Dečko roni na moru

Odlazak na more je više od svilenkastog peska i tirkiznog mora, barem ako ste ljubitelji morskih sportova i adrenalinske rekreacije koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Uživanje na moru u tom slučaju podrazumeva skakanje sa vrtoglavih visina, ronjenje u najlepšim dubinama, surfovanje na uzburkanim talasima i još mnogo toga što će vam priuštiti nezaboravan doživljaj i vredne uspomene. 

U nastavku se bavimo najpopularnijim i najesktremnijim vidovima rekreacije u kojoj možete uživati na moru. Među njima navodimo i idlične morske hobije koji će napraviti savršen balans u vašim letnjim aktivnostima. Evo kako da svoje letovanje učinite nezaboravnim. 

#1 Ronjenje – upoznajte morske dubine

Ronjenje je verovatno prva stvar na koju pomislite kada je reč o morskim sportovima. Iako ga možete upražnjavati samostalno, treba da znate i to da je reč o vrlo razvijenoj disciplini, pa u skladu sa tim postoji i nekoliko vrsta ronjenja: snorkeling (ronjenje na dah), skin diving; free diving (takmičarska disciplina) i scuba diving. 

Ronjenje možete isprobati na raznim lokacijama, mada se neke destinacije izdvajaju kao posebno pogodne za ovu vrstu aktivnost. Na primer, kao i mnoga grčka ostrva,  Kefalonija nudi takav odmor koji će priuštiti pravi ronilački raj za ljubitelje ovog sporta, jer podvodni svet ovog mesta nudi prelepe prizore i boje.

Većina letovališta poseduje ronilačke klubove u kojima možete proći kratku obuku za ronjenje, a zatim i poći u istraživanje podvodnog sveta. Ukoliko planirate već ovog leta da iskusite ronjenje u nekom od njih, pogledajte koji su neradni dani 2019 godine i uzmite svoj odmor tokom koga ćete savladati ronjenje, a pre svega istinski uživati u ovom sportu!

#2 Skijanje na vodi – iskusite talase na novi način

Skijanje na vodi kombinuje veštinu skijanja kao zimskog sporta i vodene podloge koja pruža potpuno nov doživljaj skijanja. Ovaj tip skijanja funkcioniše tako što se skijaš drži za čvrstu, specijalnu sajlu na gliseru koji je sve vreme u pokretu. Gliser ostvaruje velike brzine, pri čemu skijaš klizi skijama po površini mora presecajući tako vodene talase. 

Skijanje na vodi je izuzetno uzbudljiv morski sport, ali njemu prethodi kratka obuka sa osnovnim instrukcijama za skijaša, koje ne bi trebalo da zanemarite. Ukoliko se budete pridržavali pravila, doživećete skijanje na vodi na najbolji mogući način, a skok adrenalina je apsolutno zagarantovan. 

#3 Surfovanje – vladajte talasima

Surfovanje je poseban doživljaj na morskim talasima, mada uspešnost ove aktivnosti uglavnom ne zavisi samo od surfera. Plima i oseka igraju ključnu ulogu, a i vremenski uslovi moraju biti idealni da biste uopšte mogli da vladate daskom za surf. Ipak, kada surfovanje isprobate na odgovarajućoj destinaciji, osećaj “penjanja” na sam vrh talasa biće neverovatan, a iskusni surferi tvrde da se ovakva akcija i adrenalin ne mogu uporediti ni sa čim. 

Kao i u slučaju prethodno navedenih sportova, i surf zahteva određenu obuku i opremu, pa se ne savetuje samostalno upuštanje u ovu avanturu. Najbolji osećaj surfovanja možete doživeti samo ako znate da vladate daskom i “kontrolišete” talase, pa se potrudite da prođete kvalitetnu obuku pred ovakvo iskustvo. 

Surfer na moru

#4 Bandži džamp – priuštite sebi skok koji ćete pamtiti

Bandži džamp je aktivnost namenjena samo ljubiteljima ekstremnih sportova i iskustava. Ovaj egzotični skok je drugačiji od svega što ste dosad iskusili, jer ćete svoju okolinu na nekoliko sekundi posmatrati iz potpuno novog ugla – i u slobodnom padu!

Urbana letovališta imaju svoje bandži džamp centre, a skok možete izvesti samo nakon obuke i uz nadzor obučenih stručnjaka koji će se pobrinuti da vaš skok bude potpuno bezbedan. Sigurni smo da ćete uživati u ovom iskustvu, ali upozoravamo vas da bandži džamp treba da zaobićete ukoliko niste istinski ljubitelj ekstremnih sportova, adrenalina i skakanja sa velikih visina. 

#5 Jedrenje – idličan morski hobi

Ukoliko ste se pronašli u prethodnoj rečenici, radije se odlučite za jedrenje. Ova aktivnost na moru možda ne spada u ekstremne sportske aktivnosti, ali je svakako jedan od najlepših morskih “hobija” koje možete iskusiti. 

Jedrenje podrazumeva idilično razgledanje prirode i uživanje u mirisu mora, a često je i odličan način da posetite neka udaljena ostrva koja su vas zaintrigirala. Pogled na otvoreno more i harmoničan morski pejzaž su ono zbog čega se mnogi odlučuju za jedrenje, pa nije na odmet da isprobate i ovu aktivnost na vašem letovanju. 

Ovo su najpopularniji vidovi zabave i sportova na moru, a od vaših preferencija i sklonosti zavisi koliko će vaše letovanje biti ekstremno, egzotično i adrenalinsko. Urbana letovališta nude brojne sadržaje za turiste raznih interesovanja, pa nema sumnje da ćete ovog leta pronaći i nešto za sebe!