Svet automobila se menja iz godine u godinu, ali jedna stvar ostaje ista još od kada je Karl Benz napravio prvi auto davne 1885. godine – održavanje vozila. Bilo da često kupujete nova kola ili da se decenijama oslanjate na svoj verni auto, pravilno održavanje vaše mašine vam može uštedeti mnogo novca, vremena i živaca. 

U ovom članku pružamo informacije o najredovnijim popravkma koje su potrebne vašim kolima.

Redovno servisiranje motornog vozila

Redovno servisiranje je obaveza svakog odgovornog vozača. Ono uključuje zamenu ulja, filtera, proveru kočnica, električnih sistema, motora i armotizera. Naravno, ova lista nije sveobuhvatna i mora obuhvatati dodatne stavke u zavisnosti od modela i starosti vašeg vozila.

Ovo se na prvi pogled može učiniti kao nepotreban dodatni trošak, ali redovni servisi vam u dužem vremenskom periodu štede novac, jer otkrivaju potencijalne probleme pre nego što postanu primetni i skupi za popravku.

Benefiti se ne završavaju tu! Redovan servis znatno povećava vrednost automobila u slučaju prodaje, a i lakše je naći kupca, ako je vaš auto oslobođen problema poput labavih kočnica i problema pri paljenju. Servisirana vozila takođe imaju efikasniju potrošnju goriva što se na duge staze, kako vremenske, tako i prostorne, itekako finansijski oseti. Time takođe smanjujete mogućnost iznenadnih kvarova na putu, što osim izbegavanja skupih popravki i zamena komponenata čini vašu vožnju bezbednijom.

Svaka komponenta vašeg automobila ima svoj vek trajanja, a jedan od čestih zamena je akumulator. Daćemo vam par saveta kako da izaberete adekvatan.

Dobar akumulator za vaš auto – cena/kvalitet

Cena je, za mnoge, odlučujuči faktor pri izboru akumulatora. Mnogi vozači se pitaju koja je cena ugradnje akumulatora i da li je vredno uložiti u kvalitetniji model. Cene akumulatora variraju u zavisnosti od njihove snage, kvaliteta i tipa. Važno je imati na umu da ulaganje u pouzdan akumulator može dugoročno uštedeti novac, izbegavajući potencijalne probleme koji se mogu pojaviti sa jeftinijim alternativama.

Obratite pažnju da akumulator odgovara vašem vozilu. Ovo možete saznati od vašeg automehaničara, prodavca auto delova ili pogledati na internetu pretražujući firmu, model i godinu proizvodnje vašeg auta. Ako se odlučite za samostalno istraživanje budite pažljivi, posebno ako vaš auto ima modifikacije koje nisu deo standarnog modela.

Ako redovno vozite preporučljivo je da uzmete kvalitetan akumulator sa dugom garancijom i većim kapacitetom. Sa druge strane, ako vaš auto ima grejanje sedišta, daljinsko paljenje i slične energetski zahtevne opcije, preporučljivo je uzeti onaj sa većom amperažom. Dobro je i pogledati recenzije korisnika koji imaju isti model auta kao i vi, kako biste mogli da znate šta da očekujete. 

Svaka od ovih stavki utiče na cenu akumulatora, zato treba imati na umu da je ulaganje u kvalitet odgovarajućeg modela bolja opcija, koja će se kasnije pokazati kao pametna investicija. Akumulatorima se cene kreću od oko 8.000 do 30.000 dinara, ali i specifikacije vozila su bitne za obračun, zato što veća i novija vozila generalno imaju i veće cene zamenskih delova. Akumulatori za standardne automobile generalno imaju raspon od oko 8.000 do 16.000 dinara.

Zašto je bitno proveravati motorno ulje

Ulje motora – možda ne deluje glamurozno, ali je čuvar vašeg motora. Vaše vozilo zahteva svežu dozu ulja kako bi delovi motora zaista radili kao dobro podmazani. Kada se ulje menja redovno, motor ostavruje svoj pun potencijal, smanjujući trenje i omogućavajući da sve komponente rade u savršenom skladu.

Odgovarajuće ulje pomaže vašem motoru da zadrži dobru temperaturu tokom vrelih letnjih dana i tokom hladnih zimskih noći. U krajnjoj liniji, ulje je nevidljivi pomagač koji održava vaše vozilo u pokretu.

Kako biste znali kada je vašem autu potrebna promena ulja, morate ga redovno proveravati. Većina modela pod haubom ima merač za ulje koji se koristi za ovo. Ovo je ključna veština za vozače i dobro je upoznati se sa specifičnostima vašeg vozila. Posavetujte se sa mehaničarom ili pogledajte video na internetu, ukoliko ne znate kako da proverite stanje ulja u motoru.

Mali i veliki servis – koja je razlika

Nepisano pravilo je da se mali servis obavlja na svakih 10-15 hiljada kilometara ili jednom godišnje; proizvođači automobila imaju propisanu kilometražu za veliki servis, najčešće na svakih 90-120 hiljada kilometara.

Mali servis pokriva najbitnije tečnosti u automobilu i obično uključuje:

  • Zamenu motornog ulja i filtera ulja
  • Zamenu filtera klima uređaja
  • Zamenu filtera za gorivo
  • Zamenu filtera vazduha i kabine

Veliki servis uključuje:

  • Servis zupčastog i klinastog kaiša
  • Zamenu španera za kaiševe
  • Proveru i servis pumpi za vodu, antifriz

Obe vrste servisa treba raditi učestalije ako se vozite na kratkim relacijama, poput gradske vožnje, u ekstremnim klimatskim uslovima (Velika toplota, hladnoća ili vlažnost), planinskim predelima i ako vozilo vuče prikolicu ili veliku težinu.

Ukupno gledano, redovno održavanje vašeg vozila ne samo da štedi novac, vreme i nervozu, već i doprinosi vašoj sigurnosti na putu. Investicija u redovno održavanje donosi višestruke koristi, uključujući bolje performanse, manji broj neočekivanih kvarova i duži životni vek vozila. Zato nemojte zanemarivati redovno održavanje – to je investicija koja se isplati.