Čovek sa opremom za planinarenje

Izbor planinarske opreme nije nimalo lak. U zavisnosti od toga gde se planinari, kao i kada, odnosno tokom kog godišnjeg doba, oprema za planinarenje će se razlikovati. Čak i ako tek počinjete sa planinarenjem, uvek je dobra ideja da u planine krenete opremljeni na pravi način.

Danas se mnogi odlučuju za hobi u vidu planinarenja, jer je naša država bogata planinama koje nude prelepe rute. Neki se odlučuju da im usputne stanice budu najbolji hoteli na Kopaoniku, Zlatiboru, Zlataru i brojnim drugim planinama koji pružaju pravi odmor, dok neki radije biraju spavanje pod otvorenim nebom i osvajanje nekog poznatog vrha države.

Za uspešno planinarenje i komletno planinarsko iskustvo presudni su odlična fizička forma, ali i pravilna tehnička obuka i oprema. Zato, pre nego što odlučite da se upustite u avanturu kao što je planinarenje, budite sigurni da ste poneli sve što vam je potrebno.

Ono što je najbitnije je da planinarska oprema bude topla, vodootporna i da vam je udobna, odnosno da vam odgovara, a šta sve podrazumeva oprema za planinarenje saznajte u nastavku teksta.

Obuća za planinarenje – najvažniji deo opreme

Planinarenje je bez sumnje sport koji topi kalorije, ali i pruža mnogo više od dobrog izgleda, zato je potrebno imati pravu opremu kako bi ceo užitak planinarenja bio kompletan.

Kod planinara cipela glavu čuva i osnovni je deo opreme koja je potrebna za planinarenje. Naime, u zavisnosti od rute planinarenja, zavisiće i vaš odabir adekvatne obuće za planinarenje. 

Kada je u pitanju ova vrsta sporta i rekreacije, možete se opredeliti ili za čizme ili za patike za planinarenje, jer je najbitnije da obuća bude udobna, lagana i izdržljiva. Za period proleće – jesen i neke jednostavnije uspone, koriste se udobnije cipele, odnosno treking cipele, koje su veoma lagane i udobne, iako nisu mnogo izdržljive.

Ukoliko je podloga kamena ili je u pitanju zima i potrebno je da se krećete kroz sneg, onda su duboke, čvrste čizme za planinarenje jedini izbor. One su nepromočive i stabilne, pa je njihova osnovna uloga da obezbede čvrst oslonac i dobro prianjanje uz podlogu.

Žena se spušta niz planinu

Višeslojna odeća za planinarenje za svako godišnje doba

Glavna uloga planinarske garderobe je da bude funkcionalna i dobra zaštita. Tokom planinarenja, moda je na poslednjem mestu, dok funkcionalnost igra glavnu ulogu. Potrebno je da odeća za planinarenje bude lagana i da ne bude previše uska.

Odeća ne bi trebalo da stvara telesnu toplotu, a višeslojnost predstavlja osnovno pravilo kada je odeća za planinarenje u pitanju, kako bi po potrebi planinari mogli lakše da se raskomote.

Aktivni veš za planinarenje

Bazni sloj odeće, odnosno donji veš i majice za planinarenje čine aktivni veš koji ima ulogu da prikupi znoj sa kože i preda ga gornjim slojevima odeće, kako bi se lakše osušili. Najbolju funkciju aktivni veš ima kada je skroz pripijen uz telo, a poželjno je da bude od brzosušećeg materijala, kome je za sušenje dovoljna mala cirkulacija vazduha.

Duksevi, rolke, prsluci i jakne za planinarenje

Drugi sloj odeće čine rolke i duksevi koji se oblače između donjeg veša i jakne ili prsluka. Sama debljina duksa se prilagođava vremenskim uslovima, ali on čini neizbežan deo garderobe. Najidealnije da duks ili rolka budu od lakih sintetičkih materijala, kako ne bi upijali znoj, kako bi se lako sušili i kako ne bi zadržavali mirise i nečistoće.

Kada je reč o jaknama i prslucima, savetuje se da obavezno budu sa kapuljačom. Jakne su uglavnom dvoslojne – donji deo je polar, a gornji vetrovka od sintetičkih materijala, koja odlično štiti od kiše, snega i vetra. Savetuje se da jakne i prisluci budu jarkih boja sa puno džepova i rajsferšlusa za ventilaciju.

Planinarske pantalone

Tokom planinarenja, treninga u prirodi najbolje je nositi pantalone, jer one štite noge od trave, insekata, hladnoće i sunca, a neretko i od raznih povreda. Takođe, potrebno je da planinarske pantalone budu nepromočive, da se brzo suše i da ne propuštaju vetar.

Najbolje je birati šire i komotnije pantalone, sa ojačanjem na kolenima i sedalnom delu, i sa mnogo dubokih džepova. Interesantno je da planinari obično nose dva para čarapa, jedan par tankih pamučnih, a preko njih jedan par debljih, vunenih.

Planinarenje u prirodi

Planinarski ranac – sigurno spakovana oprema za planinarenje

Ranac za planinarenje je kao mali kovčeg s blagom za planinare. Naime, u njima je smeštena sva dodatna planinarska oprema, te je potrebno da rančevi za planinarenje budu veoma kvalitetni, dovoljno veliki i vodootporni.

U zavisnosti od vremenskih prilika i same ture planinarenja, ranac se uglavnom štiti od vlage posebnom navlakom ili nekom širom kabanicom.

Pri jednodnevnim turama se biraju rančevi za planinarenje koji imaju od 20 do 35 litara, dok se za višednevne ture koristi ranas od 40 do 60 litara. Rančevi preko 60 litara su namenjeni za duže ture, odnosno ekspedicije.

U njega je potrebno spakovati pribor za orjentaciju, dovoljno vode i hrane, rukavice i kapu ili kačket u zavisnosti od godišnjeg doba, kao i dodatnu opremu za kampovanje ako planinarenje podrazumeva spavanje na otvorenom.

Šetnje po prirodi opuštaju, pa ne čudi što je planinarenje jedan od najzdravijih hobija koji polako postaje sve popularniji na našim prostorima. Zato, izaberite turu, pronađite ekipu, ne zaboravite da spakujete sve što je potrebno i upustite se u avanturu koju ćete dugo prepričavati.