Natalna karta

Vaša radoznalost vas je napokon nadvladala i odvažili ste se da konačno istražite ono o čemu svi pričaju – vaš astrološki rodni list, odnosno natalnu kartu.

Položaj planeta, kretanje nebeskih tela i njihov direktan uticaj na kreiranje i određivanje naše ličnosti je oduvek fasciniralo ljude. Astrologija se kao intersdisciplinarna pseudonauka izučavala još za vreme drevnih Egipćana i starih Grka, a znatiželja kod ljudi je prisutna i dan danas.

U produžetku teksta pročitajte kako se tačno čita natalna karta, šta njene kuće definišu i kako nam sazvežđa oblikuju karakterne osobine.

Tumačenje natalne karte – kako se gleda natalni horoskop?

Astrologija sugeriše da egzaktan položaj nebeskih tela u odnosu na zodijačke znakove i njihova konkretna sazvežđa umnogome određuje naše glavne odlike ličnosti, kao i našu interakciju sa drugim ljudima, ponašanje u ljubavnoj vezi, pa čak i odabir karijere i osnivanje porodice.

Postoje dva tipa natalne karte – lična i uporedna natalna karta. Prva se odnosi na personalni astrološki dijagram koji bliže određuje vaše primarne odlike, a druga (poznata i kao sinastrija) se odnosi na ljubavni horoskop i predstavlja prikaz kompatabilnosti dve osobe.

Usleđuje pitanje kako se izrađuje natalna karta pojedinca? Izrada natalne karte podrazumeva nekoliko osnovnih informacija – tačno mesto (država, opština i grad), datum i satnica vašeg rođenja. 

Danas postoje online kalkulatori kod kojih algoritam automatski izračunava tačan položaj planeta i zvezda u momentu kada ste rođeni i tako dostavlja grafički prikaz vašeg natalnog horoskopa. Kako biste adekvatno i korektno interpretirali vašu kartu, neophodna vam je pomoć stručnjaka za tumačenje, odnosno astrologa. On će vam detaljno objasniti, pozicije, aspekte planeta i značenje koje nose.

Na ovaj način možete doživeti dublju introspekciju i uvideti neke neotkrivene aspekte vaše ličnosti, ali i shvatiti njen pun potencijal.

Šta simbolizuju planete u natalnoj karti?

Nakon što uneste podatke i izradite natalnu kartu, primetićete da ona izgleda kao krug koji je podeljen na 12 delova (kao pitu kada isečete) u okviru kojih se nalaze različite ispresecane linije. Te linije označavaju putanju nebeskih tela (planeta) i njihovo konačno pozicioniranje u sazvežđu u momentu kada ste se vi rodili. 

Postoji ukupno 12 planeta i 12 sazvežđa. Kako je svaka planeta smeštena u određenom sazvežđu, ona predstavlja određeni aspekt naše ličnosti (duhovno stanje, inteligenciju, ponašanje u ljubavi, ponašanje u porodici, kako se nosimo sa konfliktima,…), a sazvežđa (odnosno horoskopski znaci) su ti koji dodeljuju konkretne osobine ( tvrdoglavost, empatičnost, osećajnost, impulsivnost, darežljivost,…).

Najbitniji aspekti su svakako Sunce, Mesec i Ascendent (podznak), jer oni određuju naše glavne odlike. Sunčev znak određuje suštinski identitet, Mesec određuje emocionalni život, a Ascedent opisuje ponašanje. Međutim, ajde da pogledamo svaku planetu zasebno:

 • Sunce – ova planeta predstavlja naše glavne osobine, naš elementarni entitet. Određuje našu svrhu i način na koji ćemo ostaviti trag u svetu. Kao što Sunce obasjava svet, tako i ističe naše esencijalne osobine.
 • Mesec – pokazuje naše osobine kada smo potpuno sami i daje nam uvid u naše emotivno stanje. Kao posrednik unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta, ovo nebesko telo osvetljava naše instinkte i formira našu intuiciju (unutrašnji glas).
 • Merkur – ovo je planeta komunikacije i interakcije, i pomaže nam da shvatimo kako se predstavljamo svetu i kako izražavamo naše namere, želje i tendencije. Određuje da li komuniciramo jasno ili smo ipak ćutljivi.
 • Venera – označava planetu ljubavi i intimnih odnosa. Venera vlada našim osećanjima i značajno diktira način na koji se ponašamo u vezi, pa čak i kako organizujemo brak.
 • Mars – označava našu percepciju akcije, našu volju i motivaciju u životu. Mars određuje da li smo agresivni, impulsivni, energični ili razigrani.
 • Jupiter – planeta koja vlada slobodom, mentalnim i duhovnim rastom i stasanjem. Pokazuje našu toleranciju, velikodušnost i darežljivot. Ovo je planeta koja nam pomaže da razvijemo empatiju i dublje razumevanje društva i pojedinaca.
 • Saturn – ilustruje kako se mi nosimo sa odgovornošću, disciplinom i ograničenjima. Satrurn unosi strukturu i dodeljuje značaj našim postupcima, podseća nas na realnost i drži nas čvrsto na zemlji. U principu, naš prag samokontrole određuje ova planeta.
 • Neptun – astronomsko telo koje vlada našim duhom, snovima i iluzijama. Neptun je duboko povezan sa našom intuicijom i spiritualnošću, pomaže nam da uvidimo lepotu u stvarima i ljudima, probuđuje našu maštu, pa čak i odredi kojim hobijem bismo se bavili.
 • Uran – planeta koja je povezana sa nebom, ukazuje na napredak i prosvetljenje. Uran slavi individualnost, prikazuje jedinstvenost i predstavlja našu sposobnost da budemo inovatori.
 • Pluton – simboliše “podzemni svet”, označava obnovu i transformaciju. Pokazujemo nam kako se nosimo sa promenama, kao i da li smo u stanju da im se adaptiramo.
 • Ascedent – ili podznak, označava način na koji se mi predstavljamo drugima, tako što kombinuje osobine Sunca i Meseca. Ovaj znak nam pokazuje kako projektujemo svoje ciljeve i dodeljujemo smisao životu. Takođe, opisuje kako doživljavamo događaje i identifikujemo naša iskustva.
 • Midheaven – označava nas znak na nebu koji ilustruje našu karijeru. Pokazuje nam naša dostignuća, ciljeve, aspiracije i poslovne tendencije, kao i da li smo dosledni našim odlukama.

Iako postoji određena čar u otkrivanju astrološkog uticaja na naš život, moramo imati na umu da je naša volja daleko snažija od tzv. sudbine zapisane u zvezdama. Ono što nas astrologija uči jeste da spoznamo našu ličnost i uvidimo potencijal, a na nama je da taj potencijal uobličimo i iskoristimo.