važne u procesu treniranja, bilo da ste na početku ili ste već iskusan vežbač.

Fitnes instruktori su najčešće zaposleni u okviru sportskog centra, kluba ili teretane i njihovi primarni zadaci su brojni:

 • Uvođenje klijenta u rad teretane, ograničenja i dostupnosti prostorija i sredstava za rad
 • Obučavanje novih članova za rad na spravama i pravilno vežbanje
 • Procena sposobnosti članova i predodređenosti za određen tip treninga
 • Davanje opštih smernica za zdrav život i ishranu
 • Održavanje pozitivne i afirmativne atmosfere za sve koji dolaze na treninge
 • Spremnost i kvalifikacije za rad u grupama i vođenje različitih aerobnih treninga
 • Praćenje stanja opreme u teretani i prijave eventualnih kvarova
 • Održavanje prostora za vežbanje urednim.

Dakle, fitnes instruktor nudi opštu podršku klijentima vežbačima. On pazi na bezbedno okruženje za vežbanje, stara se da svi treniraju ispravno i nudi smernice i podršku. Fitnes instruktor je osoba koju među prvima upoznajete kada se odlučite za treniranje i on mora biti prijateljski nastrojen, pristupačan i siguran u svoju sposobnost da pomogne klijentima (članovima teretane ili sportskog centra). Oni takođe moraju biti  edukovani da bi znali kako su anatomija, fiziologija i ishrana povezani sa vežbanjem i fitnesom i kako da se vežbe sprovode na najbolji mogući način.  

Međutim, oni su neretko ograničeni u kompetencijama u odnosu na savete za vežbanje koje mogu da pruže i većina fitnes instruktora pre ili kasnije nastavljaju da grade svoju karijeru kao personalni treneri. U zavisnosti od svojih kvalifikacija i stepena obrazovanja, obavljaju svoje zadatke u okviru teretane.

Da sumiramo 

Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir pre angažovanja personalnog trenera ili fitnes instruktora. Zato, prvenstveno razmotrite svoj životni stil i obaveze, jer ako ste često zauzeti može vam biti vrlo izazovno da vežbate sami. Profesionalac će analizirati vaše potrebe i osmisliti plan vežbi posebno prilagođen vama, vašim navikama i tome kako određene sportske aktivnosti utiču na vaše zdravlje. Motivisaće vas i izvesti van zone komfora za postizanje najboljih rezultata.

Ako ste tip osobe kojoj je potrebna česta podrška i motivacija u teškim trenucima, možda bi bilo najbolje da unajmite personalnog trenera koji bi vam davao povratne informacije o formi i tehnici tokom svakog treninga. Sa druge strane, ako želite da vas neko nauči osnovama fitnesa i da vam pomogne da sami idete kroz vaše lično putovanje promene, fitnes instruktor bi bio pravi izbor.