Jahte važe za luksuzna plovila, koja pružaju neverovatnu priliku za uživanje na putovanju morem. Skupe jahte su opremljene poput vila ili hotela, tako da mnoge od njih nude sličan tretman za putnike. Savremene jahte su spolja elegantne, moderne i minimalističkih detalja, dok su enterijeri prefinjeni i luksuzni. 

Najskupocenije jahte dolaze uvek na svetski poznata pristaništa, koja su više od obične luke i nude bogatu ponudu za relaksaciju. Jedna od takvih luka je Porto Montenegro, u prelepom zalivu Boka Kotorska u Crnoj Gori. Ovo bogato odmaralište, poseduje marinu u koju dolaze najveće i najskuplje jahte, a jedna od njih je i jahta predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja ima dva bazena, dva helipada, bioskop, disko, dvoranu za ručavanje i još mnogo zanimljivih sadržaja.

Da bi putovanje bilo udobno i opuštajuće, tu je posada broda, koja se uvek maksimalno trudi da putnike usluži i zadovolji njihova očekivanja. Na popularnim jahtama srednjih dimenzija, posada broji uglavnom od 6 do 15 članova. U daljem tekstu ćemo vas upoznati sa posadom jahte, koju smo podelili u pet osnovnih kategorija. 

Ko čini posadu jahte i šta je njihov posao?

Svi zaposleni na brodu ili jahti, trenirani su da budu spretni, ljubazni i uvek dostupni za ono što od njih možete da tražite. Svako ima svoje zaduženje, a mi ćemo se potruditi da vam ukratko opišemo njihove pozicije, koje je neophodno da poznajete pre nego što stupite na jahtu. 

kapetan na brodu

Kapetan jahte – glavni član sa najvećom odgovornošću

Kapetan, poput pilota koji upravlja avionom, upravlja jahtom i samim tim ima najveću odgovornost. On mora da zna vaše želje i potrebe, gde želite da idete, i potrudiće se da uradi sve što je u njegovoj moći, tako da ne ugrozi vašu bezbednost. 

Njegova reč je glavna, prema tome, uvek treba da slušate njegove predloge, jer oni mogu biti bolji i bezbedniji od onoga što ste možda u početku želeli. 

Kapetan neće poštovati vaše ideje ukoliko smatra da se ne mogu realizovati, kao što je recimo insistiranje na tome da vaša jahta napusti pristanište ranom zorom, kada je ulaz u luku suviše plitak. Takođe, ne sme se zanemarivati savet kada je u pitanju vremenska prognoza, te ako kapetan proceni da je vreme nepogodno za plovidbu, to se mora ispoštovati.

Inženjeri vode računa o radu jahte

Inženjeri su zaduženi da vode računa o funkcionalnosti jahte, koja mora da bude ispravna i spremna na duga putovanja. Njih često nećete videti kao što viđate posadu na palubi i unutar nje, jer oni vredno rade unutar odeljka u kojem prate rad plovila.

Čak i kad je jahta na pristaništu, ekipa inženjera i dalje vredno radi. Često se dešava da inženjeri voze brod ukoliko kapetan u nekom trenutku nije u mogućnosti. 

jahte na pristaništu u Crnoj Gori

Posada na palubi se brine o radu i održavanju palube

Osoblje koje radi na palubi uključuje oficira, mornara, kao i članove koji su zaduženi za održavanje i upravljanje jahte. Oficir je najvažniji nakon kapetana, i uvek se konsultuju o načinu plovidbe. Mornari upravljaju brodskom opremom, većinom su na otvorenom, gde nadgledaju kretanje broda, čiste palubu, vezuju brod u luci, pomažu putnicima pri iskrcavanju itd. 

Nisu na svim jahtama uvek ista zaduženja članova posade, te to treba da imate u vidu prilikom odabira jahte za putovanje. Mornari i oni koji im pomažu vode računa i prilikom nevremena i bura da putnici bezbedno stignu u marinu.  

Glavni kuvar će se pobrinuti da uživate u svakom zalogaju

Jedna od najbitnijih osoba unutar jahte jeste svakako ona koja se brine da putnici uvek budu siti i zadovoljni. Glavni kuvar ispunjava jestive želje i sprema ukusne specijalitete koji će vas oduševiti.

Na svakoj jahti postoji kuvar koji je specijalizovan da pravi određena jela, i ima svoj meni, na osnovu koga je i izabran za određenu jahtu, u skladu sa ukusima vlasnika. Ukoliko imate specijalne želje po pitanju hrane, pre putovanja mnoge jahte nude kuvare koji će se prilagoditi vašem ukusu. 

kuvar priprema hranu u restoranu

Posada unutar kabine će učiniti da se osećate kao u hotelu

Unutar kabine marljivo rade članovi posade, čiji je zadatak da vas služe kako unutar tako i izvan jahte. Njihov posao je da čiste kabine, menjaju posteljinu, postavljaju stolove za ručavanje, održavaju bar, konobarišu. 

Pored informisanja o zaduženjima članova posade, važno je i da se upoznate sa destinacijama na koje ste se zaputili, kao i time na koliko godina i po kojoj ceni se može zakupiti vez za jahtu u Crnoj Gori, ili drugoj luci po vašoj želji. Nakon čitanja ovog teksta, sigurni smo da posedujete sve neophodne informacije o posadi koja je zadužena da pripremi brod za bezbedno i udobno putovanje, i da ste spremi za plovidbu.