Motor automobila

Redovan servis automobila jedan je od neizostavnih uslova održavanja četvorotočkaša u dobrom stanju. Broj pređenih kilometara i stanje motora godinama postaju opterećenje za svako vozilo, pa je tako automobil, kao i organizam, važno osvežavati i sređivati u skladu sa postojećim potrebama.

Ipak, servis automobila je samo jedan od načina da vaše vozilo bude u dobrom stanju. Postoje i neke stvari koje sami možete da primenite u procesu održavanja vozila, bilo da je u pitanju dubinsko čišćenje automobila, održavanje klima uređaja ili provera nivoa različitih tečnosti u vozilu. U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta za održavanje vozila.

Redovno čistite automobil – sređivanje enterijera i spoljašnjosti

Kao što smo već pomenuli, dubinsko čišćenje vozila i sređivanje enterijera predstavlja stavku koja ima više funkcija od čisto estetskog dojma. Čišćenje automobila iznutra obuhvata vađenje nepotrebnih stvari, zimske/letnje opreme koja u tom trenutku nije potrebna i detaljno sređivanje stvari, posebno onih podložnih koroziji – podova, sajtni, koševa i rubova.

Pored čišćenja enterijera, sređivanje spoljašnjeg dela automobila spada u važan deo održavanja vozila. Neka sitna oštećenja na karoseriji mogu da se saniraju na vreme kako ne bi korodirala i stvorila veću štetu na vozilu. 

Redovno kontrolišite nivoe tečnosti i stanje vozila

Pored čišćenja automobila, jedan od saveta za održavanja četvorotočkaša, odnosi se i na redovno kontrolisanje nivoa tečnosti i stanja vozila. Prema preporukama Auto-moto saveza Srbije, saveti za održavanje vozila variraju u odnosu na broj pređenih kilometara, ali ipak postoje neke stvari koje je potrebno regulisati na, skoro, dnevnom nivou. To se odnosi na proveru:

 • Nivoa ulja u motoru;
 • Nivoa rashladne tečnosti motora;
 • Nivoa kočione tečnosti;
 • Nivoa ulja u automatskom menjaču;
 • Nivoa tečnosti u sistemu servo upravljača;
 • Nivoa tečnosti u sistemu kvačila, kod hidrauličnog kvačila;
 • Signalizacije, odnosno proveru svetala i sirena;
 • Stanja i pritiska svih pneumatika na vozilu, uključujući i rezervni;
 • Rada i slobodnog hoda komandi za kočnice i kvačilo;
 • Rada ručne kočnice;
 • Da li negde curi voda, gorivo, ulje ili druge tečnosti;
 • Rada svih prekidača i instrumenata;
 • Rada mehanizma upravljača.

Proverom ovih stavki na redovnom nivou, koje su kao važne prepoznate i od strane auto-moto organizacija omogućava se konstantan uvid u stanje vozila, pa je moguće ranije reagovati na sve potencijalne probleme koji iziskuju korišćenje servisa i majstora. 

Iako interval održavanja vozila varira u zavisnosti od stanja automobila, redovno kontrolisanje doprinosi boljem i kvalitetnijem održavanju vašeg četvorotočkaša.

Čovek čisti vrata automobila

Proverite rad akumulatora bez obzira na godišnje doba

Jedan od najvažnijih delova svakog automobila, a posebno elektrike vozila je svakako i akumulator. Provera rada akumulatora neophodna je bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike. Niske temperature opterećuju rad akumulatora i slabe njegove performanse, ali je i tokom letnjih meseci potrebno da akumulator očistite i proverite kontakte na spojevima.

Redovna provera akumulatora je bitna i zbog pravovremene reakcije. Ukoliko je akumulator tokom zimskih meseci oslabio, potrebno je da se detaljnije proveri u servisu. Stanje akumulatora i električnog sistema je od krucijalnog značaja za rad automobila i redovna provera tih delova vozila predstavlja jedan od najvažnijih saveta koji se tiču održavanja automobila.

Pregledajte klima uređaj

Provera klima uređaja najčešće se obavlja u proleće, pre letnjih vrućina i visokih temperatura. Pravovremeni pregled klima uređaja pruža mogućnost da se na vreme otklone mogući nedostaci i da se problemi srede na odgovarajući način. Uključite i isključite klimu, proverite protok vazduha, da li “ventilator” duva na svim brzinama i hladi dovoljno.

Vizuelna provera automobila

Iako na prvi pogled deluje kao nepodoban metod za proveru stanja automobila, vizuelna provera automobila uključuje proveru creva, kaiševa, kočnica i delova oslanjanja. Time se izbegavaju ozbiljnija oštećenja i moguće neprijatnosti tokom vožnje. 

Proverite čvrstinu creva, a potražite i tragove curenja tečnosti. Ne dozvolite da vam odlazak na odmor bude pokvaren zbog nedovoljno dobrog održavanja automobila!