Bavljenje sportskim aktivnostima sa psom je dobro i za vas i za vašeg ljubimca i ima brojne prednosti. Benefiti kao što su obuka psa, fizička kondicija i više zajednički provedenog vremena sa ljubimcem, neki su od razloga zašto biste i vi trebali da razmislite da na trening povedete i vašeg četvoronožnog prijatelja. 

Velika prednost je činjenica da koju god vrstu aktivnosti odabrali, možete unaprediti obuku vašeg psa. Osim toga, sportske aktivnosti sa psom su odličan način za sagorevanje fizičke i mentalne energije kod vas i vašeg psa. Psima je potrebno puno aktivnosti kako bi ostali zdravi, srećni i kako se ne bi pojavilo destruktivno ponašanje.

Međutim, ono što je većini vlasnika pasa verovatno i najvažnije, zajedničke aktivnosti na otvorenom i zajednički trening pomoći će vam da se još više zbližite sa svojim ljubimcem. Ove aktivnosti zahtevaju od vas i vašeg psa zajednički rad i mogu stvoriti veće razumevanje među vama. 

Ako imate psa i želite da zajedno vežbate sa njim, verovatno se sada pitate koje su to aktivnosti najprikladnije za vas i vašeg ljubimca? Zavirite u svet ljubimaca i saznajte!

Koliko vežbanja je potrebno psu svakog dana? 

Psu je dnevno potrebno u proseku od 30 do 60 minuta vežbanja. Međutim, dnevna količina aktivnosti može se značajno razlikovati u zavisnosti od rase psa, starosti i njegovog zdravstvenog stanja.

Za neke “lenje” rase pasa, poput francuskih buldoga i bulmastifa, biće dovoljno 30-minutno sporo hodanje, dok će drugim, aktivnijim psima, poput dalmatinaca, trebati više od sat vremena intenzivnog vežbanja svakog dana. Međutim, svakom psu je potrebna neka fizička aktivnost, zato je neophodno da vežbate najmanje pola sata svakog dana sa svojim ljubimcem.

Kada su u pitanju vežbanje i sportske aktivnosti sa psom uvek imajte na umu zdravstveno stanje psa. Ako je vaš pas stariji ili je pogođen artritisom ili displazijom kuka, konsultujte veterinara o količini vežbanja koja mu odgovara.

Kada se bavite sportskim aktivnostima sa psom uvek počinjite polako i pravite česte pauze kako bi vaš pas mogao da predahne i da pije vode. Možete čak kupiti i sportska osvežavajuća pića napravljena specijalno za pse koja pomažu u održavanju elektrolita na odgovarajućem nivou. 

Takođe, izbegavajte sportske aktivnosti sa psom kada su visoke temperature, jer tako životinja može da doživi toplotni udar. Pored dijareje, drhtanja i mučnine, prvi znak toplotnog udara je i kada pas povraća.  

Vreme provedeno na otvorenom i zajedničko vežbanje će ga izmoriti na pozitivan način, tako da će pas biti manje sklon destruktivnom ponašanju. Takođe, dolazi do proizvodnje serotonina (hormona sreće), koji pomaže u sprečavanju anksioznosti i depresije. 

Važno je napomenuti da pre nego što se upustite u bilo kakvu sportsku aktivnost, trebalo bi da naučite psa da zna da prepozna nekoliko osovnih naredbi – dođi, sedi, pusti i stani.

Zabavne sportske aktivnosti sa psima

Bez obzira na vremenske prilike, ponekad jednostavno želite da budete napolju. Isto važi i za vašeg psećeg saputnika. Srećom, postoji puno sportskih aktivnosti u kojima vi i vaš pas možete zajedno uživati.

Bez obzira da li vaš pas ima visok ili nizak nivo energije ili je vreme toplo ili hladno, postoji mnogo opcija koje biste trebali uzeti u obzir kada želite provesti vreme sa svojim posebnim prijateljem. Sa toliko dostupnih opcija, vi i vaš pas ćete biti u mogućnosti da uživate u nekoj avanturi i zbližite se još više. 

Pred vama se nalazi nekoliko sportskih aktivnosti u kojima možete da uživate zajedno sa svojim psom.

Vodeni sportovi

Mnogi psi vole kupanje u bazenu, jezeru, reci ili moru, a plivanje je odlična vrsta sportske aktivnosti i za vas i vašeg psa! Takođe je odlično za pse koji pate od bolova u zglobovima ili artritisa. Plivanje u vodi mnogim kućnim ljubimcima i vlasnicima doneće sate zabave i aktivnosti, posebno kada je toplo vreme! 

Obavezno čuvajte kućne ljubimce od vodenih struja ako putujete na plažu ili reku. Za neke pse je veoma važno da obezbedite prsluk za spašavanje! Pored plivanja, vodeni sportovi u kojima možete uživati sa vašim psom su i vožnja brodom, kajakom i kanuom. 

Trčanje

Bez obzira na razlog za odlazak na trčanje, razmislite o tome da povedete vašeg psa sa sobom. Većina pasa mogu biti divni partneri kada je u pitanju trčanje, sve dok se njihov nivo energije i kondicije poklapa sa vašim. Neusklađenost može iscrpiti i vas i vašeg psa. 

Kada trčite sa vašim psom nemojte da koristite običan povodac. Nabavite hands free povodac za trčanje koji se vezuje oko struka i koji poseduje pregrade za odlaganje stvari. 

Šetnja i planinarenje

Bilo da je reč o planinarenju, šetnji pored jezera ili avanturi šumovitom stazom, i vi i vaš pas uživaćete u kvalitetnoj sportskoj aktivnosti dok ste okruženi prirodom. Kratka šetnja pomaže u ublažavanju stresa vašeg ljubimca i omogućava mu da se opusti, a takođe je ova sportska aktivnost dobra i za vas! 

Obavezno ponesite sa sobom biorazgradive kese kako bi pokupili izmet psa! Ako se vi i vaš pas odlučite na dužu šetnju, prenosiva posuda za vodu takođe je fantastičan predmet koji ćete poneti u šetnju. 

Kvalitetno zajedničko druženje ne samo da vam pomaže da ojačate vezu, već je i odlična sportska aktivnost za održavanje zdravlja i tela vas i vašeg psa. Obavezno držite psa na povodcu, osim ako se ne nalazite na sigurnom, ograđenom mestu i ne zaboravite poneti osveženje sa sobom. 

Planinarenje je odličan način da vežbate i uživate u kvalitetnom vremenu sa svojim psom. Bez obzira koliko je vaš pas energičan (ili ne), postoji planinarenje u kojem možete uživati vi i vaš pseći pratilac. Možete ići bilo kojim tempom koji odgovara vama i vašem ljubimcu i odabrati stazu koja zadovoljava nivo vaše kondicije

Obavezno ponesite vodu za sebe i psa, kao i nekoliko poslastica! Takođe, razmislite o nabavci laganog najlonskog ranca za svog psa. Na taj način vaš pas može sam da nosi hranu i vodu. 

Igra donošenja

Možda nemate vremena da psa povedete u planinarenje? Bez brige, samo izađite napolje i igrajte igru donošenja! Bacanje lopte ili frizbija služi kao odličan izvor vežbanja i ublažavanja stresa za vas i vašeg ljubimca. Životinje uživaju u zadatku koji izaziva i njihovo telo i um. 

Vožnja biciklom

Ako zavirite u svet ljubimaca vožnja biciklom je još jedna sportska aktivnost u kojoj pas može da učestvuje sa vama. Ova sportska aktivnost pruža puno vežbanja, kao i uživanja za vas i vašeg psa. Ali ipak, opasno je pustiti svog psa da trči slobodno, jer ne samo da bi mogao pobeći, već može naleteti na vašu stazu i povrediti i sebe i vas. Srećom, možete kupiti posebne dodatke koji omogućavaju vašem psu da bude povezan sa vašim biciklom na sigurnoj udaljenosti

Dok vozite bicikl pravite česte pauze. Važno je poneti vodu i tokom ovih zaustavljanja dati psu vodu kako ne bi dehidrirao. Gotovo svi psi uživaju u ovoj sportskoj aktivnosti sa svojim vlasnicima. Samo se pobrinite za često odmaranje i dovoljno sveže vode i grickalica za oboje kako biste ostali hidrirani i puni energije!

Kampovanje

Kampovanje je odličan način da satima provedete vreme sa svojim psom na otvorenom. Postoji mnoštvo sportskih aktivnosti u kojima možete uživati tokom kampovanja, poput pešačenja ili kupanja u reci ili jezeru. 

Pripremite se za avanturu! Izaberite mesto za kampovanje i spakujte opremu. Šta da ponesete zavisiće od vremena, a definitivno će vam trebati šator i vreća za spavanje. I naravno, ne zaboravite na hranu vašeg psa, kao ni na posude za hranu i vodu. Pobrinite se da ponesete povodac, jer u zavisnosti od kampa (i psećeg temperamenta), vaš pas mora biti na povodcu dok ste u kampu i ako idete u planinarenje. 

Kada stignete do mesta gde planirate da kampujete postavite svoj šator. Jednom kada je vaš šator postavljen, dajte psu priliku da ga istraži. Odatle možete uživati u svom okruženju, bilo da se opustite zajedno u kampu, uživate u šetnji divljinom ili skoku u jezero ili reku. 

Vaš pas će bez sumnje uživati u svom vremenu na otvorenom, kao i u pažnji svog vlasnika.

Saveti o bezbednosti za sportske aktivnosti sa psom

Letnja vrućina može biti opasna za vas i vašeg psa, zato ne zaboravite da pravite redovne pauze u sportskim aktivnostima i da uzimate dosta vode kako biste oboje bili hidrirani. Evo nekoliko saveta za bezbednost dok se bavite sportskim aktivnostima sa psom:

 • Kada ste na javnim mestima, pobrinite se da uvek nadgledate svog psa. Pre nego što psa odvedete negde, pas mora da zna osnovne naredbe i da bude socijalizovan;
 • Ponesite sa sobom dosta vode i hrane. Ako ćete biti odsutni od kuće duže od jednog sata, pobrinite se da imate dovoljno zaliha kod sebe za vas i psa. Praktične sklopive posude za hranjenje su odlične za planinarenje ili kampovanje;
 • Očistite za psom. Uvek je dobro napustiti mesto kako ste ga našli, pa pokupite izmet i sve ostalo što vaš pas ostavi za sobom pre nego što odete.
 • Koju god sportsku aktivnost da odaberete, pobrinite se da vaš pas fizički odgovara tom zadatku. Ako je neka sportska aktivnost nova za vašeg psa polako započinite sa njim.  Pravite redovne pauze i pazite na svog psa da li mu je dosta.
 • Uvek imajte na umu bezbednost svog psa. Ne vodite svoje ljubimce na neravne terene koji bi im mogli povrediti šape. Uvek pri ruci treba da imate komplet za prvu pomoć za pse.
 • Uverite se da vaš pas ima odgovarajuću identifikaciju, za svaki slučaj. Oznaka za pse sa kontakt podacima ili mikročip je odličan način da vas ljudi pronađu ako se vaš pas izgubi.
 • Ne zaboravite da zaštitite svog psa od buva i krpelja! Buve i krpelji mogu biti aktivni tokom cele godine, ali su naročito zastupljeni u letnjim mesecima. Krpelji posebno vole da se vrebaju u dugim travama i šumama ili u grmlju – upravo na onim lokacijama koje biste tokom leta mogli posetiti sa psom. Ovi paraziti prenose niz različitih bolesti. Svaka od tih zaraznih bolesti može imati ozbiljne posledice po zdravlje i sreću vašeg ljubimca! Razgovarajte sa veterinarom o tome koje preventivne mere odgovaraju vašem psećem prijatelju. 

Rase pasa koje vole sportske aktivnosti

Postoje određene rase pasa koje posebno uživaju u sportskim aktivnostima sa svojim vlasnicima. Bilo da se radi o planinarenju, šetanju, plivanju ili bilo kojoj drugoj vrsti treninga, ove su rase za pasa za vas:

 • bigl koji uživa u šetnjama,
 • dalmatinac je sjajan partner kada je u pitanju trčanje,
 • doberman koji obožava sve svrste sportskih aktivnosti sa vlasnikom,
 • aljaski malamut koji uživa u planinarenju i zimskim sportovima,
 • sibirski haski koji će vas pratiti u svakoj sportskoj aktivnosti,
 • američki pit bul terijer koji će vam biti sjajan pratilac kada su u pitanju šetnje, planinarenje i plivanje,
 • rotvajler koji uživa u šetnjama i planinarenju,
 • pudla koja uživa u kupanju i sportovima na vodi.

Uključivanje psa u sportske aktivnosti važan je deo odnosa vlasnika i psa. Takođe, sportske aktivnosti služe kao vežba što je dobro za vaše, ali i zdravlje vašeg psa.