Veštački zubi na protezi

Savremeno doba postavilo je lepotu i dobar fizički izgled  veoma visoko na lestvici u sistemu vrednovanja, pa su zato lep osmeh i zdravi zubi najbolji “ukras” kojim možemo ukrasiti naše lice. Zbog toga, sve je veći broj onih koji se jaljaju stomatologu kako bi dobili ravne i lepe zube, mada svakako u mnogim slučajevima i sam stomatolog preporučuje upotrebu proteza za zube. 

Osim estetike, pravilno postavljeni zubi važni su za zdravlje čitavog organizma, a omogućavaju i ravnomeran prenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba. Na taj način zubi su zaštićeni od opterećenja, prekomernog trošenja i propadanja, pa je veća verovatnoća da će dugi niz godina ostati zdravi i lepi. 

Zubne proteze mogu imati nekoliko namena, a dve osnovne su korigovanje položaja zuba i nadoknada zuba koji fale u vilici. Zbog toga se u stomatologiji najčešće pravi razlika na totalne i privremene proteze za zube. U nastavku vam predstavljamo kakve sve one mogu biti, kada se koriste i zbog čega se preporučuje njihova upotreba. 

Vizil proteza za zube – odlično rešenje ukoliko vam fali zub

Ukoliko je potrebno da se pacijentu nadoknadi nekoliko zuba u vilici, savršeno rešenje koje je i te kako lagodno za pacijenta jeste upotreba parcijalne odnosno vizil proteze. Umesto velike ploče, pravi se takozvani “skelet” od metala, koji obuhvata samo onoliko mekih tkiva koliko je neophodno. Time pacijenti umnogome dobijaju na komforu i znatno se lakše prilagođavaju nošenju ovakvih proteza.

Kada je u pitanju vizil proteza Beograd je mesto gde možete pronaći veliki broj stomatoloških ordinacija koje vam mogu pomoći, ali naravno najvažnije je da odaberete pouzdane stručnjake, sa iskustvom, u koje ćete imati poverenja i koji će vam pružiti najkvalitetniju izradu proteze. 

Postoje dve vrste vizil proteza – one sa livenim kukicama koje se kače za zube, kako bi se sprečilo njihovo spadanje tokom svakodnevnih aktivnosti i one koje imaju kopče, odnosno atečmene koji se sa strane nepca u gornjoj i jezika u donjoj vilici kopčaju sa izlivenim nastavcima na krunicama zuba. 

Totalna proteza za one kojima nedostaju svi zubi

Iako najpoznatija vrsta proteze, totalna proteza je možda najmanje omiljena kod pacijenata. Razlog za to jeste što se ona izrađuje samo u slučajevima kada pacijent nema nijedan zub u vilici, što samo po sebi nije nimalo prijatno. Neophodno je da ovakva proteza obuhvati i jedan deo mekih tkiva kako bi bila stabilna u vilici i kako ne bi spadala. 

Na taj način, meka tkiva u potpunosti podnose pritisak žvakanja. To pacijentima na početku veoma teško pada, ali sve je stvar navike, pa tako i ove proteze vrlo brzo postanu sastavni deo svakodnevice, a sve prvobitne nelagodnosti vremenom nestanu. 

Veštačka zubna proteza

Fiksne proteze za ispravljanje zuba

Za razliku od trajnih proteza koje se nose doživotno i u slučajevima kada pacijentima nedostaje nekoliko ili svi zubi u vilici, postoje i one privremene proteze koje se nose radi poboljšanja estetskog izgleda zuba. Najpoznatije su fiksne proteze, koje predstavljaju sjajan način da ispravite stalne zube. 

Nošenje fiksne proteze uglavnom traje oko godinu i po dana, ali se to može produžiti u zavisnosti od stanja pacijenta. Tokom nošenja potrebno je da se pacijenti pridržavaju određenih pravila vezanih za održavanje higijene i ishranu kako bis što lakše podneli ceo proces. 

Za decu su najbolje mobilne proteze

Za razliku od fiksnih, postoje i mobilne proteze za ispravljanje zuba, koje najčešće nose deca. Služe kako bi se ispravio nepravilan položaj zuba, ali mogu i usmeritu rast vilične kosti u željenom smeru kako bi se sprečio razvoj ozbiljnijih ortodontskih nepravilnosti. 

Suština je da proteze za zube predstavljaju revolucionarno pomagalo koje je tu da olakša svakodnevni život brojnih ljudi koji imaju problem sa nepravilnim rastom zuba ili kojima usled povreda, ili bilo kojih drugih razloga fale zubi. Redovni pregledi kod stomatologa svakako su put kojim bi trebalo da idu svi oni koji žele zdrave zube i blistav osmeh tokom čitavog života.