Par kupuje nekretninu

Prilikom prodaje nekretnina, a pogotovo ako to radite prvi put, nema sumnje da ćete imati mnogo pitanja i nedoumica – koja je realna cena, da li je pravi trenutak za prodaju, šta da ostavite od nameštaja… 

Kako vaša nekretnina ne bi predugo bila na stranicama oglasa, kako ne biste bili u situaciji da je morate prodati ispod cene koju želite, ali i da bi sam proces prodaje bio manje stresan, važno je imati dobar plan i dobru strategiju prodaje, jer će se na taj način sama nekretnina lako i brzo i prodati.

Prodaja nekretnina nije baš jednostavan zadatak, ali postoji više načina kako možete da olakšate i ubrzate samu prodaju. U daljem tekstu pročitajte korisne savete za brzu prodaju nekretnina, pa u ceo proces prodaje uđite spremni.

Napravite plan prodaje

Pre svakog obavljanja zadatka neophodno je napraviti dobar plan koji će vam pomoći da brže i uspešnije uradite zacrtano. Prvo o čemu bi trebalo razmisliti prilikom prodaje nekretnina je da li želite da angažujete agenciju za nekretnine ili pak želite da sami vršite prodaju u sopstvenoj režiji.

Pomoć u prodaji nekretnina je ponekad poželjna kako bi ceo proces bio ne samo brži već i jednostavniji, ali neretko nije potrebna, jer se vrlo često kockice sklope pa vlasnik sam proda željenu nekretninu mnogo lakše nego što je mislio.

Nakon donešenja odluke o prodaji, vrlo je važno pripremiti svu vlasničku dokumentaciju i proveriti na vreme da li je u potpunosti ispravna i kompletirana. Taj posao znatno može da olakša agencija za nekretnine, ali nije nešto što je nemoguće uraditi samostalno.

Uz dobru reklamu do lakše prodaje

Za brzu prodaju nekretnina savetuje se dobra reklama, koja će ubediti potencijalne kupce da su na dobrom mestu. Naime, reklamiranje podrazumeva prezentaciju nekretnine, fotografije nekretnine i njen nacrt, ali i obaveznu priču koja stoji iza same nepokretnosti koja se prodaje.

Danas je online reklamiranje odličan način da vaša reklama stigne do velikog broja potencijalnih kupaca, stoga ne štedite na dobrom reklamiranju, jer reklama vrlo često može poprilično da ubrza sam proces prodaje.

Postavite realnu cenu na samom početku

Kod trgovine nekretninama česte su situacije nerealnih očekivanja prodavaca i manjak u budžetu kupaca. Da bi se odredila što realnija cena nekretnine, idealno bi bilo istražiti tržište, saznati cene kvadrata na sličnim lokacijama i imati na umu da su cene nekretnina više u samom centru glavnog grada, a da opaduju sa odlaskom ka periferiji ili ka drugim gradovima.

Tako da, kada su u pitanju placevi Smederevo prodaja je jedan od odličnih načina da se zaradi novac i dalje uloži u nekretnine po želji od kojih mnogi biznismeni danas žive. Prodaja je veoma opipljiv posao, ali uz realna očekivanja i postavljanje realnih ciljeva, vrlo lako i brzo je moguće ostvariti željeno.

Ključ od kuće na dlanu

Najbolje vreme za prodaju nekretnina

Često se dešava da se vaša odluka da prodate svoju imovinu ne podudara sa savršenim tržišnim uslovima. Kako biste znali kada je pravo vreme za prodaju određene nekretnine, potrebno je upoznati se sa tržištem nekretnina i privrede u celini, jer samo tržište nekretnina uglavnom odražava trenutno stanje šire ekonomije.

Idealno vreme za prodaju nekretnina ne postoji, ali uz dobro informisanje moguće je doći do zaključka kada se vama zapravo najviše isplati da prodate svoju imovinu i zaradite željenu sumu novca.

Imajte na umu da ukoliko su cene nekretnina niske, vrlo je verovatno da je moguće dobiti nižu cenu od one kojoj ste se nadali, ali da ćete u tom trenutku i manje platiti nekretninu ukoliko nameravate da se nakon prodaje jedne, upustite u kupovinu druge. Ista je situacija i kada su cene na tržištu visoke.

Stavite se u kožu kupca i iskoristite sve prednosti prvog utiska

Da bi prodaja bila brza, jednostavna i dobra, potrebno je da situaciju sagledate iz ugla kupca. Ako vi vašu nekretninu ne biste kupili, vrlo je verovatno da niko drugi neće. Kada potencijalni kupci dolaze da vide nekretninu koja se prodaje, razmišljajte o tome kao da vam dolaze gosti.

Prilikom prodaje nepokretnosti poželjno je biti ljubazan i prijatan, ali nenametljiv. U zavisnosti od toga o kojoj nekretnini je reč, odlično bi bilo da napravite idealno okruženje, sklonite sve nepotrebne stvari, a detaljima i različitim idejama za dekoraciju enterijera ubedite potencijalne kupce da je to baš ono što traže i što im je potrebno.

Takođe, savetuje se da se kupcu da sloboda razgledanja, jer se na taj način pokazuje domaćinska pažnja i gostoljubivost, ali se i uliva poverenje da je sa vašom nekretninom sve u odličnom redu i da vi ništa ne krijete.

Prodaja nekretnina nije uvek zanimljiva aktivnost i nije dovoljno samo postaviti znak za prodaju ili oglas i čekati kupce da se jave. Budite otvoreni za preporuke, savete i sugestije, tražite pomoć od profesionalaca, budi optimistični i uz dobru strategiju prodaje i dobru priču, svaku nekretninu ćete prodati po željenoj ceni.