Automobilska guma crne boje M+S

Proizvođači pneumatika napravili su malu zabunu kada su u pitanju oznake na gumama, kreirajući različite tipove guma koje možemo koristiti tokom četiri godišnja doba. Na glavnu dilemu nailazimo u periodu kada treba postaviti zimske gume, kada se postavlja pitanje koje gume dolaze u obzir. 

Šta predstavlja oznaka M+S na gumama i čemu ona služi?

M i S su početna slova dveju engleskih reči: M = mud (blato) i S = snow (sneg). Po definiciji Evropske komisije za bezbednost u saobraćaju gume sa oznakom  M+S imaju povećanu trakciju u snežnim uslovima (sneg, poledica i bljuzgavica), odnosno, ovo su gume koje su zadovoljile određene norme u ovakvim uslovima. Sve gume namenjene zimskoj sezoni treba da nose ovu oznaku.

Informisanost o ovoj temi značiće da sačuvate svoj auto u što boljem stanju tokom svih vremenskih uslova, ovo je posebno važno onda kada razmišljate da prodate svoj auto, jer ista stvar važi i za individualne kupce ali i za agencije – otkupiće vaš polovni automobil ako se nalazi u dobrom stanju.

Kako je zakonom regulisana zamena guma početkom zime?

Po zakonu, u obavezi ste da imate sve četiri zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako su na putu sneg, led ili poledica. Pritom šara ne sme da ima dubinu manju od 4 milimetra. 

Ovi zakonski zahtevi slični su ili isti u mnogim evropskim zemljama. Međutim, iako korišćenjem guma sa oznakom M+S ispunjavate zakonsku obavezu, to ne znači da je reč o pravim zimskim gumama, s obzirom da ova oznaka ne znači samo da je u pitanju zimska guma, već može stajati i na gumi za sve sezone. 

Gume za sve sezone – jedno rešenje za četiri godišnja doba?

Univerzalne gume ili gume za sve sezone koje koriste automobili, mogu se pronaći sa različitim oznakama. Uglavnom su obeležene na sledeći način: All-season, 4 season, A/S, 4S i Universal.

One se zvanično i legalno mogu primenjivati tokom cele godine, a  definisane su kao pneumatik koji se može koristiti u umerenim vremenskim uslovima tokom čitave godine. Ipak, čak i univerzalne gume moraju da imaju oznaku M+S, kako bi mogle da se koriste zimi, s obzirom da je to osnova da se guma smatrala zimskom, i da je spremna za održavanje u zimskim uslovima.

Automobilska guma na crno drvenoj felni na automobilu

Opasnosti M+S oznake – kako prepoznati kada su gume zaista zimske?

Sama oznaka M+S ne garantuje apsolutno ništa po pitanju toga kakve će karakteristike guma imati na snegu. Naime, oznaku MS, M+S ili M&S proizvođači guma mogu po sopstvenom nahođenju da stave na svoju gumu bez ikakve odgovornosti, provere i obaveze da ispune neki standard kako se ta guma ponaša na snegu ili pri niskoj temperaturi.

Jedini način da se uverite da guma sa oznakom M+S zaista jeste zimska, je ta da na boku ima i znak planine sa tri vrha i pahulje u sredini. Da bi se ovaj znak našao na gumi, ona mora da prođe zvanično testiranje u snežnim uslovima. Dakle, da bi dobile simbol 3PMSF (kako se naziva prethodno opisana planina sa pahuljom) gume moraju da ispune određene uslove.

Dakle, kako biste odabrali adekvatne gume potrebno je da dobro obratite pažnju na oznake koje na njima stoje. Od guma se možete opredeliti za letnje, zimske i univerzalne, s tim što i zimske i univerzalne moraju imati oznaku M+S kako bi se koristile u skladu sa zakonom. Ipak, onda kada zaista želite da budete sigurni da je vaša guma spremna za sneg i loše vremenske uslove, odaberite one sa oznakom planine sa pahuljom. 

Sada kada ste upućeni u proceduru, ukombinujte poštovanje zakona sa bezbednošću, i vozite sigurno!