Maketa voza

Da li se i vama nekada desilo da posmatrajući maketu nekog broda, kuće, zgrade, naselja ili tome slično, u sebi pomislite: Pa zašto se ovo ne smatra umetnošću?

Verujte nam na reč da niste jedini, jer kada se makete izrade pravilno uz poštovanje celokupne procedure, zaista mogu izgledati kao pravo remek delo.

Osim što ostavljaju odličan prvi utisak na posmatrače, makete su i veoma praktične kada želite prikazati budući ili trenutni izgled stvarnog objekta u znatno manjem formatu.

Ova metoda se naširoko koristi kao vid prezentacije ili deo procesa prodaje u arhitekturi, diorama u filmstvu ili kao činilac reklamne produkcije. Nisu retke i kao veoma originalan poklon dragim prijateljima ili ukras za dnevnu sobu, ukoliko ste i sami ljubitelji ovog vida, pa slobodno možemo reći, umetničkog izražavanja.

Otuda se često javlja pitanje kako izgleda proces izrade maketa, pa smo u narednim redovima rešili da vam odgovorimo.

Za početak pođite od toga koja vam je vrsta makete potrebna

Makete u zavisnosti od namene možemo podeliti na nekoliko podvrsta, ali svakako želimo da naglasimo kako ovo nije stroga udžbenička podela, već proističe iz ustaljene prakse.

Osnovne vrste maketa dobijamo prema njihovoj nameni, odnosno prema tome šta je marketar želeo da prikaže umanjenom verzijom objekata iz realnog sveta.

Najbolje je da i sami pođete od toga kakav vam je tip makete potreban, pa će prema tome i dalji tok izrade biti znatno jednostavniji. Imaćete jasan uvid u to koji materijali su vam potrebni, koliko će biti detaljan stepen izrade i utrošeno vreme u ceo projekat.

Ovako celokupnu proceduru otpočinju i profesionalci, pa nema razloga da i sami to ne uradite.

Saznajte sve o izgledu objekta

Za sam početak, pre nego što se upustite u izradu maketa, neophodno je dobiti što više informacija o samom objektu. Ono što je svakako najbolji savet jeste da se predmet izrade maketa što više puta uslika iz različitih uglova i sa svih strana, radi realnijeg prikaza.

Uvidećete koliko će vam biti lakše da se kasnije tokom izrade posvetite detaljima i prikažete ih što verodostojnije. U suprotnom, bez odgovarajućih fotografija ili rendera iz projekta, od izrađivača se može očekivati samo određeni stepen slobode i nada da će objekat prikazati što realnije i to kroz nagađanje ili neku svoju pređašnju edukaciju.

Ne dozvolite da i sami budete osuđeni na improvizaciju, već pre izrade pripremite odgovarajuće fotografije i ostavite dovoljno vremena za sve detalje – što je bolji prikaz izgleda objekata na slikama, jasnije će biti izrađena i maketa.

Maketa kuće

Utvrđivanje dimenzija i razmera kao ključan deo procesa

Ono što sledi nakon što prikupite sve potrebne fotografije o objektu, jeste utvrđivanje dimenzija zgrade, kuće, dvorišta i drugih elemenata predmeta izrade. Ovaj proces podrazumeva posedovanje informacija o realnim dimenzijama, te nakon toga utvrđivanje razmere.

Odnos veličina u realnom stanju i veličina finalnog proizvoda makete naziva se razmera. Kolika će biti razmera utvrđuje se pre nego što se pristupi izradi i nabavci materijala.

Savetujemo vam da se konsultujete sa profesionalcima po pitanju odabira razmere za maketu. Oni sa većim iskustvom će vam dati najbolje savete o tome koji tip razmere je potreban za određenu maketu ili dioramu, upravo u odnosu na njenu namenu.

Precizno utvrđivanje dimenzija i razmera za maketu posebno je važno kod arhitektonskih maketa i diorama saveremih objekata, koje su često sastavni deo prezentacija u građevinskim projektima.

Ne želeći da umanjujemo značaj utvrđivanja razmere kod maketa pejzaža ili nekategorizovanih maketa, neophodno je naglasiti da se kod njih javlja mogućnost za većim stepenom slobode prilikom izrade.

Pribavljanje dokumentacije i materijala

Pribavljanjem sve potrebne dokumentacije rešavate i poslednji suvoparni deo izrade maketa. Kada na vašem radnom stolu imate sve fotografije, napismenu dokumentaciju o objektu i projektu, kao i bilo šta drugo što vam može biti od koristi, kreće onaj zanimljiv deo koji uključuje i kreativnost.

Prvi činilac ovog interesantnijeg dela izrade svakako je odabir materijala, koji mogu biti veoma raznovrsni. Na izrađivaču je da materijale što bolje prilagodi finalnom izgledu i da napravi najbolji izgled u skladu sa svim detaljima.

Najčešći materijali koji se koriste jesu: drvo, stiropor, mdf ploče, karton pene, folije, plastika, staklo, ali i mnogi drugi.

Izrada makete zahteva strepljenje i mirnu ruku

Sada kada ste pripremili fotografije, dokumentaciju, utvrdili razmere i nabavili materijale, vreme je za samu izradu makete. Operativne aktivnosti tokom procesa izrade jesu sečenje, lepljenje, postavljanje, uklanjanje, izrada detalja, finiširanje.

Tokom procesa izrade konstantno vodite računa da se sve uklapa sa postojećom dokumentacijom i fotografijama. Što je manje odudaranja od utvrđene razmere i planiranog projekta, to će i vaša maketa biti verodostojnija u očima posmatrača.

Proces koji smo opisali odnosi se na sve vrste makete, sa tim što će kod nekih biti potreban veći fokus na jedan deo procedure, kod druge vrste na nešto drugo. Ukoliko ste početnik u izradi, u prvih nekoliko pokušaja ne očekujte puno od finalnog proizvoda, osim ukoliko nemate skriveni talenat.

Izrada maketa je svakako zanimljiv hobi koji će posebno biti privlačan kreativcima, ali ako vam je ekspresno potrebna maketa bez greške za posao, preporuka je angažovati profesionalce. Srećno!