Obuća, kako bi uvek izgledala besprekorno, zahteva vašu gotovo svakodnevnu pažnju. Međutim, to nije dovoljno, jer je neophodno da se ona pravilno održava. Puno ljudi ima problem sa održavanjem patika, jer ne zna kako da ih dobro očisti a da ih pri tom ne ošteti.

U ovom tekstu vam donosimo proverene trikove uz pomoć kojih će vaše patike trajati duže i izgledati kao tek kupljene.

Bele patike su najteže za održavanje

Bele patike svi vole i zaista su lepe ali samo dok su nove. Vremenom, što ih češće nosimo one poprimaju sasvim drugačiji izgled. Bele patike ne podnose najbolje svu onu prljavštinu sa tla, kao ni različite vremenske uslove. Tokom leta je donekle i podnošljivo održavanje belih patika, ali već sa prvim jesenjim kišama i blatom vaše bele patike nisu onakve kakve biste želeli da budu.

Kako ukloniti neprijatan miris iz obuće: neka vaše patike opet zamirišu

Pre nego se odlučite za pranje patika važno je da eliminišete neprijatan miris koji dopire iz njih. Verovatno ste primetili da neprijatan miris obuće postaje jači kada se patike drže u zatvorenom cipelaru. Polica za obuću je idealno rešenje, jer ne samo da vam obuća nije nagomilana jedna preko druge već nije ni zatvorena u ormaru za obuću.

Pre nego što počnete sa pranjem patika bilo bi dobro da u svaku patiku sipate po kašiku sode bikarbone i ostavite da odstoji tokom noći. Ovaj postupak eliminisaće loše mirise i olakšati vam posao. Ujutru istresite preostali prah a zatim se foksirajte na spoljašnjost patika. U zavisnosti od zaprljanosti možete koristiti neki jači deterdžent i ribaću četku. Vodite računa o materijalu, možete oštetiti patiku ukoliko budete koristili sredstva koja za to nisu predviđena.

Cimet se pokazao kao veoma delotvoran u eliminisanju smrada iz obuće. Ne samo da ima jak i prijatan miris, već ima izuzetno antimikrobno dejstvo. Potrebne su vam dve kesice cimeta koje ćete sipati u patike, a zatim obuću blago protresite kako bi se cimet ravnomerno rasporedio. Ostavite da odstoji nekoliko sati, po mogućstvu i čitavu noć.

Kako ukloniti fleke sa patika?

Sem što ne izgledaju lepo kada su prljave, može vam se desiti da ste nečim isflekali patike. Pre nego krenete sa čišćenjem patika, važno je da uklonite postojeću fleku. Najbolje bi bilo da fleku uklonite čim se pojavi, jer ćete na taj način izbeći da se uvuče prljavština u materijal a onda ćete je daleko teže ukloniti.

Fleku sa patika možete ukloniti tako što ćete na nju utrljati sodu bikarbonu i posle 10 minuta izbrisati vlažnom krpom. Ukoliko ne uspete da odstranite fleku iz prvog pokušaja, ponovite postupak još par puta.

Da li se patike mogu prati u veš mašini?

Ovo je pitanje koje neretko postavljaju svi ljubitelji sporta i treninga, odnosno svi oni koji vole da nose patike. Patike nesmetano možete  prati u mašini, pod uslovom da ste ispoštovali proceduru. To će vam predstavljati ogromnu uštedu vremena a poštedeće vas klasičnog ribanja četkom.

Pre nego što patike stavite u mašinu za veš, skinite sa njih pertle, a patike dobro istresite jednu od drugu kako bi se odstranilo što više prašine sa njih. Pre pranja u mašini, patike uvek na grubo očitstite četkom. Najbolje bi bilo da ih stavite u vreću za pranje, ali ako nemate, može vam poslužiti i najobičnija stara jastučnica.

LG mašina za pranje i sušenje veša je idealno rešenje, jer ne samo da će vas poštedeti napora i žuljeva na rukama koji često nastaju usled ribanja patika, već ćete ih relativno brzo i osušiti. Važno je da vodite računa na kojoj temperaturi perete i sušite patike. Preporučljivo je da se peru na 40 stepeni maksimalno.

Ukoliko samo patike perete u mašini, obavezno u mašinu ubacite još neku stvar, kao što su, na primer, krpe za brisanje podova. Ovo se preporučuje kako bi mašina bila punija, jer tako ćete izbeći ono neprijatno lupanje patika o bubanj.

Najbolje bi bilo da pustite da se patike nakon pranja osuše prirodno, ali ukoliko vam je hitno, nećete pogrešiti ako ih sušite u mašini za sušenje veša. Važno je da vodite računa pri biranju programa, kako se patike ne bi skupile ili odlepile u slučaju da ih perete na većoj temperaturi od preporučene.

Da li se za ručno pranje patika koristi deterdžent?

Ako spadate u kategoriju onih koji će izabrati ručno pranje patika važno je da ispoštujete neku proceduru kako bi vaše patike povratile sjaj a vi se ne biste puno umorili. Najpre isperite patike od blata i prljavštine a zatim ih potopite da odstoje u mlakoj vodi u koju ste dodali prašak za veš.

Nakon toga ih istrljajte četkom ili sunđerom u zavisnosti od materijala od koga su izrađene. Platnene patike ćete najbolje oribati ako ih istrljate četkom a zatim ih dobro i temeljno isperite u hladnoj vodi. Za razliku od njih, kožne patike možete trljati samo mekanom stranom sundjera kako ne biste oštetili kožu.

Neka se vaše patike zabele uz pomoć paste za zube!

Pasta za zube i stara četkica za zube su idealno rešenje za čišćenje patika, posebno ukoliko su u pitanju bele i kožne patike. Najpre nakvasite patike, zatim nanesite pastu za zube i ravnomerno je rastrljajte po patikama. Dovoljno je da odstoji 10 minuta, a potom ih istrljajte četkicom za zube.

Četkica za zube je preporučljiva jer je neuporedivo mekša od ribaće četke. U tom slučaju nećete oštetiti patike, a i duže će vam trajati. Najbolje bi bilo da čistite deo po deo i to kružnim pokretima, a nakon toga ih dobro isperite. Očistite na isti način i unutrašnji deo jer se prljavština nakuplja i unutra, a ne samo spolja.

Cif i slična sredstva kao sjajno rešenje za čišćenje patika

Upotrebom Cifa ili drugog sličnog hemijskog sredstva dobija se izuzetan efekat kada je u pitanju pranje belih patika, ali ne smete preterivati. Dovoljna je mala količina cifa i vode kako bi vaše patike opet postale bele. Najbolje bi bilo da koristite staru četkicu za zube iz više razloga. Ne samo da neće oštetiti patike, već ćete uz pomoć nje mnogo lakše moći da očistite kako unutrašnjost patika tako i deo patike odakle počinje pertlanje.

Ovo su samo neki od proverenih saveta zahvaljujući kojima će vaše patike izgledati čisto i uredno bez obzira koliko dugo ih nosite. Ukoliko i vi imate neki proveren savet podelite ga sa nama!