Biciklisti na trci

Statistika nalaže da 80% spoljašnjih informacija naš mozak dobija putem čula vida, što umnogome objašnjava koliko je vizuelna percepcija važna komponenta naših života. Zahvaljujući ovom osnovnom receptoru, mi smo u stanju da adekvatno percipiramo svet oko nas, orijentišemo se u prostoru i spoznamo njegove granice.

Čulo vida igra gotovo esencijalnu ulogu u sportu – usled neprekidnog priliva informacija iz okoline i funkcija oštrine vida, naše telo je u stanju da u momentu odreaguje na odgovarajući način ili da načini željeni pokret.

Kako su razvijena motorika i brzi refleksi jedni od najvećih preduslova bavljenja sportom, postavlja se pitanje da li je slab vid nužno i prepreka za sportiste? U nastavku teksta saznajte kako da prevaziđete poteškoće u sportu prouzrokovane oslabljenim vidom.

Zdravstveni pregled sportista 

Sistemski pregledi sportista su neophodni kako bi se detaljno prekontrolisao i ispitao vid kod individue. Oftamološki pregled podrazumeva korekciju vidne oštrine na daljinu i blizinu, potom merenje očnog pritiska, biomikroskopski pregled prednjih struktura oka (kapak, rožnjača, suzni kanali, konjuktive dužice, zenice,itd.), žute mrlje, periferije oka, testiranje refleksnog reagovanja i slično.

Ova klinička ispitivanja su nužna kako biste proverili zdravlje vaših očiju, i tako utvrdili ukoliko je potencijalno došlo do oslabljenja vida. Prevremenom dijagnozom možete sprečiti nastanak različitih povreda i daljih komplikacija, ali ujedno i uticati na prevenciju i lečenje ovog stanja – najčešće upotrebom naočara sa adekvatnom dioptrijom.

Kliničke preglede možete obaviti u prostorijama domova zdravlja širom Srbije, ali i u privatnim ordinacijama. Prilikom poseta mnogih optika Novi Sad se izdvojio kao favorit među sportistima zbog širokog izbora kontaktnih sočiva (korektivnih stakala) i dioptrijskih naočara.

Prema odredbama Zakona o sportu i “Pravilnika o sprovođenju zdravstvenih pregleda sportista i sportskih stručnjaka”, sportista je dužan da obavi zdravstveni pregled 6 meseci uoči sportskog takmičenja, kako bi imao dozvolu da se profesionalno takmiči.

Najčešća očna stanja i oboljenja oka kod sportista

Poremećaji vida i očna oboljenja mogu biti posledica genetike, ali i netretiranja dijagnostikovanog stanja. Sledeća stanja i bolesti oka su među najučestalijim kod sportista:

  • Kratkovidost i dalekovidost – dve najčešće anomalije oka kod sportista, gde se prva odnosi na nejasno sagledavanje objekata koji su nam daleko, a druga na poteškoću percipiranja objekata koji su nam blizu.
  • Zamagljeni vid – javlja se kao posledica kada osoba nije u stanju da prepozna fine detalje na objektu, bez obzira na to koliko je on udaljen. Često ima i propratne simptome poput duplog vida, glavobolje i naprazanja očiju, te je potrebno javiti se oftamologu ukoliko ne prestanu vremenom, jer postoji mogućnost stvaranja katarakte.
  • Upala vežnjače (konjuktivitis) – zapaljenje tanke sluzokože unutar kapka i očne jabučice, a izazivaju ga virusi, bakterije i alergeni usled učestalog kontakta sa ljudima, što je nemonivno u timskim sportovima.
  • Povrede oka – pored kratkovidosti i delekovidosti načešća oftamološka teskoba sa kojom se jedan sportista suočava. Usled intenzivnog grupnog treninga ili tokom utakmice/takmičenja, neretko će doći do slučajne fizičke povrede perifernog dela oka. 

Ova situacija ne potpada pod kategoriju najopasnijih sportskih povreda, s obzirom da njen efekat nije dugotrajan, ali netretiranje može dovesti do daljih komlikacija sa vidom (krvne abrozije i penetrativne povrede).

Plavo oko

Lečenje i prevencija oslabljenog vida kod sportista

Adekvatne sportske naočare sa odgovarajućom dioptrijom su prvo rešenje koje će vam oftamolog preporučiti. Iako u javnosti vlada mišljenje da su sportske naočare nepraktične, današnja savremena rešenje nude naočare sa poboljšanim držačima i unapređenim delovima koji će pružiti sigurnost i stabilnost prilikom kretanja. One su posebno praktične u sportovima poput tenisa ili košarke.

Miopija (kratkovidost) se koriguje rasipnim sočivima, a hipermetropija (dalekovidost) konveksnim sočivima u vidu naočara, međutim za ove dva oboljenja postoji i savremena solucija – laserska korekcija, odnosno hirurgija. Prvi slučaj se rešava PRK metodom, dok se u drugom slučaju primenjuje LASIK metoda.

Ove metode mogu biti odlično rešenje za sportiste jer se njima trajno uklanja problem oslabljenog vida, međutim nisu svi pristalice hirurških intervencija. Kao zamena za laserko skidanje dioptrije preporučuju se specijalna kontaktna sočiva.

Monofokalna, multifokalna, terapeutska ili čak kontaktna sočiva u boji mogu biti idealni za sportove u kojima je fokus na brzim reakcijama, dinamičnim pokretima ili akrobacijama. Takođe, sočiva su svoju široku primenu pronašli i u individualnim sportovima.

Specifične vežbe za oči mogu poboljšati vid i umanjiti ili odložiti efekat oslobljenog vida. Vežbe za stimulaciju perifernog vida je krucijalna u sportovima kao što su fudbal, rukomet i odbojka, jer pospešuju percepciju prostora i objekata u njemu. Vežbe za konvergenciju su takođe vrlo značajne, a odrađuju se tako što trenirate fokus na jednom oku prateći pomeranje predmeta ispred vas, dok vam je drugo oko zatvoreno.Sport je krucijalan za pospešenje našeg zdravlja, a vizualne veštine mogu značajno uticati na naše performanse, te su redovni oftamološki pregledi ključni u sprečavanju nastanka ili razvijanja oslobljenog vida.