Obukli ste omiljenu majicu za teretanu, sveže opranu i mirišljavu, ali gle nezgode: posle samo par sati nošenja ona se nesnosno oseća – kao da nikad nije ni oprana. Ukoliko se bavite sportom bar jednom ste se našli u ovoj situaciji i znate o kakvom „mirisu“ je reč. Slična stvar vam se događa i sa skupocenim sportskim grudnjakom koji rado nosite. 

Verovali ili ne, to je prvi znak da svoju fitnes opremu ne perete pravilno. Donosimo vam nekoliko korisnih saveta kako održavati sportsku odeću i obuću tako da uvek bude kao nova za vaš trening.

Čiste patike na prvom mestu

Patike su prva asocijacija na sport. Od toga kako ih održavate zavisi i koliko će vam trajati. Bez obzira na to da li ih nosite samo u teretani ili vam služe za trčanje po zemljanim trim stazama, veoma je važno da ih posle svakog treninga dobro očistite.

Do čistih patika možete doći u samo nekoliko koraka. Najpre ih očistite suvom četkom od svih slojeva prašine i eventualno zemlje i blata. Pre nego što počnete sa pranjem, izvucite anatomski uložak i skinite pertle. Patike se peru toplom (nikako vrelom!) vodom sa malo deterdženta. Nakvasite sunđer ili mekanu četku i istrljate svu prljavštinu, a onda čistim sunđerom isperite sapunicu.

Najbolje će biti da ostavite patike da se suše na sobnoj temperaturi. Posebno perite uloške i pertle. Ukoliko odlučite da pertle operete u mašini, prethodno ih stavite u vrećicu sa vakumskim zatvaranjem, tako se neće umrsiti.

Kako da perete majice, grudnjake i čarape

Sportska odeća zahteva posebnu brigu, i to podjednako važi i za majice i za čarape. U njima se intenzivno znojite, te upijaju mrtve ćelije kože i znoj više no elegantna haljina ili košulja, na primer. Neće biti dovoljno da ih samo ubacite u veš mašinu. Obratite pažnju na oznake na etiketi i izaberite odgovarajući program za pranje. Mašine za pranje veša novije proizvodnje i renomiranih proizvođača, recimo, Bosch veš mašina imaju posebna podešavanja koja vam mogu pomoći da za kratko vreme dobijete čistu odeću spremnu za teretanu ili trčanje.

Međutim, važno je znati da skupi materijali od kojih se pravi sportska odeća nisu baš najbolji prijatelji sa deterdžentom i omekšivačem za rublje. 

Pažljivo sa deterdžentom za veš

U pokušaju da uklone sve one neprijatne mirise koje sa odećom donesu iz teretane, mnogi prave veliku grešku tako što dupliraju dozu deterdženta prilikom pranja. Zbog čega je ovo toliko pogrešno?

Većina veš mašina ima standardni ciklus pranja koji je podešen za određenu količinu deterdženta. Svaki višak se zapravo ne ispere, već ostaje na odeći gde zadržava mrtve ćelije kože i tako stvara idealnu sredinu za razmnožavanje bakterija i gljivica. Neprijatan miris koji osećate – to su zapravo gljivice koje se hrane ostacima sapuna i mrtve kože. 

Ovog problema se možete rešiti na jednostavan način. Dovoljno je da dozu deterdženta prepolovite. 

Još jedan koristan trik: Kada mašina dođe do ciklusa ispiranja, sipajte u posudicu za deterdžent šolju vinskog sirćeta. Kiselina će eliminisati dugotrajne mirise i ujedno razbiti ostatke deterdženta koji se nakupio na vašoj odeći.

Ne koristite omekšivače

Iako obožavate miris i mekoću koju omekšivač donosi vašoj odeći, izbegavajte ga u širokom luku kada perete sportsku odeću. Omekšivači oštećuju sve materijale koju se rastežu, a uz to ostavljaju na njima sloj koji zadržava mirise i teško se čisti. Umesto omekšivača koristite sirće – ne samo da uklanja mirise, već omekšava tkaninu, a pritom je ne oštećuje.

Perite odeću izvrnitu naopako 

Ukoliko izvrnete majicu, helanke ili trenerke, kao i čarape i grudnjak naopako, zaštitićete boje prilikom pranja. Takođe, kada vežbate više prljavštine i znoja nakupiće se sa unutrašnje strane odeće, a ne sa spoljne, tako da okretanje i te kako ima logike.

Pre pranja, potopite svoju znojavu odeću u mešavinu hladne vode i pola šolje belog sirćeta nekih 15 do 30 minuta. Ovo će pomoći da se eliminišu svi neugodni mirisi.

Operite odeću u hladnoj vodi. Materijali od kojih se šije sportska odeća uglavnom ne vole visoke temperature, te će te na ovaj način izbeći da vam se omiljena majica skupi.

Ovo takođe znači da sušenje sportske odeće u mašinama za veš nije pogodno. Najbolje će biti da odeću sušite na vazduhu, a ukoliko je neophodno da koristite mašinu, onda izaberite program sa najnižom temperaturom.

Još jedan koristan trik: Pre nego što počnete sa pranjem, potrudite se da svaki put kad dođete sa treninga okačite odeću negde da se izluftira. Ovo je još jedan način da eliminišete neprijatne mirise i olakšate čišćenje i pranje odeće. Naravno, podrazumeva se da ćete znojavu majicu i trenerku obesiti daleko od svoje čiste odeće.

Ekstra savet za sve koji slušaju muziku dok treniraju

Ukoliko ne možete da zamislite trening ili trčanje bez muzike, onda znate da je pored održavanja sportske odeće čistom, jako važno da čiste budu i vaše slušalice. Bez obzira na to da li koristite velike slušalice ili bubice koje se stavljaju u uho, najbolji način da ih očistite od znoja i ušne masti jeste da ih prebrišete alkoholom. Tufer vate, peškir ili platnenu krpicu  natopite alkoholom i prebrišite slušalice. Tako je jednostavno!