Ne postoji veća radost od dolaska bebe na svet i naročito momenta kada ona prvi put dođe u svoj dom. Tada će svi ukućani imati prilike da uživaju u slatkoći novorođenčeta i pokažu svoju nežnu stranu.

Pored toga što će novi član porodice svima biti presladak i uzrok onog istinskog zadovoljstva i ljubavi, budite sigurni da će biti potrebno dobro se opremiti, kao i da će svi članovi domaćinstva donekle morati da se prilagode.

Napravite ušteđevinu za prvih nekoliko meseci nakon što beba dođe na svet, s obzirom da je potrebno što kvalitetnije i sveoubuhvatnije se opremiti.

U nastavku teksta možete pročitati šta je prema našem mišljenju potrebno novorođenčetu.

Kvalitetna i pravovremena ishrana

Prva tri meseca života novorođenčeta protiču isključivo u ishrani mlekom, pa se tek onda razmatra da li je moguće preći na drugu hranu. Pa ipak i tokom prva tri meseca je potrebno davati hranu u razmacima od 2, 2,5 do 3 sata, u zavisnosti od potreba deteta. U najvećem borju slučajeva će ono samo krenuti da plače, što je jasan znak da je gladno.

Opremite se flašiama, cuclama, sterilizatorom i grejačem za flašice. To će vam za početak biti sasvim dovoljan krug artikala, ali će vremenom potrebe i prohtevi deteta rasti.

Nakon što dete malo poraste i počne da sedi, stolica za hranjenje će biti najpraktičnije rešenje, koje će zabaviti dete i motivisati ga da duže sedi i zapravo pojede ceo obrok. Stolicu za hranjenje bebe poručite online i time olakšajte sebi kupovinu ovog i drugih proizvoda za dete.

Koliko bebe treba da spavaju?

U prvih nekoliko meseci života sve što bebe rade jesu spavanje i ishrana, kako bi normalno rasle i razvijale se. Pa ipak, u prve dve nedelje je sasvim u redu probuditi dete na svaka tri sata i nahraniti ga, ukoliko se već samo nije razbudilo zbog potrebe za hranom.

Nakon prvih par nedelja i kada pedijatri ustanove da se beba pravilno razvija, nije potrebno buditi ih i prekidati im preko potreban san. Dete će se samo porubuditi i kroz plač tražiti da jede, a čak i da se to ne desi, svakako ih nahranite.

Idelano je tempirati vreme u koje beba jede i tokom vremena izbacivati određene obroke, tako da se tada vremenski intervali između obroka povećavaju. Kada ustanovite ritam, beba će tačno znati kada je vreme za spavanje, a kada za hranu. Tako će i vama biti lakše, s obzirom da možete spavati kada i vaše dete. 

Mekana i udobna garderoba za bebe

Bebe su veoma osetljive i potrebna im je garderoba od najfinijih materijala, kako ne bi štetila koži. U prvobitno opremanje dece u prvih par meseci života spadaju benkice, bodići, pantalonice, kapice, rukavice, portikle, jednokratne pidžame i vreće za spavanje.

Pantalonice sa stopicama su idelano rešenje ukoliko su dovoljno mekane i poseduju rastegljiv pojas. Benkice i bodiće kratkih ili dugih rukava obavezno imajte u više varijanti i veličina, jer su odlični za prelazne periode kao zaštita za dete, koje u ovom periodu veoma brzo raste.

Sastavni deo presvlačenja beba pored svakodnevne garderobe jesu pelene. Postoji nekoliko vrsti prema različitoj nameni, pa će vam tako najviše biti potrebne jednokratne pelene, koje se nakon presvlačenja bacaju.

Kod nas se još uvek u velikoj meri koriste i švedske pelene potrebne za široko previjanje beba. Pamučne tetra pelene uvek treba imati pri ruci zbog njihove široke namene. Koriste se kao podloga za podrigivanje i pomoćni deo garderobe za presvlačenje.

Osim toga, u svakom trenutku će vam biti potrebne vlažne maramice, pamučne vate, gaze, platnene maramice, kao i podloga za previjanje. Kupujte samo najkvalitetnije za vaše najmlađe i obezbedite im udoban razvoj. Celokupan asortiman ovih proizvoda jeste takođe idealan poklon za bebe.

Kozmetičke potrepštine na prirodnoj bazi

Prilikom odabira kozmetičkih preparata za bebe je potrebno biti naročito oprezan, jer je koža dece u ovom periodu osetljiva. Birajte što prirodnije preparate i proveravajte etikete.

Prilikom odabira šampona i kupke, neka vaš fokus bude na onima koji su najmanje agresivni po kožu deteta, sa formulom “bez suza”, odnosno bez elemenata kao što su sulfat, silikon, paraben i drugi.

Kreme za pelensku regiju će vam u prvih par godina života deteta biti neizostavne u potrošačkoj korpi, zato što se koriste po više puta dnevno, tačnije nakon svakog menjanja pelene. Blag i prirodan sastav će na pravi način negovati najosetljiviju zonu, a deci pružiti udobnost tokom čitavog dana.

Za dodatno jačanje kože i veće otpornosti u odnosu na spoljne uticaje, koristite bebi ulje ili mleko za telo i na pravi način zaštitite vaše mališane. Neka se u vašem bebi setu obavezno nađu četka i češalj za bebe, male makaze za nokte i turpija, kao i štapići za uši sa graničnikom, radi što kvalitetnije nege. Stvorite zdrave navike u odnosu na brigu vaše dece i potrudite se da im pružite maksimalan ugođaj tokom odrastanja, naročito u ovoj prvoj fazi života. Uz kvalitetnu opremu, finu odeću, pravovremnu ishranu i zdrav san, ne možete pogrešiti. Srećni vam prvi roditeljski dani!