Zgrada Univerziteta u Nišu

Kada prvi put dolazite u neki grad, prirodno je da želite poneti nešto sa sobom kao suvenir, nešto što će vas podsetiti na taj grad i njegove karakteristike

Isto tako, verujemo da svojim prijateljima želite da poklonite sitnice u koje je utisnuta tradicija vašeg rodnog mesta.

S tim na umu, u narednim redovima smo za vas izlistali različite ideje za poklon nekome ko prvi put posećuje Niš – pročitajte naš tekst do kraja i odlučite se za vama najbolju varijantu!

#1 Foto razglednice grada – personalizovan suvenir koji budi uspomene 

Kada razmišljate o suvenirima, prvo što vam može pasti na pamet su magneti za frižider ili razglednice. 

Međutim, Niš nudi mnogo više od toga. 

Pa zašto ne biste napravili personalizovane foto razglednice grada, koje ćete potom rasporediti u jedinstven aranžman? 

Da pojasnimo ideju – najpre organizujte turu grada i okoline, kako biste vaše prijatelje upoznali sa svim značajnim istorijskim znamenitostima i arhitektonskim biserima. Tokom ture, zastanite i obeležite destinacije zajedničkom fotografijom, koju ćete potom izraditi.

Na parče drveta (možete uzeti kedar koji je karakterističan za ovo podneblje) zalepite fotografije i urežite sentimentalnu poruku ili citat. Kako bi se reči lepo videle, odlučite se za obrađeno i bajcovano drvo.

Bajcovanje je tehnika bojenja parketa i pogodna je samo za prirodan materijal. Kada je u pitanju bajcovanje parketa cena će zavisiti od dimenzija i vrste drveta.

Šta posetiti u Nišu tokom ture?

Postoji mnogo zanimljivih znamenitosti koje možete posetiti kako bi vaši prijatelji bolje upoznali grad, njegov duh i  istoriju. 

Tura će naravno zavisiti od vremena kojim raspolažete, a evo nekoliko destinacija koje se svakako moraju naći na vašem spisku prioriteta:

  • Tvrđava Niš – predstavlja srce grada i najveću turističku atrakciju. Izgrađena je u 18. veku i sačuvala je mnoge istorijske spomenike, kao što su Lapidarijum i Hamam. Ovo je odlično mesto za šetnju i uživanje u prelepom pogledu na grad.
  • Arheološko nalazište Medijana – nalazi se na periferiji Niša, a predstavlja ostatak rimskog carskog kompleksa iz 4. veka. Medijana je nekada bila letnjikovac rimskog cara Konstantina Velikog, a sada je otvorena za posete i predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju.
  • Saborna crkva – nalazi se u centru grada, posvećena je silasku Svetog duha – Svetoj Troijici i predstavlja jednu od najvećih i najlepših pravoslavnih crkava u Srbiji. Izgrađena je u srpsko-vizantijskom stilu i predstavlja značajnu kulturnu znamenitost grada.
  • Ćele kula – znamenitost koja datira iz turskog perioda i koja predstavlja spomenik stradanju srpskih boraca u Prvom svetskom ratu. Danas je Ćele kula muzej i izložbeni prostor u kome se prikazuju istorijski artefakti i dokumenti.
  • Arheološki muzej – predstavlja jedan od najznačajnijih arheoloških muzeja u Srbiji. Posetioci mogu videti brojne arheološke artefakte i predmete iz istorije Niša i okoline.

#2 Tradicionalna odeća kao suvenir – nepogrešiv izbor za poklon

Možete razmisliti o kupovini tradicionalne crne šubare koja je posebno karakteristična za narodnu nošnju niškog okruga.

Pored toga, na raspolaganju su vam i simpatične vunene čarape koje će vaše prijatelje grejati tokom hladnih zimskih dana.

#3 Korpa sa tradicionalnom hranom juga i lokalnim specijalitetima 

Niš nudi mnogo ukusnih specijaliteta, tako da možete kupiti suvenire u vidu hrane, te napraviti korpu sa lokalnim gastronomskim đakonijama koju vaši gosti mogu poneti kući. 

Na primer, možete kupiti niški kulen, jedan od poznatijih srpskih suhomesnatih proizvoda. Ovaj kulen se proizvodi u Nišu i okolini, a prepoznatljiv je po svojoj ljutoći i aromi dima. 

Takođe, tu su i ćevapi, popularno jelo koje se sastoji od mlevenog mesa, začina i luka, koje se služi u lepinji. Ova hrana je popularna u celoj Srbiji, ali niški ćevapi se smatraju posebnim. 

Pored toga, možete kupiti i domaći ajvar ili pekmez, koji su jedni od najomiljenijih specijaliteta u tegli u Srbiji, ali i na Balkanu. Savršeno su jelo za poneti, jer su istovremeno veoma ukusni i jednostavni za transport.

Korpu možete obogatiti i različitim predmetima, kao što su mali suveniri, šolje, tanjiri ili vaze sa motivima grada

#4 Flaša rakije ili tradicionalno Niško pivo – idealan poklon za hedoniste

Kada se radi o pićima, Niš ima puno toga da ponudi. Možete kupiti flašu niškog piva, kao što je „Niško pivo„, koje je popularno među lokalnim stanovništvom i turistima. 

Takođe, Niš je poznat po svom vinu, pa možete kupiti flašu lokalnog vina, poput „Nišavske Župe“ ili „Sićevačke vinarije„. 

Ako ste ljubitelj rakije, možete kupiti flašu rakije od šljiva, koja se tradicionalno pravi u Srbiji i predstavlja deo kulturnog nasleđa. Ovo su pića koja ne samo da su ukusna, već predstavljaju i deo istorije i kulture Niša.

#5 Maketa grada Niša – zanimljiv suvenir koji će krasiti dnevni boravak

Maketa grada Niša bi bila odličan suvenir za one koji vole istoriju i arhitekturu, jer bi ovaj suvenir mogao da im pomogne da bolje razumeju strukturu i istoriju grada. 

Takođe, ovo bi mogao biti lep poklon za osobe koje generalno sakupljaju makete i vinjete, jer će upotpuniti njihovu dotadašnju kolekciju.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno informacija kako biste se bez muke odlučili za idealan suvenir koji će oslikati sve karakteristike i tradicionalne vrednosti Niša. Želimo vam mnogo sreće prilikom biranja!