Oduvek želite garažu u kojoj je svaki komad alata na svom mestu, ali nikako ne možete da pronađete dovoljno vremena da se posvetite preuređivanju. Možda ste i počinjali sa sređivanjem, ali se vaša garaža u međuvremenu pretvorila u pravi mali magacin, pa ne znate odakle da počnete.

Zašto da vaša garaža bude mesto u kome ne znate gde vam se šta nalazi i u kojoj se  jedva provlačite između zida i automobila?  Predlažemo vam nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da napravite savršeno organizovanu garažu.

Obezbedite svoj garažni prostor

Kada počnete preuređivanje garaže važno je da razmislite o nekoliko bitnih stvari kao što je ekonomična upotreba prostora, pristupačnost svih često upotrebljivih alata i opreme, kao i bezbednost vašeg automobila i svega što u garaži skladištite. Moderni smart home sistemi mogu vam obezbediti video nadzor, kao i sigurnost u svakom trenutku. Uz to, u velikoj meri olakšavaju svakodnevicu. Zamislite da se garažna vrata otvaraju „na dugme“ čim se auto pojavi na prilazu ili da se sama zatvaraju za vama!

Jednom kad rešite pitanje bezbednosti, lako je organizovati prostor uz nekoliko pametnih trikova.

Uložite u police za alat

Ulaganje u zidne police koje pritom nisu skupe, višestruko će vam se isplatiti. Ako postavite na zid jednostavne police, kuke i korpe i fokusirate se na ovakvo odlaganje alata i ostalih stvari koje želite da čuvate u garaži, prostor za skladištenje ćete maksimalno iskoristiti. Čak i ako ih pravite sami, neće vam biti potrebno više od jednog dana da ih postavite.

Police od poda do plafona, police u vidu jednostavne ploče, odnosno daske ili pak jeftine žičane korpe – organizacija alata nikad neće biti lakša. Osim svoje funkcionalnosti u vidu maksimalno iskorišćenog prostora, zidne police donose i preglednost i urednost, te će vam biti lako da se u svakom trenutku snađete u svojoj garaži.

Iskoristite plafon

Zašto bi ogromna površina plafona vaše garaže ostala neiskorišćena i prazna? Ovo se posebno odnosi na garaže sa visokim plafonima, koji mogu poslužiti da na njih okačite bicikl, skije ili neke druge glomazne predmete koje je teško čuvati na zidu, a zauzimaju mnogo mesta na podu.  Na plafonu možete postaviti i držače za svoj šator i drugu kampersku opremu.

Ormarić za auto ulja

Organizujte auto ulja i maziva, kao i sve druge tečnosti koje koristite za negu svog automobila. Tečnost za brisače, krpe od jelenske kože za staklo, krpe za brisanje kožnih sedišta u vašem omiljenom vozilu – sve to može biti uredno posloženo i zaštićeno u zidnom ormariću ili pak radnom stolu, i što je najbitnije uvek dostupno za lakše održavanje vašeg auta.

Mislite na pristupačnost

Kada postavljate police, ormariće i kutije mislite na dostupnost svega što u njima držite. Organizacija garažnog prostora treba da vam omogući brzo i efikasno snalaženje u garaži, tako da izbegavajte slaganje u dva ili tri sloja. Ukoliko, na primer, imate automobil u garaži, a organizujte alat i opremu koju koristite svakodnevno ili često tako da morate svaki put da izvezete auto da biste do nje došli. Neće sve i uvek moći da vam bude nadohvat ruke, ali ono što vam je najpotrebnije postavite tako da vam u svakom trenutku bude dostupno, bez obzira na to da li je auto u garaži ili ne.

Organizujte garažu prema godišnjem dobu

Još jedan dobar savet za organizovanje garaže u kojoj držite automobil ili pak za male garaže jeste da ih prilagodite sezoni. Možda ste veliki ljubitelji letnjih sportova, ali to ne znači da ronilačka oprema treba da vam zaklanja lopatu za čišćenje snega u februaru.

Ukoliko se bliži zimski period i odlazak na skijanje bliže postavite skije i skijašku opremu, a bicikl, rolere i ronilačku opremu povucite nazad. Sezonska oprema treba da vam je na najdostupnijem mestu, te ćete tako u julu zameniti mesta skijama i biciklu.

Održavajte red i čistoću

Jednom uređena garaža ostaće organizovana dugo ukoliko održavate red i čistoću. Redovno čistite podove, po završenom poslu vraćajte alat na svoje mesto i poštedite sebe nereda i haosa.

Održavanje reda odnosi se na unutrašnjost garaže, kao i na sam prilaz. Potrudite se da ulaz u garažu uvek bude slobodan i čist. Prilagodite garažna vrata kapiji. Postoje mnogi korisni i praktični modeli vrata i kliznih kapija, a pristupačne cene samonosivih kapija olakšaće vam za koju da se odlučite.

Ukoliko imate više prostora između kapije i garaže, napravite lep travnjak. Na kraju, dostupan i uredan prilaz garaži biće još jedan ukras eksterijera vašeg doma.